Rize'nin Kokulu Kara Üzümleri "Milli İçecek" Olacak

Rize'nin Kokulu Kara Üzümleri "Milli İçecek" Olacak
Kanser savaşçısı ve güzellik iksiri olarak bilinen kokulu kara üzümün suyunun geliştirilmesi için çalışma yapılıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce 13 yıl süren çalışmanın ardından geçen yıl tescil ettirilen, vitamin ve mineral yönünden zengin, Rize'de yetişen kokulu 5 kara üzüm çeşidinden üzüm suyu elde edilmesi amacıyla çalışma yapılıyor.

OMÜ Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı ve çalışmanın yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK tarafından desteklenen projede 2003 yılında Karadeniz Bölgesi'nde resveratrol maddesi yüksek kara üzüm çeşitlerini belirlemek ve bölgede yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.

rizenin-kokulu-kara-uzumleri-milli-icecek-olacak-(2).jpg

Bu kapsamda Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Tokat, Samsun, Sakarya, Bolu, Artvin gibi illerden 87 kokulu kara üzüm çeşidinde araştırma yaptıklarını aktaran Çelik, vitamin ve mineral yönünden zengin 5'inin geçen yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezinde tescil ettirildiğini belirtti.

Tescillenmiş türlerin tamamının Rize'de yetiştiğine dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti: "Kabuğu ve çekirdeği çok değerli olan kokulu kara üzümleri koruma altına aldıktan sonra bölgede üzüm bağları kurarak üzüm suyu olarak değerlendirilmesi yönünde çalışmaya başladık. Samsun'un Bafra ilçesi ile Rize'nin Güneysu ve diğer ilçelerinde kültüre alınmış ve tescillenmiş türlerden 18 dekar alanda üzüm bağları kurduk. Kanser savaşçısı ve güzellik iksiri olarak bilinen kokulu kara üzümün suyunun geliştirilmesi için çalışma yapıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba'nın 'üzüm suyu milli içeceğimizdir' sözü de bizi cesaretlendirdi. Tescil ettirdiğimiz üzüm çeşitleri yüksek verimli, büyük salkımlı, içerdiği vitamin ve mineraller yönünden çok zengin. Ülkemizin bağcılığının gelişmesine de önemli katkı sağlayacaktır. Bu üzümlerden elde edilecek üzüm suyu sağlık açısından da çok faydalıdır."

rizenin-kokulu-kara-uzumleri-milli-icecek-olacak-(1).jpg

- Sağlık açısından pek çok faydası var

Kurdukları üzüm bağlarından dekarda 5 ton üzüm alınacağını, bunun üzüm suyu olarak kullanılacağını aktaran Çelik, şunları kaydetti: "Meyvenin üzüm suyu olarak kışın da tüketilmesi sağlık açısından çok yararlıdır. Üzüm, amino asitler, B1 ve B2 vitaminleri, mineraller, potasyum magnezyum ve demir içerdiği için bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal fruktoz sayesinde vücudun harcadığı enerjinin kısa sürede depolanmasını sağlar. Üzüm çekirdek ekstraktları kalsiyum ile alındığında kemik oluşum ve uzaması artar. Kan dolaşımını artırarak mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Enfeksiyonlara karşı etkili olup hafıza performansı üzerine olumlu etkileri vardır. Böyle bir meyvenin milli içecek olarak meyve suyu haline getirilmesi ve bölgemizde yaygınlaştırılması için çalışıyoruz."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, geçen ay Manisa'da tarımla ilgili kurum ve kuruluşları ziyareti sırasında "Ayran kadar üzüm suyu da milli içeceğimizdir. Ayrandan sonra milli içeceğimiz bu olacaktır. Samimi olarak söylüyorum. Kebap veya diğer yemeklerin yanında ayran ve üzüm suyu ikram edilsin." ifadelerini kullanmıştı.

rizenin-kokulu-kara-uzumleri-milli-icecek-olacak-(4).jpgrizenin-kokulu-kara-uzumleri-milli-icecek-olacak-(3).jpgrizenin-kokulu-kara-uzumleri-milli-icecek-olacak-(5).jpg