Rize'nin Kurtuluşu'nun 98.Yıl Dönümü Törenle Kutlandı

Rize'nin Kurtuluşu'nun 98.Yıl Dönümü Törenle Kutlandı
Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıl dönümü törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene, Vali Ersin Yazıcı, Belediye Başkanı Reşat Kasap, İl Garnizon Komutanı Albay Semih Coşkun, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

2-mart-rizenin-kurtulusu.jpg

Belediye Başkanı Kasap, törende yaptığı konuşmada, unutulmaz günün 98'inci yılında olduklarını belirterek, tehlike, acı ve yoklukların üstesinden gelerek ülkenin felaketin küllerinden yeniden doğduğunu, Rize'nin ise 20 Nisan 1924 tarihinde vilayet olduğunu belirtti.

Samimiyetle, karşılıksız ve çıkar gözetmeden Rize'yi sevdiklerini ifade eden Kasap, şöyle dedi:"Rize sanat memleketidir, ziraat memleketidir, ticaret memleketidir, şifa memleketidir. Rize, sahip olduğu doğal güzellikler ve mükemmellikle huzurlu bir memlekettir. Tarihe saygı duyuyor ve istikbale umutla bakıyoruz. Değerlerimize, malımıza, mülkümüze sahip çıkıyoruz. Onların yok pahasına elden çıkarılmaması için canla başla mücadele ediyoruz." 

Öğrencilere hitap eden Kasap, "Sizler fikir ve yenilenme yolunda etkili, güçlü eserler meydana getireceksiniz. Böylece ülkemizi ve Rizemizi her gün daha çok sağlamlaştıran unsurların sürekli ileri saflarında bulunacaksınız. Bundan asla şüphe etmiyorum. Size düşen görev, bunları anlayarak ve takdir ederek çalışmaktır" ifadesini kullandı.

Kasap, kentin her dönem ülkesinin huzuru için mücadele ettiğini vurgulayarak, "2 Mart 1918'de kurtuluşunu yaşayanRize ve Rizeliler, bir yıl sonra başlayacak İstiklal Harbinde batı cephesinde de başarılı mücadeleler vermiştir. Bu vesileyle İstiklal Harbi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehit ve gazileri rahmet ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

Törende, gün dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Rize Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekiplerinin gösteri sunduğu törende, Vali Yazıcı, protokol üyeleri ve vatandaşlar da ekiplerle horon oynadı.

Etkinlikler kapsamında İsmail Kahraman Kültür Merkezinde "Milli Mücadele Döneminde Rize" konulu fotoğraf sergisi açıldı. Sergi, üç gün ziyarete açık olacak.