Rize’nin Trafik Sorunu Masaya Yatırıldı

Rize’nin Trafik Sorunu Masaya Yatırıldı
Trafikte çözüm önerileri için Rize Belediye Başkanlığı Trafik Şube şefliği tarafından Panel düzenlendi.

İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Karslı, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üyeleri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

rizenin-trafik-sorunu-panelde-konusuldu-3.jpg

Programa konuşmacı olarak, Gazi Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. Metin Şenbil,  RTEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Tuğba Kütük Sert,  Rize Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ve Rize İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Temsilcisi Sinan Güzel katıldı.

rizenin-trafik-sorunu-panelde-konusuldu-7.jpg

TRAFİK SORUNUNA TOPLUMUN FARKINDALIĞI OLUŞTURULACAK

Konuşmasına başlamadan önce bu şekilde bir organizasyonun düzenlenmesinden dolayı tüm paydaşlara teşekkürlerini sunan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, “Bilindiği gibi şehrimiz çok hızlı bir gelişim süreci yaşamaktadır. Bu gelişim süreci içerisindeki önceliklerin oluşturduğu farklı bakış açılarından dolayı, şehrimiz belli bir sorun yapısıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunların başında da trafik sorunu gelmektedir. Biz başından beri kurumsal anlamda diyaloglarla ve istişareyle bu tür konulara eğileceğimizi ve çalışacağımızı hep söyledik. Trafik sorunu da sadece İl Trafik Komisyonu’nun ilgileneceği bir konu olmaktan artık çıkmıştır. Bu konuyu topluma mal ederek, toplumun bu konu üzerindeki farkındalığını oluşturmak durumundayız. Diğer paydaşlarımızla birlikte ortaya koyduğumuz çözümleri topluma ulaştırmaya çalışmaktayız” dedi.

BAŞKAN KASAP, “TRAFİK KONUSUNU TOPLUMUN TARTIŞMASINA AÇIYORUZ”

Trafiğin Rize’de herkesin konuştuğu bir konu olduğunu belirten Başkan Kasap, “Trafik sorunu Rize’de iki basamaklı bir problemdir. Bu problemlerin kaynaklanma nedenlerinden bir tanesi sıkışmış bir şehir yapısı içerisinde fiziksel alt yapı eksikliğidir. Diğeri ise kullanımdan kaynaklanan yanlışlıklardır. İnşallah bundan sonraki zaman dilimi içerisinde bu ve buna benzer yapıların ortadan kaldırılarak ya da iyileştirilerek trafik yapısının daha iyi olduğu bir Rize’ye kavuşacağız” şeklinde konuştu.

resat-kasap.20141124201457.jpg

PARK PROBLEMİ CUMHURİYET MEYDANI PROJESİYLE ORTADAN KALKACAK

Rize’de yaşanan otopark problemini Cumhuriyet Meydanı projesiyle ortadan kaldıracaklarını söyleyen Başkan Kasap, “Cumhuriyet Meydanı’nın altında oluşturacağımız iki katlı otopark ile 450 araçlık bir araç park yeri oluşturarak en azından şehre nefes aldırma noktasında bir çözüm ortaya koyacağız” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN KASAP, “PROBLEMİMİZ NEDİR VE NASIL ÇÖZÜLÜRE CEVAP ARAYACAĞIZ”

Rize’yle ilgili trafik problemlerinin yıllardır tartışılmakta olduğunu vurgulayan Başkan Kasap, “Bu konuyla ilgili belirli adımlar da atılmaktadır. Bu yeni dönemde ortaya koyacağımız yeni bakış açısıyla problemi masaya yatırırken taraflar olarak daha çok ”Problemimiz nedir ve nasıl çözülür?” sorusuna cevap arayacağız. Hemen bu günden yarına bir sonuç beklemiyoruz ve bekleyemeyiz. Bu panel, bu çerçevede yapacağımız çalışmaların ilk adımıdır, bundan sonrasını yine hep birlikte yapacağız ve adımları da beraber atacağız. Panelimizin Rize’mizin trafik sorunlarına çözüm getirici sonuçlar ortaya koymasını diliyorum” dedi.

rizenin-trafik-sorunu-panelde-konusuldu-6.jpg

KARAMEHMETOĞLU, “BAŞKAN KASAP VE EKİBİNİN RADİKAL KARARLAR ALACAĞINA İNANIYORUM”

Rize Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu yaptığı konuşmada, “Hep günü kurtarmak adına yapılan çalışmalar neticesinde şehrimiz bu hale gelmiştir. Başkan Kasap ve ekibinin bu gün buradan alınan sonuç neticesinde çok radikal kararlar alıp, yapacakları çok iyi bir master plan çerçevesinde trafik sorunun Rize’nin gündeminden kalkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Karamehmetoğlu, “Trafiğin düzenli olduğu yerleşim yerlerinde ekonominin çok daha canlı olduğunu görüyoruz. Trafikte mevcut olan sorunların çözülmesiyle kentimizin değerinin artacağına ve işlerimizin bir o kadar daha ileriye gideceğine inanıyoruz” dedi.

saban-aziz-karamehmetoglu.20141124201521.jpg

YOL KAPLAMALARININ ANALİZİ VE ŞEHİR TRAFİĞİNE ETKİLERİNE DEĞİNİLDİ

RTEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Tuğba Kütük Sert, beton, asfalt ve parke kaplama yolların bilimsel olarak trafiğe olan etkilerini anlattı.

Yol kaplamalarının detaylı olarak analizini katılımcılara anlatan Kütük, kötü yol koşulları ve ıslak yüzeylerin kazalara sebebiyet verdiğini belirtti. Asfalt kaplamalı yüzeylerin yoldan kaynaklanan kaza riskini azalttığını söyledi.

rizenin-trafik-sorunu-panelde-konusuldu-4.jpg

TRAFİK KAZALARININ ÖNÜNE İŞBİRLİYLE GEÇİLECEK

Rize İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Temsilcisi Sinan Güzel, “Trafik kazalarının azaltılmasına yönelik çalışmaların Kamu Kurum ve Kuruşları, sivil toplum örgütleri ve halkımız ile işbirliği içerisinde yürütülmesi gerekmektedir” dedi.

Rize Merkez’de 34 bin 561, ilçelerde 28 bin 196 olmak üzere toplam 62 bin 750 kayıtlı araç bulunduğunu belirten Güzel, 2014 yılı itibariyle Rize’de kayıtlı sürücü sayısının 116 bin 607 olduğunu söyleyerek, Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılmış olan çalışmalarla ilgili sunum yaparak katılımcılara bilgiler verdi.

ŞENBİL, “TOPLU TAŞIMA SİSTEMİNİ REHABİLİTE ETMEDEN TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLEMEZ”

Gazi Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. Metin Şenbil, şahsi araçlarını kullanan insanları toplu taşıma araçlarına çekmek gerektiğini ifade etti.

Rize’ye yapılan en önemli müdahalelerden bir tanesinin sahilden geçen şehirler arası karayolunun olduğunu vurgulayan Şenbil, “Bunu çözmek bizim elimizde fakat merkezi idarenin kurumları vasıtasıyla işbirliği içerisinde hareket edilerek çözüme kavuşturulabilir” dedi.

Dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki trafik uygulamaları ve sistemleri hakkında örnekler veren Şenbil, bu uygulamaların belediyelere olan maliyetleri ve sonucunda ortaya çıkan çözümlerin neler olduğu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

rizenin-trafik-sorunu-panelde-konusuldu-5.jpg

Soru cevap şeklinde devam eden panelde, katılımcıların soruları ve görüşleri dinlendi.

Panel, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Orhan Karslı ve Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan’ın katılımcılara teşekkür belgesi vermesiyle son buldu.

rize’nin-trafik-sorunu-masaya-yatirildi-4.jpg

adnan-midilli.20141124213845.jpg

rize’nin-trafik-sorunu-masaya-yatirildi-3.jpg

rize’nin-trafik-sorunu-masaya-yatirildi-1.jpg

rize’nin-trafik-sorunu-masaya-yatirildi-2.jpg

rizenin-trafik-sorunu-panelde-konusuldu-2.jpg

rize’nin-trafik-sorunu-masaya-yatirildi.jpg

rizenin-trafik-sorunu-panelde-konusuldu-1.jpg