Rize’ye Yaş Çayda Ağır Fatura

Rize’ye Yaş Çayda Ağır Fatura
Rize'de birinci sürgün yaş çay sezonu ağır bir fatura ödenerek tamamlanmak üzere…

Mart ayının son günlerinde yağan kar yağışı dolayısıyla Rize’de çay üreticileri ağır bir fatura ödedi. Kar yağışıyla beraber çay arazilerinde yaşanan don olayı dolayısıyla 100 bin ton dolayında yaş çay azalması görülürken, bunun üreticiye ekonomik kaybı ise çok ağır oldu. Yaş çay üreticisinin mayıs ayında 150 Milyon TL. parası don dolayısıyla adeta buhar olup uçtu. Don dolayısıyla mağdur olan çay üreticileri ise ilk sürgünde Çaykur’un hak tanıdığı kotayı dolduramadıklarından Çaykur’un 2. Sürgün alımlarında kotayı artırması gerektiğini kaydetti.

Konu hakkında Çay Üreticileri Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi yaptığı açıklamada, 30 Mart’ta yağan karın faturasının ilk sürgünün sona ermekte olduğu bugünlerde daha iyi anlaşıldığını söyledi.

ÇAY ÜRETİCİSİNİN KAR YAĞIŞI VE DON DOLAYISIYLA 100 BİN TON ÇAY, 150 MİLYON TL. ZARARI VAR…

mustafa-mavi.20140606205136.jpgYaş çay üreticisinin çay bahçelerinin bakımını ve gübrelemesini yaparak 2014 yaş çay sezonunu büyük ümitlerle beklediğini ifade eden Mavi, 30 Mart’ta yağan karın, yaş çay üreticisinin  bahçelerine önemli derecede zarar verdiğini belirterek, o dönemde ÇAYÜDAD olarak konuyu gündeme taşıdıklarını ve bir an önce çay üreticisinin zararının tespit edilmesi gerektiğini yetkililere ilettiklerini ancak hiçbir kurumun bu önerilerini dikkate almadığını kaydederek, “Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) olarak nisan ayının ilk günlerinde yaptığımız incelemelerde yağan kar ve akabindeki don olayının çayımıza kısmen zarar verdiğini tespit etmiştik ve hemen yetkililerle temasa geçerek üreticinin zararının tespit edilmesini istemiştik. Bütün bu çalışmalarımıza rağmen bizden başka hiçbir kurum bunu dikkate almamıştı. Bugün geldiğimiz noktada o zaman ne kadar haklı olduğumuz görülmektedir . Çaykur Genel Müdürü iki gün önce yaptığı açıklamalarda 202 bin ton yaş çay alımı yaptıklarını, ilk sürgün sonunda ise bunun 210 bin tonla sona ereceğini söyledi.  Yani Çaykur 210 bin ton alım yapmış. Özel sektör ise 140 bin ton bandında seyrediyor. Çaykur ve özel sektörün ilk sürgünde aldığı yaş çay miktarı toplam 350 bin ton yapar. Geçmiş yıllara göre 100 bin ton daha az yaş çay mübayası olmuştur. Bu demek oluyor ki 30 Mart’ta yağan kar, üreticinin 100 bin ton yaş çay kaybına ve dolayısıyla 150 Milyon TL. zararına sebep oldu. Bu zarar maalesef üretici tarafından tek taraflı çekilmiştir.” dedi.

YAŞ ÇAY ÜRETİCİSİ MAĞDUR ÇAYKUR KOTAYI 450 KİLOYA ÇIKARMALI

2. Sürgünde yaş çay üreticisinin mağduriyetlerinin bir nebze olsun azaltılması için Çaykur’un 2. Sürgün alımlarında dekar başı çay kotasını artırması gerektiğini ifade eden Mavi, “Yaklaşan ikinci sürgün çay sezonunda bizim mağduriyetimizin biraz olsun azaltılması için ve budama yaptığımız çay bahçelerinin de bu sürgünde devreye gireceğini de hesaba katarsak Çaykur tarafından kotaların artırılarak 450 kiloya çıkarılmasını istiyoruz. Çaykur’un kotaları artırmaması için hiçbir mazereti olamaz. Çünkü yıllık yaş çay alım rakamlarını tutturabilmesi için buna mecburdur.” Şeklinde konuştu.

ÇAYKUR’UN ERKEN ÇAY ALIM PLANINA SERT TEPKİ… ÇAYKUR TÜM ÜRETİCİLERE EŞİT VE ADİL DAVRANMAK ZORUNDA... YAŞ ÇAY ALIMLARI ARDEŞEN - HOPA ARASINDAN İBARET DEĞİLDİR...

Çaykur’un erken çay alım kampanyası sırasında bazı bölgelere insiyatifli davrandığına vurgu yaparak, 1,5 TL. fazladan ödeme yapılacak yaş çay alımlarının Hopa – Ardeşen arası uygulanmaması gerektiğini belirterek kilo başı fazladan 1,5 TL ödemeli çay alımlarının tüm üreticileri kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Mavi sözlerini şöyle tamamladı: Bize kuru çay satamıyoruz, depolarımız kuru çay dolu, bayiler çay almıyor, üreticiye bayi fiyatına çay vermek istedik üretici almadı deyip kabahati kimsede aramasın. Yaş çay üreticileri olarak mağduriyetlerimizin de göz önüne alınarak ikinci sürgünde 450 kilo kota istiyoruz. Fiyat farklı yaş çay alımlarının da sadece Hopa Ardeşen arası değil tüm üreticinin yararlanacağı şekilde yapılmasını istiyoruz. Çay üreticileri olarak bizler devletimize verdiğimiz destek ve güvenin karşılığını bekliyoruz.