Rize'yi Uluslararası Arenada Temsil Edecek Okulumuz

Rize'yi Uluslararası Arenada Temsil Edecek Okulumuz
Dünyada 23 ülkede 7040 ilköğretim okulunda,Türkiye'de ise 225 okulda yürütülen uluslararası projeyi Rize'de uygulayan tek okul. İşte o okulumuz:

Doğuş Çay İlköğretim Okulu, Türkiye'de 225 okul arasında yer alarak uluslararası ölçekli "Eco Schools" (Eko Okullar) Projesini Rize ilinde yürüten tek okul olma özelliği taşıyor.

Okulun Müdür Yardımcısı Yekta Serdar Cebecioğlu koordinatörlüğünde Ankara Merkezli TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) ile işbirliği içerisinde 2 yıllık bir eylem planı çerçevesinde yürütülen proje, Okul Müdürü Ömer Armağan başta olmak üzere projede görevli öğretmenler ve Eko Tim Öğrencileri ekip olarak proje için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Doğuş Çay İlköğretim Okulu, Ulusal Koordinatör seminer ve proje çalışmaları için 11-12 Ocak 2013 tarihinde Antalya ilinde gerçekleştirilecek olan Eko Okullar Çalıştayı'na katılacak. Ayrıca okulda proje kapsamında afiş, Eko İlkeler yarışmaları, küçük grup proje tanıtımları, atık kağıt kampanyası, broşür çalışmaları ile okul çevre ve paydaşlarını bilgilendirme çalışmaları sürdürülüyor.

dogus-cay-ilkogretim-okulu-rize.jpg

PROJENİN AMACI VE FAYDALARI
 
Eko-Okullar Avrupa ölçeğinde programlanmış bir proje olup, dünyada 23 ülkede 7040 ilköğretim okulunda,Türkiye'de 225 okulda yürütülen ISO 14001 EMAS (The European Eco Management and Audit Scheme) üzerine kurulmuş bir çevre yönetim sistemi uygulamasıdır. Amacı çocuklarda çevre bilincinin gelişmesini sağlamaktır. Proje dünyada Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE) koordinasyonunda yürütülmektedir.

FEE, 1981 yılında kurulmuş, Dünya çapında (Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Asya ve Okyanusya) toplam 48 üye ülkede sivil toplum örgütlerince temsil edilen, uluslararası bir çevre eğitim kuruluşudur. 1993 yılında ülkemizde Turizm Bakanlığı önderliğinde kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) 1993 yılında ülkemizi temsilen Çevre Eğitim Vakfı’na (FEE) üye olmuştur. Bunu takiben 1995 yılından itibaren “Eko-Okullar Projesi” Türkiye Çevre Eğitim Vakfı önderliğinde ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır.

dogus-cay-ilkogretim-okulu-eco-schools-(eko-okullar)-projesi-1.jpg

Günümüzde çevre konusu büyük önem kazanmıştır. Canlılık faaliyetlerinin sürdürülebileceği çevre yaşamımızın her alanında etkili olmaktadır. Çevrenin korunabilmesi için bilinçli bir topluma ihtiyaç vardır. Bu nedenle Eko-Okullar projesi ayrı bir anlam taşımaktadır. Dünyada uluslararası koordinatörlüğünü Portekiz’in yaptığı Eko-Okullar projesinin Türkiye ayağını TÜRÇEV yürütmektedir. Projenin başarıyla tamamlanmasıyla alınmaya hak kazanılan Yeşil Bayrak uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir Eko kimliktir. Projeye katılmaya hak kazanan okullar çalışmalarını iki yıl süreli olarak yürütür. Her dönemin sonunda çalışmalar değerlendirilerek sürecin devamı sağlanır. Değerlendirme sürecinde bir araya gelen öğrenci ve öğretmenler yeni yaklaşımlar adına bilgi ve deneyim sahibi olurlar.

HEM BİR PROGRAM HEM BİR ÖDÜL PLANI

Eko-Okullar Programı, okullara çevre eğitimi konusunda yol gösterici bir program sunmasının yanı sıra; program dahilinde yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle üstün başarı sağlamış okullara Yeşil Bayrak ödülü vermesi nedeni ile aynı zamanda bir ödül planı olma özelliğini de taşır. Yeşil Bayrak, uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir eko-etikettir . Ödülün geçerlilik süresi 2 yıldır bu sebeple ödülün her iki yılda bir yenilenmesi gerekir. Eko-Okullar uzun erimli bir programdır. Yeşil Bayrak ödül başvurusu ile ilgili bilgi ayrıca verilmektedir.

dogus-cay-ilkogretim-okulu-eco-schools-(eko-okullar)-projesi-2.jpg

PROGRAMIN FAYDALARI

Programın uygulanması, öğrencilere çevre konusunda olduğu kadar, yaşamları boyunca kullanacakları ve başarılarını etkileyecek alışkanlıklar kazandırır.

BU PROJEDE ÖĞRENCİLER;

Bir grup üyesidir ve yeni bir kimlik geliştirir,

Grup çalışmasına alışır katılımcı bir yapı oluşturur,

Sorunları tanıma, çözüm üretme, ve tartışma becerisi geliştirir,

İnisiyatif kullanma, karar verme yeteneği gelişir,

Plan yapma, rapor yazma becerisi gelişir,

Tüketim alışkanlıkları değişir, savurganlık önlenir,

Doğal kaynakları koruma bilinci gelişir.

PROGRAMIN OKULA FAYDALARI

Temizlik ve düzenini sürekli kılar,

Su ve elektrik tasarrufu öğrenci eliyle sağlanır,

Okul öğrencilerce sahiplenilir,

Okul, bulunduğu bölgenin merkezi durumundadır,

Yerel, ulusal, hatta uluslararası boyutta tanınır,

İsterse iletişim ağı kanalıyla ulusal ve uluslararası düzeyde etkileşir.