RTEÜ Herkese Sorumluluk Katıyor

RTEÜ Herkese Sorumluluk Katıyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Üniversitenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adını taşımasının buradaki görevlilere ayrı bir sorumluluk kattığını belirtti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bir ülkenin en büyük zenginliği, o ülkenin beşeri sermayesi dediğimiz nitelikli insanıdır. Nüfusun çok büyük olur, nitelikli değildir, size yüktür ama nüfusumuz küçük olur, çok yetişkindir, büyük bir zenginliktir" dedi.

Gül, Rize'deki temasları kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret Bayraktar ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesini ziyaret etti.

00.20130612192229.jpg

Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin Şeref Defteri’ni imzaladı. Üniversitede yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Başbakanın ismini taşıyan üniversiteyi ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. 

“BİR ÜLKENİN EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİ O ÜLKENİN BEŞERÎ SERMAYESİDİR”

Cumhurbaşkanı Gül, gittiği her yerde o ilin üniversitelerini ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Dolayısıyla bu çerçevede bugün buradayım. Bu üniversite gelişmiş, 3 bine yakın öğrencisi olduğunu gördük” dedi. En önemli yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bir ülkenin en büyük zenginliği o ülkenin beşerî sermayesi dediğimiz nitelikli insanıdır. Nüfusun çok büyük olur, nitelikli değildir size yüktür; ama nüfusumuz küçük olur, çok yetişkindir, büyük bir zenginliktir. Eğer büyük nüfusunuz nitelikli bir nüfussa o zaman çok büyük bir sermayedir” dedi. 

“SON ON YIL İÇİNDE BÜTÇENİN EN BÜYÜK KALEMİ EĞİTİME AYRILIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, özellikle son on yıl içinde bütçenin en büyük kaleminin eğitime ayrıldığını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “2003 bütçesini ben yapmıştım, o gün de ilk defa bütçeden en büyük pay savunmadan millî eğitime geçmişti. O günden beri de bu şekilde devam etmektedir. Bu şunu gösteriyor; geleceğimizin artık nerede olduğunu biliyoruz. Eğitim denince akla sadece öğretim gelmez; araştırma, geliştirme, tüm bilimsel çalışmalar, bütün bunların hepsi, geniş bir eğitim çerçevesi içinde çok büyük harcamalar, çok büyük fonlar var. Kısa süre içinde üniversitelerin tüm maddi imkânları bina, laboratuvar, diğer araç gereçler, bunların hepsi karşılanıyor. Onun içine esas ruhunu vermek, bilimsel faaliyetlere akademik canlılığını gerçekleştirmek de size kalıyor. Binalar güzel olabilir, imkânlar çok güzel olabilir ama eğer akademik faaliyetler, akademik seviyeye yükselmezse o zaman doğrusu yatırımlarımızın tam karşılığını almış olmayız. O bakımdan üniversiteler çok önemli.” 

abdullah-gul-arif-yilmaz.jpg

“ÜNİVERSİTELER ŞEHİRLERİN LOKOMOTİFİDİR”

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin adeta şehirlerin lokomotifi gibi olduğunu kaydederek, “Şu anda görev başında olan bir Başbakanın ismini taşıyorsunuz. Eminim bir taraftan gözü üstünüzdedir. Dolayısıyla ayrı bir sorumluluğunuz var. Bunu şundan söylüyorum, benim de ismimi taşıyan bir üniversite kuruldu, biliyorsunuz. Ben de ismimi taşıyorsa o zaman ayrı bir ilgi göstermem gerekir diye takip ediyorum” dedi. 

“EMİNİM Kİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ, ÇOK BAŞARILI OLACAKTIR”

Üniversiteler arasında bir yarışın olduğunu görmekten büyük memnuniyet söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Aynı serbest piyasada nasıl çeşitli firmalar varsa, rekabet olunca kalite söz konusu oluyorsa, üniversiteler arasında da iyi, tatlı bir yarış olduğunu görüyorum. Herkes daha üst dereceden öğrenci almak için uğraşıyor. Herkes daha iyi mezunlar vermek için uğraşıyor. Herkes araştırma geliştirme fonlarından daha çok pay almak için uğraşıyor. Artık sadece makale sayısıyla karşılaştırmıyoruz. Buluşlar, patentler, lisanslar, ne kadar teknoloji üretiyor, bütün bunlar üniversitelerin başarısını oluşturan faaliyetlerdir. Eminim ki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi de çok başarılı bir üniversite olacaktır. Üzerindeki ayrı sorumluluğun da farkındasınızdır. Üniversitemizi daha iyi yapmak için çalışacağınıza inanıyorum” dedi.