RTEÜ, Kosova’dan 4 Üniversite ile Uluslararası İşbirliği Protokolü İmzaladı

RTEÜ, Kosova’dan 4 Üniversite ile Uluslararası İşbirliği Protokolü İmzaladı
Recep Tayyip Üniversitesi ile Kosova’da bulunan Ferizay Üniversitesi, Priştine Üniversitesi, Gjilan Üniversitesi ve Prizren Üniversitesi arasında Mevlana Anlaşması ve İkili İşbirliği Protokolü imzalandı.

Recep Tayyip Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, ziyarette bulunduğu Kosova’da 4 üniversite ile Mevlana Anlaşması ve İkili İşbirliği Protokolü imzaladı.

Ziyaret programı çerçevesinde Rektör Prof. Dr. Karaman ilk gün Ferizay Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Agron Bajraktari ile görüştü. Görüşmede hem Mevlana Anlaşması hem de İkili İşbirliği Protokolü imzalandı. Rektör Bajraktari, Rektör Karaman’dan özellikle mühendislik, ziraat ve tarım alanında destek ve işbirliği talebinde bulundu.

rteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(1).jpg

İkinci gün yapılan ziyaretlerde, 70.000 öğrenciye sahip ve Kosova’nın en eski ve en büyük üniversitesi olan Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marjan Dema ile görüşüldü ve hem Mevlana Anlaşması hem de İkili İşbirliği Protokolü imzalandı. Daha sonra öğle yemeğinde bir araya gelindi ve özellikle Türkiye’deki üniversiteler ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversite’nin idari ve akademik yönetimi hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu. Rektör Prof. Dr. Dema özellikle Tıp Fakültesi öğrencilerinin uygulama zorluğu ve sıkıntısı çekmesi nedeniyle Rektör Karaman’dan Priştine Üniversitesi öğrencilerine kendi üniversitelerinde uygulama yapma konusunda destek vermelerini talep etti.

Daha sonra Priştine Üniversitesi’nde bulunan Türkoloji Bölümüne yapılan ziyarette bölüm öğretim üyelerinden Doç Dr. Salih Okumuş ile Yrd. Doç. Dr. Ergin Jable, Rektör Karaman’a bölümü gezdirdi ve bölümün faaliyetleri hakkında bilgi verdi, Karaman’dan, RTEÜ’nün Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün kendi bölümlerine akademik alanlarda, özellikle de Yüksek Lisans ve Doktora düzeylerinde destek vermesini talep etti.

rteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(2).jpg

Görüşmelerin ardından kısa bir Priştine şehir gezisi yapan RTEÜ heyeti, ecdad yadigârı Sultan Murat Türbesi ile Bayraktarlar (Gazi Mestan) Türbesi ve bitişiğinde bulunan Şeyh Sadik Metrovci Türbesi’ne ziyarette bulundu.

Rektör ve beraberindeki heyet akşam yemeğinde Kosova’da 1966 yılında Piştine Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak kurulan fakat 2012’de 3.000 öğrencisiyle bağımsız bir üniversite olarak eğitim veren Gjilan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Dukagjin Leka ile bir araya geldi. Bu görüşmede Gjilan Üniversitesi ile RTEÜ arasında hem Mevlana Anlaşması hem de İkili İşbirliği Protokolü imzalandı. Görüşmede yapılabilecek işbirlikleri hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

rteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(3).jpg

Ziyaretin son gününde Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, 2006 yılında kurulan ve 5000 öğrenciye sahip olan Prizren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramë Vataj ile makamında bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Ramë Vataj, özellikle öğrencilerinin diplomalarının Türkiye’de tanınması ve lisans öğrenimini tamamlayan öğrencilerinin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde Yüksek Lisans ve Doktora yapabilmeleri konusunda destek istedi. Bunun yanı sıra akademik personel açısından da eksiklikleri olduğunu belirten Rektör Vataj, Prizren Üniversitesi’nin geleceği için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden akademisyen desteğinde bulunması talebinde bulundu.

rteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(4).jpg

Söz konusu görüşmelerin ardından nüfusunun %99’u Türk olan ve Kosova’da belediyeciliğin ilk pilot uygulamasının yapıldığı Mamuşa’ya hareket edildi. Burada Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç makamında ziyaret edildi. Ziyarette Başkan Bütüç, önümüzdeki öğretim yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde Kosovalı Türk öğrencilerinin öğrenim görmesi isteminde bulunarak, durumu ağır olan hastaların tedavisi konusunda da Üniversite Hastanesi’nin desteğini istedi.

rteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(5).jpg

Bu ziyarette yaklaşık 1.5 gün içinde toplam 4 üniversite ile hem Mevlana Anlaşması hem de İkili İşbirliği Protokolü imzalandı. RTEÜ’ye uluslararasılaşma yolunda toplam 8 yeni anlaşma kazandırıldı. Böylece Avrupa’nın en yeni ülkesi olan Kosova’da faaliyet gösteren tüm devlet üniversiteleri ile uluslararası işbirliği protokolleri imzalandı.

rteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(6).jpgrteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(7).jpgrteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(8).jpgrteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(9).jpg

rteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(10).jpgrteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(11).jpgrteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(12).jpgrteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(13).jpg

rteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(14).jpgrteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(15).jpgrteu,-kosova’dan-4-universite-ile-uluslararasi-isbirligi-protokolleri-imzaladi-(16).jpg