RTEÜ'de 2013 Çalıştayı

RTEÜ'de 2013 Çalıştayı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde “2013 Proje Yılı Açılış Çalıştay’ı” düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde geçtiğimiz günlerde düzenlenen çalıştay ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde 2013 yılı proje yılı olarak ilan edildi. Çalıştayın ardından “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Araştırmada Nasıl Başarı Öyküsü Oluşturabilir” konulu panel yapıldı.

Çalıştaya, Rize Valisi Nurullah Çakır, İl Garnizon Komutanı Jand. Alb. İsmet Cansaran, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Arif. Yılmaz, Erzincan Üniversitesi Rektörü İlyas Çapoğlu, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Murat Aydın, Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel, Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Araştırmacı-Sanayici-İşadamı Hasan Çep, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şaban Aziz Karaahmetoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erhan Kavaz, RTEÜ rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler, sanayiciler, işadamları, RTEÜ öğrencileri ve ortaöğretim öğrencileri katıldı.

recep-tayyip-erdogan-universitesinde-2013-proje-yili-acilis-calistayi-duzenlendi-2.jpg

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda ilk olarak protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından 2013 yılının proje yılı olarak ilan edilmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Erdoğan, “Rize Ticaret Borsası olarak Üniversitemizle bu zamana kadar birçok projede yer aldık, bundan sonra da aynı heyecanla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

mehmet-erdogan.20130111122344.jpg

Konuşmasına, yeni kurulan üniversitelerle birlikte ülkemizin bilim adına ciddi bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek başlayan Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz, bu gücün harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ülkemizin geleceğe taşınmasında üniversite, sanayi ve iş dünyası birlikteliğinin büyük önem taşıdığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz, farkındalık oluşturmak amacıyla 2013 yılını proje yılı ilan ettiklerini ve bu amaçla çalıştayı düzenlediklerini kaydetti.

arif-yilmaz.20130111122355.jpg

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise “Türk Milleti’nin proje hazırlamaya alışık olmadığını ifade etti. Çok tartışarak ve üzerinde yeterli zaman harcayarak uygulanabilir projeler yapılması gerekir.” dedi. Bakırcı, “Bu noktada üniversiteler bize örnektir.” dedi.

halil-bakirci.20130111122407.jpg

Rize Valisi Nurullah Çakır ise burada yaptığı konuşmada, geçmişteki üniversite algısı ile bugünün üniversite algısı arasında büyük farklılıklar olduğuna dikkat çekerek akademisyenlerin, artık hayatın içinde olduğunu belirtti. Oluşturulan projelerin üniversite-sanayi işbirliği ile kolaylıkla hayata geçirilebildiğini ifade eden Vali Nurullah Çakır, “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından düzenlenen çalıştay bunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

nurullah-cakir.20130111122420.jpg

Açılış konuşmalarının ardından ilk olarak Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan söz aldı. “Türk Üniversitelerinde Sınai Mülkiyet Haklarının Önemi” konulu sunumunda, “Üniversiteler sınai mülkiyet hakları politikasını oluşturmalıdır. Bu kapsamda, akademisyenler ve öğrenciler patent alabilecek çalışmalara yönlendirilmelidir.” dedi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer’in “Proje Esaslı Üniversite Yaklaşımları ve Başarı Modelleri” adlı sunumuyla çalıştay devam etti. Prof. Dinçer, “Eğitim, araştırma ve hizmet üniversitelerin asli görevidir. Üniversitelerin temel amacı eğitim, hizmet ve araştırma boyutunda kaliteyi yakalamaktır. Öğrencisi de bu eksende donatılmalı ve proje temelli eğitmelidir. Bu çalıştayın düzenlenmesi göstermiştir ki, RTEÜ araştırma-inovasyon ve ticarileştirme çalışmalarının ve kültürünün oluşturulmasında doğru bir yoldadır.” diyerek sunumunu tamamladı.

Uzun yıllar Amerika Birleşik Devletleri Nevada Üniversitesinde görev yapan şimdi ise Adnan Menderes Üniversitesinde Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak çalışan Prof. Dr. Yunus Çengel, “Ülke Kalkınmasında Üniversitelerin Rolü” konulu sunumunu yaptı. Prof. Dr. Çengel, “Günümüzde bilgi ve beceri para etmektedir. Örneğin bir uydu yaparsınız fiyatı milyon dolardır. Bir araç yaparsınız fiyatı milyon dolardır. Burada ne para ediyor? Malzemesi mi yoksa bilgi mi? Malzemesi birkaç yüz dolardır. Birkaç yüz dolar eden malzemeyi uydu haline getiren, araç haline getiren bilgi ve beceri ise birkaç yüz milyon dolardır. O halde, üniversiteler araştırma ve inovasyona yatırım yapmalıdır.” dedi.

Ardından, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Aydın, “Fikirden Ürüne Yol Haritası” konuşmasıyla katılımcılara hitap etti. Prof. Dr. Aydın, “Üniversiteler, fikirden ürüne, doğru adımlarla gidebildikleri sürece kabul edilebilir olacaklardır.” dedi.

Konuşmasının ardından söz alan Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, “Sanayi Üniversiteden Ne İstiyor?” konulu sunumunu yaptı. Prof. Dr. Hepbaşlı, “İşin özünde kalite yatar. Bir öğretim üyesinin, eğitimi ve hizmeti kaliteli bir şekilde yerine getirmesi asli görevidir. Farkındalığı oluşturan öğretim üyesinin araştırma-inovasyon ve ticarileştirme faaliyetleridir.” İfadelerini kullandı.

Araştırmacı-Sanayici-İşadamı Hasan Çep, “Araştırıcı-Sanayici İlişkisi: Bir başarı öyküsü” başlıklı sunumu kapsamında, “Üniversite hocası sanayiden uzaklaşmamalıdır. Sanayici üniversiteden uzak kalmamalıdır. Üniversite-sanayi birbiriyle entegre olmalıdır.” dedi.

Çalıştay sonunda sunum yapan bilim insanlarının katılımıyla RTEÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Midilli’nin moderatörlüğünde “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Araştırmada Nasıl Başarı Öyküsü Oluşturabilir?” konulu panel gerçekleştirildi. Paneli değerlendiren Prof. Dr. Midilli, “Az konuşmalıyız, bilimsel çalışmalıyız. Katma değeri yüksek bilgi üretmeliyiz. Bilgiyi sürdürülebilir istihdama dönüştürmeliyiz. Bunu elbirliğiyle başarırsak farkındalık yaratmış olacağız.” diyerek konuyu özetledi.

recep-tayyip-erdogan-universitesinde-2013-proje-yili-acilis-calistayi-duzenlendi-1.jpg

Çalıştaya özel önem veren Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, “Bu çalıştayın herkes için çok yararlı olduğu kanaatindeyim. Sabır ve ısrar ettikçe başarılı olacağımıza inanıyorum.” dedi.

Kapanış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz, 2013 Proje Yılı Çalıştayı’nı değerlendirdi. Prof. Dr. Arif YILMAZ, “Vatanımıza ve milletimize olan sorumluluk çerçevesinde bugün buradaydık. 2013 yılı bizim proje yoğunluklu yılımız olsun. Bu, güzel bir başlangıç oldu.” dedi. Devamında,  katılımcı hocalara, dinleyenlere ve bu çalıştayı organize eden ekibe teşekkür etti. 

Çalıştay, plaket ve hediye töreni ile sona erdi.

recep-tayyip-erdogan-universitesinde-2013-proje-yili-acilis-calistayi-duzenlendi-3.jpg