RTEÜ'den Matematikte Yeni Buluş

RTEÜ'den Matematikte Yeni Buluş
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Halilov, “Parabol Elipsin Limit Hali” adlı çalışmanın analitik geometri ders kitaplarında yer alacak bir buluş olduğunu ifade etti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Kulübü tarafından düzenlenen konferansta Bilecik  Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hasan Hilmi Hacısalihoğlu, "Günlük Hayatta Matematik”, RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Halilov ise Prof. Dr. Hasan Hilmi Hacısalihoğlu ile birlikte yaptığı “Parabol Elipsin Limit Hali Gibi” başlığı altında konuşma yaptı. Prof. Dr. Halilov konuşmasında, günlük hayatta ve teknolojide gerek elipsin gerekse parabolün sıkça kullanıldığının altını çizerek, bu duruma örnek olarak ise; asma köprü halatlarını, noktasal aydınlatma aygıtlarının yüzeyinin en kesitini (araba, uçak, gemi farları, çanak anten, ışıldak) gösterdi. ve elipsin parabole dönüşmesi için gerekli koşulları detaylı şekilde açıkladı. Yapılan çalışmanın analitik geometri ders kitaplarında yer alacak bir buluş olduğunu ifade etti.

matematikte-yeni-bulus-1.jpg

matematikte-yeni-bulus-3.jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen konferansta matematiğin tanımını, hayatla ilgisini ve uygulama alanlarını ayrıntılı şekilde anlatan Prof. Dr. Hasan Hilmi Hacısalihoğlu, matematiğin sadece bir bilim dalı olarak görülmesinin yanlış olduğunu kaydetti. Matematiğin günlük yaşamımızda büyük ölçüde yer tuttuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hacısalihoğlu, öğrencilere de, matematiği öğrenirken ezberden kaçınmaları, mantıksal olarak düşündürücü boyutlarını dikkate alıp matematiği bu şekilde öğrenmeleri gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu. Test sorularındaki seçeneklerin öğrencileri düşünme, yorum yapma ve sonuç çıkarmadan alıkoyduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, konferansta ayrıca, günlük hayattan başlayarak bir mekiğin uzaya fırlatılması ve astronotun aya inişi de dahil çok sayıda görsel örneklerle matematiğin kullanım alanlarını gözler önüne serdi. Prof. Dr. Hacısalihoğlu, matematiğin sevecen bir bilim dalı olduğunun da altını çizdi. Konuşmasının ardından ise Hacısalihoğlu, salonda bulunanların kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

matematikte-yeni-bulus-4.jpg

Konferansta ikinci konuşmacı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Halilov ise Prof. Dr. Hasan Hilmi Hacısalihoğlu ile birlikte yaptığı “Parabol Elipsin Limit Hali” konulu çalışmayı ayrıntılı şekilde katılımcılara anlattı. Günlük hayatta ve teknolojide gerek elipsin gerekse parabolün sıkça kullanıldığının altını çizen Prof. Dr. Halilov, bu duruma örnek olarak ise; asma köprü halatlarını, noktasal aydınlatma aygıtlarının yüzeyinin en kesitini (araba, uçak, gemi farları, çanak anten, ışıldak) gösterdi. Prof. Dr. Halilov, elipsin parabole dönüşmesi için gerekli koşulları detaylı şekilde açıkladı. Yapılan çalışmanın analitik geometri ders kitaplarında yer alacak bir buluş olduğu ifade edildi.

Konferans sonunda Prof. Dr. Hasan Hilmi Hacısalihoğlu’na katkılarından dolayı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Torul plaket verirken, RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruşen Yılmaz ise Üniversitenin şiltini takdim etti.

matematikte-yeni-bulus-9.jpg

matematikte-yeni-bulus-5.jpg

matematikte-yeni-bulus-6.jpg

matematikte-yeni-bulus-2.jpg

matematikte-yeni-bulus-8.jpg