RTEÜ'lü Akademisyen Altunışık, Kafkas Semenderinin Ölümüne Sebep Olan Hastalığı Araştırdı

RTEÜ'lü Akademisyen Altunışık, Kafkas Semenderinin Ölümüne Sebep Olan Hastalığı Araştırdı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademisyenleri nesli tükenme tehdidi altındaki Kafkas semenderinin yaşadığı habitatların kalitesi ve bu canlıların ölümüne sebebiyet veren Kitrid mantarı hastalığı araştırdı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Altunışık öncülüğünde bilim insanları, nesli tükenme tehdidi altındaki Kafkas semenderinin yaşadığı habitatların kalitesini ve bu canlıların ölümüne sebebiyet veren Kitrid mantarı hastalığını araştırdı.

RTEÜ akademisyenleri, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Kafkas semenderinde (Mertensiella caucasica) Chytridiomycosis varlığının araştırılması." kapsamında, Kafkasya bölgesine endemik olan ve Türkiye’nin sadece Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan ve Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) ölçütlerine göre Kırmızı Liste’de (Red List) “Hassas hayvanlar (Vulnarable, VU)” kategorisinde yer alan Kafkas semenderinin Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu’da yaşayan popülasyonlarında hayvanların Kitrid patojenleri tarafından enfekte edilip edilmediğini araştırdı. Akademisyenler ayrıca proje kapsamında Kafkas semenderinin yaşadığı sucul habitatlarının kalitesini de analiz etti.

RTEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Altunışık, proje hakkında yaptığı açıklamada, “7 farklı popülasyondan toplam 70 bireyin derilerinden sürüntü örneği alınarak DNA izolasyonları yapıldı. Ardından Real-time PCR tekniği kullanılarak Kitrid mantarı hastalığının (Chytridiomycosis) bu canlılara bulaşıp bulaşmadığı tespit edilmeye çalışıldı. Elde edilen sonuçlar bireylerin hiçbirinde kitrid mantarı hastalığının olmadığını gösterdi. Tehdit altında olan bir tür olması nedeniyle varılan bu sonuç tarafımızca olumlu karşılanmıştır. Su kalite sınıflandırmasına göre genellikle birinci kalite yani içilebilir su kalitesinde olan habitatlarda yaşayan bu tür genellikle yüksek rakımlı yerlerde, antropojenik etkinin nispeten daha az olduğu temiz sulak alanlarda yaşamaktadır.” dedi.

rteulu-ogretim-uyeleri-kafkas-semenderinin-olumune-sebep-olan-hastaligi-arastirdi-4.jpg

rteulu-ogretim-uyeleri-kafkas-semenderinin-olumune-sebep-olan-hastaligi-arastirdi-5.jpg

rteulu-ogretim-uyeleri-kafkas-semenderinin-olumune-sebep-olan-hastaligi-arastirdi-6.jpg

rteulu-ogretim-uyeleri-kafkas-semenderinin-olumune-sebep-olan-hastaligi-arastirdi-1.jpg

rteulu-ogretim-uyeleri-kafkas-semenderinin-olumune-sebep-olan-hastaligi-arastirdi-2.jpg

rteulu-ogretim-uyeleri-kafkas-semenderinin-olumune-sebep-olan-hastaligi-arastirdi-3.jpg

Kaynak:Zeynep Taylan

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
2 Yorum