RTEÜ'lü Öğretim Üyeleri Kriyokatater Üretti

RTEÜ'lü Öğretim Üyeleri Kriyokatater Üretti
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğretim üyelerince kalp damar tıkanıklıkları ile ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılacak olan yeni bir kriyokatater üretildiği bildirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri tarafından üretilen yeni kriyokataterin yerli ve milli olmanın yanında ekonomik açıdan da ülkemize katkı sağlayacağı ve TÜBİTAK destekli proje sayesinde, ithal edilen tek kullanımlık tıbbi malzemenin yarı fiyatına üretildiği açıklandı.

RTEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şatıroğlu, yaptığı açıklamada, Tıp Fakültesi ile Mühendislik Fakültesinin ortak çalışması sonucunda, kalp damar tıkanıklıkları ile ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan tıbbi malzeme kriyokatater üretildiğini, ülkemizin ilk yerli ve milli kriyokataterinde Faz-2 aşamasında olduklarını belirterek, "Zorlu damar tıkanıklıklarında kireçlenmiş, balon stent ile açılamayan, baypasa gitmek zorunda kalan zorlu hastalıklarda kullanılabilecek bir katater çeşidi. Bu prototip ile kılavuz tel yoluyla tıkalı damara ulaşıp, soğuk şok etkisi yaratacak sıvı azot vasıtasıyla özellikle kireçlenmiş, tam tıkanıklıkları parçalamayı ve ardından da balon, tel, katater sistemleriyle daha rahat açmayı sağlayacağını düşünerek yola çıktık.” dedi.

Büyük deney hayvanlarında uyguladıkları güvenlik testlerinin başarıyla tamamlandığını ve bir sonraki aşama olan etkinlik testlerine başlayacaklarını hatırlatan Prof. Dr. Şatıroğlu, patenti kendilerine ait olan kriyokataterin üç yıl sonra insanlarda uygulanabilir aşamaya geleceğini söyledi.

3 yıl içerisinde seri üretimine başlanması hedeflenen tıbbi malzemeyle ilgili detayları paylaşan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu ise, "Bu kriyokatateri damara sokup, kalsifiye yapıların fragmente işlemlerinde onu soğutarak mikro çatlaklar oluşturup, kırma olasılığına da çok daha yüksek değerlere yükseltiyoruz. Bu yeni bir yöntemdir. Bu yeni yöntemin ileride çok daha farklı alanlarda uygulanması da öngörülmektedir. " ifadelerini kullandı.

recep-tayyip-erdogan-universitesi-tip-fakultesi-ile-muhendislik-ve-mimarlik-fakultesi-ogretim-uyelerinden-olusan-ekip-kalp-damar-tikanikliklari-ile-ritim-bozukluklarinin-tedavisinde-kullanilacak-olan-yeni-bir-kriyokata-4.jpg

recep-tayyip-erdogan-universitesi-tip-fakultesi-ile-muhendislik-ve-mimarlik-fakultesi-ogretim-uyelerinden-olusan-ekip-kalp-damar-tikanikliklari-ile-ritim-bozukluklarinin-tedavisinde-kullanilacak-olan-yeni-bir-kriyokata-3.jpg

recep-tayyip-erdogan-universitesi-tip-fakultesi-ile-muhendislik-ve-mimarlik-fakultesi-ogretim-uyelerinden-olusan-ekip-kalp-damar-tikanikliklari-ile-ritim-bozukluklarinin-tedavisinde-kullanilacak-olan-yeni-bir-kriyokata.jpg

recep-tayyip-erdogan-universitesi-tip-fakultesi-ile-muhendislik-ve-mimarlik-fakultesi-ogretim-uyelerinden-olusan-ekip-kalp-damar-tikanikliklari-ile-ritim-bozukluklarinin-tedavisinde-kullanilacak-olan-yeni-bir-kriyokatate-1.jpg

Kaynak:Zeynep TAYLAN

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum