Sağlık Sen Rize Şube Başkanı Yılmaz: Sağlık Çalışanları İki Türlü Ölüyor!

Sağlık Sen Rize Şube Başkanı Yılmaz: Sağlık Çalışanları İki Türlü Ölüyor!
Sağlık Sen Rize Şube Başkanı İsmail Yılmaz, nüfus ortalamasıyla kıyaslandığı zaman Kovid-19’dan ölenlerin çoğunluğunun sağlık çalışanları olduğunu ve sağlık çalışanlarının sosyal ve ekonomik yönden terapi olabileceği iyileştirmeleri beklediğini söyledi.

Sağlık Sen Rize Şube Başkanı İsmail Yılmaz, her gün ortalama 5 sağlık çalışanının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ederek, nüfus ortalamasıyla sağlık çalışanlarının kıyas edildiği zaman Kovid-19 sebebiyle ölenlerin çoğunluğunun sağlık çalışanları olduğunu söyleyebileceklerini kaydederek, “Sağlık çalışanları sosyal ve ekonomik yönden terapi olabileceği iyileştirmeleri bekliyor.” dedi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Kovid-19 tedbirleri kapsamında vatandaşlara yapılan çağrıların mesafe, maske, hijyen ve evde kal çağrısı olduğunu belirterek, “Sağlık çalışanlarının mesafeyi ayarlaması imkânsızdır. İşi icabı hastaları ile ilgilenecektir. Bu ilgi yakın teması kaçınılmaz kılmaktadır. Sağlık çalışanları maskesi, tulumu, siperlik, gözlük gibi ileri korunması gerekir, ancak onların kullanımı meşakkatli olmasına rağmen herkes içinde kullanım olmamaktadır. Hijyen(e) dikkat edilse de ortamın hijyen(e) rağmen bulaş riski hat safhadadır. Sağlık çalışanlarının evleri, işi icabı, zaman olarak sağlık tesisleri olunca, evde kalmaları mümkün değildir. Hatta evlerine taşıyıcı olmaması için yurtları, misafirhaneleri mesken edinenlerdir sağlık çalışanları. Şube Başkanları olarak bizler sağlık çalışanlarını ziyaretlerimizde, dikkat etmemize rağmen % 80’imiz Kovid-19 oldu. Bizler en fazla yarım saat o ortamlarda kalmakla pozitif olduğumuzu varsayımla, onlar mesai ve mesai fazlasını o ortamlarda geçiriyor(lar). Çoğu Kovid-19’u ayakta geçiriyor, şikâyeti olmadan, test yaptırmadığı içinde farkında olunmuyorlar.” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesinin yanı sıra ruhsal yönden travma geçirdiklerini ve rüyalarında kabus gördüklerini ifade eden Yılmaz, ölüp ölüp dirilen sağlık çalışanlarının sosyal ve ekonomik yönden terapi olabileceği iyileştirmeleri beklediğini ifade ederek şunları kaydetti: “Bu işin birde psikolojik boyutu var. İnsanoğlu beden ve ruhtan meydana gelen bir varlıktır. Bedenen meydana gelen Kovid-19 ölümleri yanında her birimizin ruhsal yönü travma geçirmiştir. Rüyalarımızda kâbus görmekteyiz. Tabiri caizse ölüp ölüp dirilmekteyiz. Sağlık çalışanları sosyal ve ekonomik yönden terapi olabileceği iyileştirmeleri bekliyor. Adaletli hakkaniyetli iyileştirmeler, motivasyon yönünden sağlık çalışanlarına can suyu olacaktır.”