Satış Teknikleri Semineri

Satış Teknikleri Semineri
Rize sanayici ve İşadamları Derneği tarafından Rize'de satış temsilcileri ve işletme sahiplerine yönelik “Satış Teknikleri” konulu seminer verildi.

Düzenlenen seminerde konuşan Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı, "Müşteriler eskiden velinimet, sonra kral, şimdi ise işletmelerin kar ortağı oldu" dedi.

RİSİAD tarafından gerçekleştirilen seminere satış uzmanı ve KASİF Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı konuşmacı olarak katıldı.

Yaşar Bıyıklı, özellikle kriz ortamında müşteri ilişkilerine daha fazla önem verilmesi gerektiğine işaret ederek, " Bu dönemde müşteri ziyaretlerine önem veren, müşterilerin değişen öncelikleri doğrultusunda mal ve hizmet üreten ve müşterileri birer şirket ortağı gözüyle gören işletmeler kazançlı çıkacaktır. Müşteriler eskiden velinimet, sonra kral, şimdi ise işletmelerin kar ortağı konumunda. Günümüzde gerek işletmelerin ihtiyaç duyduğu, gerekse müşterilerin muhatap olmak istediği satış temsilcisi, sıradan bir satış temsilcisinden ziyade birer “karlılık uzmanı” ve ”satış danışmanı” niteliğindedir. İşletmelerin mevcut müşterileri elde tutması, ardından da rakiplerin boşalttığı alanı doldurmaya öncelik vermesi gerekiyor. Bu dönemde en önemli işimiz hiç kuşkusuz müşteri potansiyelini korumaktır. Çünkü var olan müşteriyi korumak yenisini kazanmaktan 5 kat daha karlı. Mevcut müşterilerinizle iletişim halinde olmaya, onların beklentilerine cevap vermeye ve aynı zamanda müşteri portföyünüzü genişletmeye çalışmalısınız" diye konuştu.

10 ALTIN ÖNERİ
Satış uzmanı Yaşar Bıyıklı, kriz ortamında satış hacimlerini artırmak isteyen işletmelere ise şu önerileri sundu:

  1. Krizde herkes küçülür, satışlar düşer düz mantığını bırak. Unutma her kriz kendi zenginini doğurur.
  2. Yeni pazarlar ara, özellikle rakiplerinin boşalttığı alanı kap,
  3. Tanıtım faaliyetlerine, promosyonlara ve indirimlere yönel,
  4. Tasarrufu, işçi çıkararak, tanıtım faaliyetlerini kısarak değil; eksik ve verimsiz faaliyetleri, lüks harcamaları ve savurganlıkları keserek yap,
  5. Müşteri ziyaretlerini artır,
  6. Piyasa araştırması yap, müşterilerin değişen önceliklerini öğren ve o alanlara yönel,
  7. Geçici indirimler yap, ancak indirimden önce ürünün yanında ilave ürün vermeye çalışın ve müşteri sadakati devam ettir,
  8. Müşterilere moral ver, kriz tellallığı yaparak ayağına kurşun sıkma,
  9. Kaliteden taviz verme, ucuz mallara yönelen tüketicilerin krizden sonra kaliteli ürünleri tercih edeceğini unutma,
  10. 10.  Düşük kar marjlarıyla çalışmaya alış.

RİSİAD Başkanı Mustafa Külünkoğlu değişen ve gelişen piyasa şartlarında rekabet edebilmeleri için bu tür seminerlere ihtiyaç olduğunu söylerken, RİSİAD olarak böyle bir program düzenlemekten memnun olduklarını ifade etti.

Seminere katılan Ataç Yıldız ise son derece verimli geçen bir seminer olduğunu ve bu tür faaliyetlerin ilimizde daha sık yapılması gerektiğini belirtirken, semineri düzenleyen RİSİAD yönetimine teşekkür etti.