Sel Felaketinin Bilançosu

Sel Felaketinin Bilançosu
Rize Valisi Zekeriya Şarbak'ın sel felaketiyle ilgili yaptığı yazılı açıklama da...

21 ve 27 Temmuz günleri arasında İlimizin Fındıklı, Ardeşen, Çayeli, Güneysu, Kalkandere ve İkizdere ilçeleri ile İlimiz merkezine bağlı bazı köylerde etkili olan aşırı yağışlar sonucu oluşan sel ve toprak kaymalarına ilişkin son durum:

 - Afet sonucu yolu kapanan 40’a yakın köyden sadece; Kalkandere İlçesi Esendere Köyü ile İkizdere İlçesi Ayvalık ve Ihlamurlu Köyleri sel ve heyelan sebebiyle istinat ve dolgu gerektiğinden henüz ulaşıma açılamamış, Karasu Köyü’ne de henüz şebeke suyu verilememiş olup, söz konusu olumsuzlukların giderilmesi için çalışmalar yoğun şekilde devam etmektedir.

- Sel ve heyelanlardan zarar gören köylerin ana yolları ulaşıma açılmakla birlikte mahalle yolları ile arazı yollarında heyelan nedeniyle çok sayıda kapalı bölgeler mevcuttur. Çalışmalar sürdürülmektedir.

- İyidere – İkizdere Karayolunda; Kayabaşı Köyü civarında çöken 100 metrelik bölge dolgu malzemesi ile doldurularak ulaşıma açılmıştır. Ayrıca tıkanan Soğuksu deresi – karayolu köprüsü de temizlenerek 29/07/2009 Çarşamba günü saat 15.00 itibariyle kontrollü olarak ulaşıma açılmıştır.

- Afet esnasında zarar gören Kalkandere İlçesi Esendere köyüne enerji nakit halları, köy yolunun henüz ulaşıma açılamamış olmasından dolayı onarılamamış olup, bu nedenden dolayı köye henüz elektrik verilememektedir. Ayrıca Fındıklı İlçesi Armutlu Köyündeki  trafoda henüz enerji verilememiştir. Afette zarar gören diğer enerji nakil hatları hızlı bir şekilde onarılmıştır.

- Afetin oluşturduğu zararları giderip hayatı normale döndürebilmek için; İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri ve Karayollarına ait iş makinelerinin yanı sıra kiralama yoluna gidilerek temin edilen 100’ün üzerine iş makinesi afet bölgelerinde aralıksız olarak çalışmaktadır.

- Oluşan sel ve heyelanlar nedeniyle 11 adet konut, 2 depo, 1 işyeri ve 1 su değirmeni yıkılmış veya oturulamayacak derecede hasar görmüştür. Oluşan bu olumsuzluklar Afet Kanunu kapsamına girmediği takdirde vatandaşlarımıza yardım edilerek konut veya işyerlerinin yapımında kolaylık sağlanacaktır.

- Ev, iş yeri, arazi ve diğer malları zarar görenlere, Başbakanlıkça gönderilen ödenekle yardımlar yapılmaktadır.

Afetten etkilenen bölgelerde bugün itibariyle hayat büyük ölçüde normale dönmektedir.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

https://www.olay53.com/haber/rize-sular-altinda-6790.htm

https://www.olay53.com/haber/rize-sele-gitti-6770.htm

https://www.olay53.com/haber/karasuda-hasar-buyuk-6793.htm

https://www.olay53.com/haber/salarha-sular-altinda-6765.htm

https://www.olay53.com/haber/baskan-bakirci-sel-bolgesinde--6791.htm

https://www.olay53.com/haber/buyukkoy-yolu-kapandi-6794.htm

https://www.olay53.com/haber/36-koye-ulasim-verilemiyor-6795.htm

https://www.olay53.com/haber/ikizdere-deresi-tasti-6766.htm

https://www.olay53.com/haber/-doganin-dengesini-bozdular-6806.htm