Sellere karşı plan yapılmamış

Sellere karşı plan yapılmamış
Yapılaşmayla ilgili imar planlarında, bu kadar yüksek yağış alma neticesinde ortaya çıkabilecek olan sellere karşı gerekli planlama yapılmamış''

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, ''Yapılaşmayla ilgili imar planlarında, bu kadar yüksek yağış alma neticesinde ortaya çıkabilecek olan sellere karşı gerekli planlama yapılmamış'' dedi.

Demir, selin ardından incelemelerde bulunmak üzere geldiği Rize'nin Çayeli ilçesinde, Belediye Başkanı Rıza Çakır'dan yaşanan selle ilgili makamında bilgi aldı. Buradan Kalkandere ilçesine giderek esnafla sohbet eden ve ''geçmiş olsun'' dileklerini ileten Bakan demir, burada da Belediye Başkanı Nihat Çolak ile makamında görüştü. 

 Buradan ayrılarak, İyidere-İkizdere kara yolunu inceleyen, yol üzerinde hasar gören yerleri tespit eden Demir, daha sonra İkizdere ilçesinin Hurmalık mevkisindeki hidroelektrik santral (HES) yetkilileriyle bir süre görüştü.

Selin, HES'ler üzerindeki tahribatı konusunda bilgi alan Demir, yağış sonrası oluşan hasarların onarımında devlet görevlilerine araç, personel ve malzeme desteği veren HES yetkililerine teşekkür etti. 

 Bakan Demir, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, geçmiş yıllardan kalan dere yataklarında su taşkınları ve sellere karşı güvensizlik, sıkıntı ve risk oluşturabilecek kırsal yapılaşmanın söz konusu olduğunu belirterek, ''Belediyelerimizde de bunu gördük. Yapılaşmayla ilgili imar planlarında, bu kadar yüksek yağış alma neticesinde ortaya çıkabilecek olan sellere karşı gerekli planlama yapılmamış'' diye konuştu.

Bu bölgeleri tespit ederek dönüştürmek durumunda olduklarını ifade eden Demir, ''Bu iş böyle sürmez, böyle devam etmez. Yasalarımızda aslında bu konuda boşluk yok. Bu biraz da belediyelerin imar planlarını yaparken, yerleşim yerleri oluştururken, dikkat etmesi gereken noktalar. Onlara yeteri kadar dikkat etmek lazım. Geçmişte bu dikkat, yeteri kadar yapılamadı'' dedi.

Bu dikkatin sadece sel afetiyle ilgili olmadığını vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

''Deprem konusunda da aynı şeyi yaşıyoruz. Yakın geçmişte, daha 10-15 yıl önce, 20 yıl önce mimar, mühendis odalarından tasdik edilmiş olan projelerimizin de depremde yıkılmış olduğunu görüyoruz. O günler daha hassas davranılsaydı, depreme karşı dayanıklı olan statik projeler onaylanmış, uygulanmaya konmuş olsaydı büyük çapta o deprem afetlerinde bina, yapı ve can kaybına uğramazdık.''

Bakan demir, kısım kısım hasar tespiti yaptıklarını dile getirerek, ''Arkadaşlarımız tespit çalışmalarını sürdürüyor. Bitince bölgeyle ilgili genel bir açıklama yapacağız'' diye konuştu.