Sürücülerin Tepkisine Karşı Başkan Yılmaz'ın O Sözleri Resmi Gazete Radarına Takıldı !

Sürücülerin Tepkisine Karşı Başkan Yılmaz'ın O Sözleri Resmi Gazete Radarına Takıldı !
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın sürücülerin tepkisini çeken Ordu'daki radar uygulamasıyla ilgili "İhaleyi biz yapmadık" sözlerini Resmi Gazete'deki ihale ilanı yalanladı!

Karadeniz’de sürücülerin büyük tepkisini çeken ve uygulamaya olan eleştiriler dolayısıyla şarkılar yazılar Ordu’daki radar sistemi TEDES için “Bu sistemin ihalesini biz yapmadık, biz sadece bunun uygulayıcısıyız.” sözlerini sarfeden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın sözlerini Resmi Gazete’de yer alan ihale ilanı çürüttü. Başkan Yılmaz’ın sözlerinin aksine radar uygulamasının ihalesinin Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

Ordu'da 18 Kasım 2015’te hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında Karadeniz Sahil Yolu boyunca 19 kule radar, 11 plaka tanıma sistemi yerleştirilirken, tünellerin giriş ve çıkışlarında da manuel radar ölçümü yapıldı. Ordu'nun girişinden çıkışına kadar yaklaşık 100 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu boyunca 24 saat fotoğraf ve video kaydı yapan kule radarlar, hız limitleri üzerine çıkan sürücüleri tespit ediyor. Hız koridoru başlangıcı ve hız limitlerini gösteren uyarıcı levha ve tabelalar da bulunuyor. Hız limitini aşan sürücülere trafik cezaları çekilen fotoğraflarla birlikte PTT kanalıyla ulaştırılıyor. Bu uygulama bir çok sürücünün tepkisi alırken, yüzbinlerce sürücü de kendilerine kurulan radar kumpası dolayısıyla üst üste ceza ödemek zorunda bırakıldı. Karadeniz Sahil Yolunu kullanarak Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'e gelen ve bu bölgelerden giden binlerce sürücü de bu cezalardan nasibini cezaların kısa süreli aralıklarla kesilmesi nedeniyle kat kat almıştı.

Vatandaşın cebindeki 3 – 5 kuruşa göz dikip gelir elde etmek amacıyla her platformda TEDES’i savunan ve TEDES uygulaması için “Bu sistemin ihalesini biz yapmadık, biz sadece bunun uygulayıcısıyız.” ifadesinde bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın bu sözlerinin gerçekle uzaktan yakından bir ilgisinin bulunmadığı ortaya çıktı. Başkan Yılmaz'ın "TEDES ihalesini yapan ve TEDES'i kontrol eden Emniyet Genel Müdürlüğü. Bizim TEDES'te bir sorumluluğumuz yok. Görüntülerin başında sivil kişi oturmuyor" sözlerinin aksine 10 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete’nin ihale ilanları bölümünde TEDES sistemi için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığınca ihale ilanına çıkıldığına dair bilgiye yer verildiği görüldü.

TEDES mağduru olan binlerce sürücü ise Ordu’daki radar uygulaması dolayısıyla “Ordu’dan geçmeyelim mi?” diye  serzenişlerini dile getirmiş, yüzlerce sürücü de cezaların iptali için mahkemeye başvurmuştu.

FETÖ/PDY soruşturmalarına da bahsi geçen sistemin tuzak olarak cemaate para aktarmak için kurulduğu şeklinde bilgilerin basında da yer bulmasına rağmen  Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz sistemi sürekli savunmuş ve TEDES uygulaması ile ilgili değişik zamanlarda yaptığı açıklamada, “TEDES sistemi halihazırda devreye sokulmadı. Bu sistem şu anda mevcut ışıkların üzerinde hiçbir işlem yapmıyor. Bu sistem, Kasım ayının 15’inde devreye girecek ve iki konuda cezai işlem uygulayacaktır. Bu iki konu ise kırmızı ışık ihlali ve hız sınırıdır. Bunların haricinde ise sistem ceza uygulaması yapmayacaktır. Bu sistemin ihalesini biz yapmadık, biz sadece bunun uygulayıcısıyız. Şu andaki trafik sistemi karayollarına tabidir, bize tabi değildir. Sistem devreye girdiğinde üzerimize düşeni yapacağız ve bunu da kamuoyu ile paylaşacağız” ve "TEDES ihalesini yapan ve TEDES'i kontrol eden Emniyet Genel Müdürlüğü. Bizim TEDES'te bir sorumluluğumuz yok. Görüntülerin başında sivil kişi oturmuyor"  şeklinde konuşmuştu. Başkan Yılmaz’ın “Bu sistemin ihalesini biz yapmadık” dediği ihalenin Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yapıldığına dair Resmi Gazete’de yer alan ihale ilanından sonra nasıl bir açıklamada bulunacağı merakla bekleniyor. 

tedes-ihale-ilani-1.jpgtedes-ihale-ilani-2.jpg