Tarih yazmıyoruz, tarih yapıyoruz

Tarih yazmıyoruz, tarih yapıyoruz
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'la Almira Otel'de yaptığı ikili görüşmede şu ifadeyi kullandı: “Tarih yapıyoruz”

İki Cumhurbaşkanı Türkiye ile Ermenistan arasındaki milli maçı izlemeden önce Bursa'daki Almira Oteli'nde yaklaşık 1 saat süren heyetlerarası görüşmelere başkanlık etti, daha sonra da başbaşa görüştü.

Gül'ün Sarkisyan onuruna otelde verdiği yemeğin ardından da, iki cumhurbaşkanı ve beraberindekiler maçı izlemek için Atatürk Stadı'na gitti. Diplomatik kaynaklar, görüşmenin fevkalade bir ortamda geçtiğini belirterek, iki cumhurbaşkanının “Önce Gül'ün Erivan'a gitmesi, Sarkisyan'ın da buna Bursa ziyaretiyle karşılık vermesini büyük liderlik adımı” olarak değerlendirdiklerini söylediler. İki Cumhurbaşkanı bu ziyaretler ve atılan adımlarla “Halkların önünü açtıklarını” da vurguladılar.

Burada tarih yapıyoruz

Edinilen bilgiye göre Gül, görüşmede özetle şu değerlendirmede bulundu:
“Biz burada tarih yazmıyoruz, tarih yapıyoruz. Bir yılda büyük adımlar attık. Protokollerin imzalanmasıyla hukuki zemini yarattık. Önümüzdeki dönem, hukuki zeminle hazırlanan bu süreci hayata geçirmek olacaktır. Büyük zorluklarla karşılaştık. Bu zor meselelerin üzerinden geleceğiz. Bu sadece, bölgemizin, komşularımızın değil tüm dünyanın gözünü dikkatle diktiği ve olumlu bulduğu bir süreçtir. Tüm dünyanın gözü bizim üzerimizde. Tarih yapmak bir süreçtir. Bir günde yapılmaz.”

Alınan kararı bildirdik

Sarkisyan'ın toplantıdaki değerlendirmeleri de şöyle oldu:
“Fevkalade olumlu adımlar attık. 31 Ağustos'tan sonra başlayan süreçte büyük zorluklar yaşadım. Bütün zorluklara karşı göğüs gerdim. Bilgilendirme sürecini (Diasporayı kastederek) zorluklara göğüs gererek yaptık. Diasporaya izin almak için gitmedim. Ermenistan hükümetinin aldığı kararlarla ilgili onları bilgilendirmek için gittim. Her iki tarafta da farklı düşünen toplumsal kesimler var. Attığımız adımı destekleyenler var. Önemli olan, bu adımların pozitif olduğunu düşünenlerin sayısının artmasıdır. Bu giderek de artacaktır. Çünkü iyi ve doğru bir şey yapıyoruz.”

“Tüm bölgeye” katılmadı

İki cumhurbaşkanı protokollerin imzalanmasının ardından, her iki tarafta hukuki sürecin nasıl olacağına dair usul hakkında da karşılıklı bilgilendirme yaptılar. Görüşmede Gül'ün “Bu sürecin sadece iki ülke için değil, 'tüm bölge' için de önemli gelişmelere sahne olması” yönündeki değerlendirmesine, Sarkisyan'ın destek vermediği öğrenildi. Sarkisyan bu tutumuyla, Ermenistan'ın Türkiye ile başlattığı sürecin Azerbaycan'la yaşanan Dağlık Karabağ sorunundan tamamen ayrı olduğu mesajını verdi.