Tekfen Filarmoni Orkestrası Rize'ye Geldi

Tekfen Filarmoni Orkestrası Rize'ye Geldi
Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz'in 23 ülkesinden 50 müzisyenin oluşturduğu 'Üç Denizin Sesi' adıyla anılan Tekfen Filarmoni Orkestrası'nın Rize'ye geldiği bildirildi.

TEMA Vakfı Rize Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamada, orkestradaki müzisyenlerin ÇAYKUR Çay Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret ettikleri ve çay bahçelerini gezip, Türk çayı hakkında bilgiler aldıkları belirtildi.

Açıklamada, TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer'in şu ifadelerine yer verildi: ''Kafkasların, Ortadoğu'nun ve Balkanların dünyanın en karışık en sorunlu bölgesi olduğu, üç farklı bölgeden yerel çalgılarıyla bir araya gelen müzisyenlerin, farklılıkların uyum içinde bir arada var olabileceğini, müziğin barışın sesi dost eli olduğunu gösteriyor. Farklı kültürler arasında ilişkiler geliştirmek, barış adına ortak bir dil yaratmak amacıyla Azerbaycan'dan kemança, Ukrayna'dan bandura, Gürcistan'dan salmuri, Suriye'den ud, Özbekistan'dan çeng, Kazakistan'dan kılkopuz, Kırgızistan'dan komuz, Yunanistan'dan buzuki, İsrail'den zarb, Rusya'dan domra, Türkiye'den bağlama, ney, kanun ve tulum'u batının senfoni orkestrasıyla birleşerek 'Üç Denizin Sesi'ni bütün dünyaya duyuruyorlar.''

Açıklamada, pek çok ülkede konser veren orkestra şefi Prof. Saim Akçıl'ın da şu ifadelerine yer verildi: ''20. yılda büyük bir aile olduk. Orkestrada Filistinli, İsrailli, Suriyeli, Yunan ve Türk yan yana müzik yapabiliyor, eğlenebiliyor. Bu atmosfer neden milletler, halklar arasında da yaratılmasın''

1992 yılında 17 kişi ile kurulan Tekfen Filarmoni Orkestrası, 20. yılında Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Mısır, Moldova, Romanya, Rusya, Suriye, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Özbekistan ve Yunanistan'dan oluşan 23 ülke, 70'den fazla sanatçı ile yılda 3-4 kez bir araya gelerek konserler vermektedir.