Tema Vakfı Rize'de Toprak Anayı Kadınlara Anlatıyor

Tema Vakfı Rize'de Toprak Anayı Kadınlara Anlatıyor
TEMA Vakfı’nca yürütülen Doğuşçay tarafından desteklenen proje “Her Dem Toprak İçin Projesi” kapsamında Rize’de yüzlerce kadına toprak ve çay tarımı eğitimi veriliyor.

Rize de son iki aydır çay üreticilerinin gündemi gübreleme. TEMA Vakfı Rize Temsilciliği toplumun her kesimine ulaşmaya çalışıyor; din adamlarından, muhtarlara, öğretmenlere, öğrencilere… Ama en çok da gerçek çay üreticisi Karadeniz kadınlarına.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi Salonun da niçin kadınlar eğitiminizin temel hedef kitlesi sorumuza TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer; “birincisi Anadolu, bu topraklar ana ile dolu demek ki, ana; kadın, toprak, üretkenlik, bereket demek. Kadın için toprak evinin aşı, gıda güvenliği, huzuru, teminatı demek. Çay üretimini Karadeniz doğasının en zor koşullarında kadınlar yapıyor, toprağı, tarımı en iyi onlar biliyor. Toprak canlılarını ekosistemi en önce onlar kavrıyor” dedi.

dogus-cay-her-dem.jpg

Her Dem Toprak Projesi’ eğitim çalışmalarının çay sezonunun başlamasıyla birlikte kırsal alanlara da yayılacağını belirten TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat ÖZER; “Rize topraklarını, su kaynaklarını kimyasallardan arındırıp, eski sağlığına kavuşturana kadar bu çabanın bitmeyeceğini” söyledi. 

2333-003.jpg

1970’li yıllardan itibaren çay tarımında uygulanan aşırı ve yanlış gübreler, çay tarımının sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Bölge topraklarının %85’i kuvvetli ve çok kuvvetli asitleşmeyle karşı karşıya. Asitleşme doğal bir fabrika gibi toprağı besleyen toprak canlılarını yok ediyor, onların kolaylıkla sağlayabileceği besinler kimyasal gübrelerle verilmeye çalışılıyor. Daha çok kimyasal gübre kullanımı değil yarar, bitkinin gübreden yararlanmasını da zorlaştırıyor. Bölgede ilgili kamu kurumlarının, akademisyenlerin ısrarlı çağrılarına rağmen toprak asitliğini artıran gübreler kullanılmaya devam ediyor. Yanlış gübre seçimlerini, yanlış zaman ve veriliş yöntemleri izliyor. Sonuç; boşa giden yüzbinlerce ton kimyasal, yok edilen topraklar, kirlenen su kaynakları, dereler ve hızla artan kanser vakaaları.

22-025.jpg

Bu duruma sessiz kalmayanlar da var. Kuruluş amacı toprak kayıplarını önlemek olan TEMA Vakfı diyor ki, “topraklar sadece erozyonla, kötü kentleşmeyle kaybedilmiyor, yanlış toprak ve su kullanımı, hatalı tarım teknikleri asitleşmeden tuzlulaşmaya ciddi sorunlar yaratıyor. Rize de yağan her yağmur toprak için afete dönüşüyor, oluşması için bin yıl gereken topraklar denizin rengini değiştiriyor. Kaybedilen sadece toprak değil geleceğimiz, aşımız işimiz”

Bu tehlikelere dikkat çekmek, sorunun çözümüne katkı sağlamak için bir proje geliştiriyor TEMA Vakfı; “Her dem toprak için” diyor. Bu önemli sorunda herkes sorumluluk almalı, çay üretiminin yarısı kamu, yarısı özel sektörün. Bu tarımın sadece ekonomik, sosyal değil ekolojik olarak da sürdürülebilir olmasına, bunun ise verimli üretken topraklarla mümkün olacağı çağrısına, Doğuşçay yanıt veriyor.