Trabzon'u Rize Savundu!

Trabzon'u Rize Savundu!
Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan “Yeşil Yol” Projesi için gönderilen 40 milyon liralık ödeneğin 8 ile eşit miktarda dağıtılmasına Rize Milletvekili Nusret Bayraktar itiraz etti.

Bayraktar, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın huzurunda dağıtımdaki haksızlığı dile getirerek, “40 milyon liranın Bayburt’a da 5 milyon, Rize’ye de 5 milyon, Trabzon’a da 5 milyon olarak gönderilmemesi gerekirdi” dedi.

TRABZON’UN 8 il içinde orjinde yer alan merkezi bir kent olduğunu kaydeden Bayraktar, “Turizm destinasyonu bakımından bu merkez çok önemli. Çaykara Soğanlı Yaylaları ile İyidere, İkizdere Vadisi ve o bölgedeki turizm merkezlerinin Rize’ye ve Bayburt’a bağlantılarını Trabzon yapacak. Bir taraftan Çakırgöl ile Gümüşhane’ye, diğer taraftan Erikbeli ile Giresun’a bağlanacak” dedi.

78318.jpg

Trabzon Kalkınırsa Hepimiz Kalkınırız

BAYRAKTAR, “Kimse kıskançlık yapmasın. Trabzon-Rize, Trabzon-Giresun çekişmesi gereksiz. Trabzon’un gelişmesi ve kalkınması Rize, Giresun ve  Gümüşhane’ye de katkıdır. Bizim birbirimize ihtiyacımız var. Bölgesel anlamda proje üretmemiz gerekiyor. Trabzon’un daha çok gelişmesi hepimizin yararınadır” dedi. Bakan Yılmaz bu sözler karşısında yapılan haksızlığı anladığını ve önümüzdeki yıl bu gerçeğe dikkat edeceklerini söyledi.

AK PARTİ Rize Milletvekili Nusret Bayraktar Doğu Karadeniz Projesi(DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bünyesindeki 8 ile Kalkınma Bakanlığı tarafından eşit olarak bölünerek 5’er milyon TL halinde gönderilen toplam 40 milyon TL kaynağın adaletsiz dağıtıldığını söyledi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da iştirak ettiği DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Trabzon Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Bayraktar, “Trabzon 8 il içerisinde orjinde yer alan, merkezi bir konumda olan ilimizdir. Siz Trabzon’a da 5 milyon TL, Bayburt’a da 5 milyon TL, diğer illere de 5 milyon TL gönderdiğiniz zaman adaletli bir dağıtım yapmış olmazsınız. Sayın Bakanımızdan bundan sonraki kaynak aktarımlarında Trabzon’u ayrı bir konumda değerlendirmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.

Bayraktar bakanlığın illere toplamda gönderdiği 40 milyon TL’lık kaynağın önemli olduğunu ancak bunun adaletli bir şekilde dağıtılmadığını belirterek, “Bu 40 milyon TL’lık kaynağın illere dağıtımında ciddi bir adaletsizlik var. Trabzon turizm destinasyonu bakımından en önemli merkezlerden birisidir. Solaklı Vadisi, Uzungöl, Çaykara Soğanlı Yaylaları ile İyidere, İkizdere Vadisi o bölgedeki stratejik turizm merkezlerinin Rize’ye bağlantıları önemli. Trabzon bu bağlantıyı yapacak. Trabzon bir taraftan da Çakırgöl Tesisleri ile Gümüşhane’ye bağlanacak. Diğer taraftan Erikbeli’nden Giresun’a bağlanacak. Yani Trabzon 4 ile bağlantısı olan orjin, merkezde bir bölgedir. Dolayısıyla siz Trabzon’a da 5 milyon TL, Bayburt’a da 5 milyon TL, diğer illere de 5 milyon TL gönderdiğiniz zaman adaletli hareket etmiş olmazsınız. Bu hiç adaletli bir yaklaşım değildir. Bundan sonraki kaynak aktarımlarında sayın bakanımızdan bu özellikleri nedeniyle Trabzon’u ayrı değerlendirmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

DİĞER İLLER KISKANÇLIK YAPMASIN

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin merkezi ve orjininin aslında Trabzon olduğunu ifade eden Milletvekili Bayraktar, “Kimsenin kıskançlık yapmaması lazım.  Trabzon-Rize, Trabzon-Giresun çekişmesi de bu anlamda son derece gereksizdir. Trabzon’un değişmesi ve kalkınması; Rize’ye, Giresun’a, Gümüşhane’ye katkıdır. Trabzon niçin daha çok gelişmesin. Biz bunu niçin kıskanalım. Birbirimize ihtiyacımız var. Küresel anlamda hep birlikte proje üretmemiz gerekiyor. Bölge illeri beraber mikro makro projeler geliştirmelidir” şeklinde konuştu.

İLLER TARTIŞMASIN DİYE BÖYLE YAPTIK, BİZİ ANLAYIŞLA KARŞILAYIN

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise Bayraktar’ın bu çıkışı üzerine yaptığı değerlendirmede kaynak dağılımında Trabzon’a haksızlık yapıldığını kabul etti. Bakan Cevdet Yılmaz, “Bu sene iller arasında fazla tartışma olmasın diye bütün illere eşit miktarda para aktardık. Elbette eşitlik adalet değildir adalet farklı bir durumdur. Önümüzdeki yıllarda kaynak aktarılan illerin bu parayla ne yaptığına bakıp performanslarını değerlendireceğiz. 40 milyon TL’nın 5 ‘er milyon TL halinde eşit olarak dağıtılması bir anlamda performans testidir. İllerimiz parayı alıp hızlı ve kaliteli bir şekilde harcıyorlar mı bunu değerlendireceğiz. Bundan sonraki ödenekleri verirken de bu performans durumunu göz önünde bulunduracağız. Elbette bütün illere kaynağı eşit şekilde bölmek adaletli bir yaklaşım değil. Önümüzdeki dönemde böyle yapmayacağız. Bizi anlayışla karşılayın” dedi.

Merkezi Giresun’da bulunan, Doğu Karadeniz sahil şeridindeki 8 vilayeti (Samsun, Trabzon, Rize,   Giresun, Gümüşhane,  Ordu, Artvin, Bayburt) kapsayan ve başkanlığını Çaykur eski Genel Müdürü Ekrem Yüce’nin yaptığı Doğu Karadeniz Projesi(DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Karadeniz yaylalarını yol ağı ile birbirine bağlayacak olan ‘Yeşil Yol’ projesi için Doğu Karadeniz Bölgesine 40 milyon TL’yı 8 ile eşit bir biçimde verme kararı almıştı.