TÜİK, Adem Baba, En Yaşanabilir İller ve Güvenli Şehir Rize

TÜİK, Adem Baba, En Yaşanabilir İller ve Güvenli Şehir Rize
Türkiye'nin en yaşanabilir 14. şehri seçilen Rize, en güvenli 5. şehir oldu. Sağlık alanında 3.'lük ise şaşırttı.

TÜİK ilk defa yayımlanan “İllerde Yaşam Endeksi”ile vatandaşların yaşam kalitesini şehirler bazında ölçmeye yönelik bir çalışma yaptı. TÜİK’in yayınladığı illerde yaşam endeksi; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsadı. Yaşam endeksinde  14. dırada yer alan Rize, 5 kategoride ilk 10’da yer alırken, 9 kategoride ise ilk 27 il arasında yer aldı.

Türkiye'nin en yaşanabilir 14. Şehri konumunda yer alan ve Ak Parti iktidarı döneminde sağlık alanında önemli hizmetler ve yatırımlarda bulunulmasına rağmen başta doktor ve hemşire eksiklikleriyle sağlık personeli eksikliğinin yanı sıra birçok branşın bulunmadığı Rize’nin en iyi derecesini sağlık alanında 3. olarak elde etmesi şaşkınlığa neden olurken, emniyet teşkilatının Adem Babası Rizelilerin ise huzur ve güven abidesi olarak tanıdığı, son paralel yapı operasyonunda olduğu gibi kentte az laf çok iş yapan İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı ile kentin asayiş ve huzurunun berkemal olmasında gece gündüz demeden 24 saat mesai gözetmeksizin görevde bulunan Asayiş Şube Müdürü Selçuk Aldemir ve emniyet teşkilatının tüm birimleriyle şehrin güvenliği ve huzurunun sağlanmasında aktif görev alan İl Emniyet Müdürlüğünün başarılı çalışmaları meyvesini vererek Rize’nin güvenlik endeksinde ilk sıralarda kendine yer bulmasını sağlarken, Rize’nin en güvenli iller arasında 5. sırayı alması memnuniyet yarattı.

İŞTE SIRALAMALAR

Türkiye'nin en yaşanabilir illeri yaşam endeksi Rize 14. ( Artvin 8., Trabzon 20., Giresun 29., Bayburt 47., Gümüşhane 50., Ordu 55.)

Barınma ve yaşam alanı olarak kullanılan ve özellikleri itibariyle birey ve hane halkının yaşam kalitesinde etken olan konut boyutu endeksinde 7. (Giresun 13., Artvin 17., Trabzon 36., Ordu 46., Gümüşhane 47., Bayburt 48.)

Kişilerin maddi olarak daha çok kaynağa erişebildiği bir hayat sürmelerini sağlayan, onlara yeteneklerini geliştirme, toplum içinde yararlı hissetme ve özgüvenini arttırma yoluyla yaşamını iyileştirme imkânı sunan çalışma hayatı boyutunda 5. (Artvin 8., Gümüşhane 31., Giresun 46., Ordu 50., Bayburt 51., Trabzon 56.)

Kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılama ve ekonomik ve kişisel risklere karşı korunma imkânı sunan gelir ve servet boyutunda 27 (Trabzon 20., Artvin 24. Bayburt 39., Gümüşhane 46., Giresun 48., Ordu 56.)

Bireylerin genel sağlık durumu, sağlık altyapısı ve imkânlarının yeterliliği, sağlık hizmetlerinden memnuniyet açısından yaşam kalitesi ile doğrudan ilgili olan sağlık boyutu endeksinde 3. (Trabzon 4., Artvin 5., Giresun 15., Ordu 32., Gümüşhane 40., Bayburt 50.)

Bireylerin topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanmasında büyük öneme sahip eğitim boyutu endeksinde 27. (Giresun 7., Trabzon 19., Artvin 33., Gümüşhane 36., Ordu 49., Bayburt 50.)

Bireylerin mevcut ve gelecekteki sağlığına ve sürdürülebilir yaşamına doğrudan etkisi bulunan çevre boyutuna ilişkin endekste 11. (Artvin 8., Trabzon 29., Ordu 43., Giresun 45., Gümüşhane 56., Bayburt 69.)

Bireylerin en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek güvenlik boyutu endeksinde 5. (Artvin 1., Gümüşhane 3., Giresun 9., Bayburt 17., Trabzon 23., Ordu 25.)

İnsanların yaşadıkları ilde yaşamını ilgilendiren konularda taleplerini, isteklerini duyurması ve yönetime katkı sağlaması açısından önemli bir boyut olan sivil katılımda 5. (Artvin 6., Trabzon 41., Giresun 56., Ordu 57., Bayburt 63., Gümüşhane 72.)

Yaşanılan alanda altyapı hizmetlerine erişilebilme kapasitesi ve memnuniyetini göstermesi açısından yaşam kalitesinin önemli bir boyutunu temsil eden altyapı hizmetlerine erişimde 36. (Trabzon 11., Artvin 46., Giresun 48., Gümüşhane 51., Ordu 61., Bayburt 65.)

Güçlü toplumsal ilişkilere, çeşitli sosyal faaliyetlere sahip olma yoluyla bireylerin sağlık, çalışma hayatı gibi diğer yaşam boyutlarını da olumlu etkileyen sosyal yaşam endeksinde 48. (Trabzon 12., Artvin 26., Giresun 28., Gümüşhane 66., Ordu 69., Bayburt 70.)

İnsanların yaşamlarının farklı zamanlarında ve alanlarında ortaya çıkan ihtiyaç ve isteklerinin karşılanmasından doğan tatmin düzeyini ifade eden yaşam memnuniyeti boyutunda 34. (Bayburt 3., Giresun 22., Artvin 32., Gümüşhane 36., Ordu 52., Trabzon 55.)