Tunceli'de tarihi gün

Tunceli'de tarihi gün
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Tunceli'de. Turgut Özal'dan 19 yıl sonra kente gelen ilk cumhurbaşkanı olan Gül, "Edirne ile Hakkari'nin, Sinop ile Mersin'in, Kayseri ile Tunceli'nin hiçbir farkı yok" dedi.

Tunceli'de Cumhurbaşkanı Gül'ün gelişinde kente baraj yapımını istemeyen yaklaşık 200 kişilik grup protesto gösterisinde bulundu. Grup, Sanat Sokağı'nda toplanıp yürüyüşe geçti. Gül' ün ziyaret edeceği belediye yakınına gelip slogan atmaya başlayan göstericilere polis zaman zaman dağılın uyarısında bulundu.

'Baraj istemiyoruz' sloganı atan göstericiler, Ak Parti İl Binası'na doğru yürüyüşe geçti.

19 yıl sonra Tunceli'de bir cumhurbaşkanı
Elazığ'dan karayoluyla Tunceli'ye geçen Gül'ü, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Tunceli Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mehmet Çörten ile öteki ilgililer karşıladı.

Vatandaşlarla sohbet eden Gül, iş, eğitim, para yardımı gibi sorunları dinledi ve ellerinden geleni yapacakları sözünü verdi. Bazı vatandaşlar, Gül'e, Munzur çayına yapılması planlanan barajın durdurulması isteklerini de iletti.

Cemevi yapılması isteğini içeren dövizi taşıyan vatandaşları da dinleyen Gül, "Sizler için geldik. Sizin için buradayız" diye konuştu. Vatandaşların yanından el sallayarak ayrılan Gül, Vali Mustafa Taşkesen'in makamına geçti.

Burada bir açıklama yapan Gül, Edirne ile Hakkari'nin, Sinop ile Mersin'in, Kayseri ile Tunceli'nin hiçbir farkının olmadığını belirterek, "Hepsi de çok aziz vatan topraklarıdır ve her yerde yaşayan insanlar da bu ülkenin birinci sınıf, en asil vatandaşlarıdır" dedi.

Uzun bir zamandan bu yana Tunceli'yi ziyaret eden bir Cumhurbaşkanı olmanın gururunu yaşadığını belirten Gül, "Tüm bölgelerimizin kendine has özellikleri olduğu gibi Tuncelimizin de kendine has özellikleri vardır. Bu hususa kültürel bakımdan baktığımızda Alevi kültürünün yaşadığı, Alevi vatandaşlarımızın olduğu ve bu anlamda kültürel zenginlikleriyle, farklılıklarıyla değer katan bir ilimizdir. Böyle bir ilimizde bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum" diye konuştu.

Bütün iller gibi Tunceli'nin de birçok ihtiyaçları bulunduğunu belirten Gül, ilde yapılması gerekenler olduğunu söyledi.

Hava muhalefeti nedeniyle Munzur ve Pülümür çaylarının geçtiği güzel vadileri, güzel manzaraları görme imkanı olamayacağını kaydeden Gül, "Ümit ediyorum ki, bir daha ki gelişimizde Tuncelimizin bu güzelliklerini görme imkanımız olur" dedi.

Valilik ziyaretinde, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve bazı milletvekilleri de hazır bulundu.

Gül'ün Tunceli Üniversitesi'nin akademik yıl açılışına katılması ve konuşma yapması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı'nın ayrıca valilik yetkilileri ve sivil toplum örgütü temsilciler ile bir araya gelmesi bekleniyor...

Gül, doğuya en kapsamlı ziyaretini göreve geldikten sonra yapmış; 11-14 Eylül 2007 tarihlerinde Van, Hakkari, Siirt ve Diyarbakır'a gitmişti. Cumhurbaşkanı, doğuya en son ziyaretini ise 8 Ağustos 2009'da Bitlis'e yapmıştı.

Görülmemiş güvenlik önlemleri
Abdullah Gül'ün Tunceli'ye yapacağı gezi öncesi güvenlik birimleri alarma geçti. Cumhurbaşkanı'nın geçeceği bütün güzergahları kontrol altında tutan güvenlik güçleri, köprü ve menfez altlarında bomba araması yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretine saatler kala Tunceli'deki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyarette kullanacağı güzergah üzerinde bulunan Mameki köprüsü altında Munzur çayında bomba araması yapıldı. Elazığ Emniyet müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği'ne bağlı su altı dalgıçları sabahın erken saatlerinde, ellerinde bomba arama detektörleri ile önce Mameki Köprüsünün altını aradı. Daha sonra Munzur çayının derinliklerine kadar inerek bomba ve patlayıcı araması yaptı. Yağmur nedeniyle bulanık olan ve su seviyesi yükselen Munzur Çayında, zor koşullar altında çalışmalarını sürdüren dalgıçların bomba arama çalışması yaklaşık bir saat sürdü.

Bu arada Abdullah Gül'ün Tunceli Belediye'sine yapacağı ziyaret öncesi şehir merkezi ve belediye civarında çok sıkı güvenlik tedbirleri alındı. Cumhurbaşkanı'nın gececiği bütün güzergahlara polis yerleştirilirken, belediye civarındaki bütün cadde ve sokaklara bariyerler konularak trafiğe kapatıldı.

TUNCELİ DE 200 KİŞİLİK GRUP CUMHURBAŞKANI GÜL' ÜN KENTE GELİŞİNİ PROTESTO ETTİ
Tunceli' de Cumhurbaşkanı Gül'ü protesto eden yaklaşık 200 kişilik grup sanat sokağında toplanıp yürüyüşe geçti. Gül'ün ziyaret edeceği belediye yakınına gelip slogan atmaya başlayan göstericilere polis zaman zaman dağılın uyarısında bulundu.

"Dersim de baraj istemiyoruz. Dersim onurdur Onuruna sahip çık, Halkımız saflara" sloganları atan göstericiler, AKP İl binasına doğru yürüyüşe geçti.