Türk Çayını Dünya Tanıyacak

Türk Çayını Dünya Tanıyacak
Rize Ticaret Borsasınca (RTB) Türk çayının yurt içi ve yurt dışında bilinirliğinin artırılması amacıyla çeşitli çalışmalar yapılıyor.

RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan,yaptığı açıklamada, Türk çayının Türkiye'de bile alt kalitede görüldüğünü belirterek, ''Aslında çayımız dünyadaki en kaliteli çaylardan biri. Ama bugüne kadar tanıtımda eksiklik olmuş. Bu nedenle kendi ülkemizde, kendi insanımız bile çayımızın başka ülke çaylarına göre, daha kalitesiz olduğunu düşünüyor'' dedi.

Yılda 200 bin tonun üzerinde kuru çay üreten bir ülkede bunun önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Dünyada Türk çayının neredeyse sıfır tanınırlığı var. Bunun sorumlusu olarak hep ülkemizdeki fiyatların yüksekliğinden bahsedildi. Ama kalitenin para ettiği dünyadaki emtia değerleri arasında çay, çok önemli bir yerde bulunuyor'' diye konuştu.

Erdoğan, hedeflerinin yurt içi ve yurt dışındaki fuarlara mümkün olduğunca katılıp Türk çayının dünyada üretilen çaylar içinde doğala, organiğe en yakın çay olduğunu anlatmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Türkiye içindeki fuarlarda markasız çayla katılıp Türk çayını tanıtacağız. Dünyaya, Türkiye'de çayın olduğunu tekrar hatırlatacağız. Türk çayının doğallığı, özellikleri, hiçbir şey yeterince anlatılmamış. Dünya çay üretiminde beşinci sıradayız. Ama bu yeterince anlatılmamış. Neden çay sektörü 2023 yılında her yıl 50 bin ton çay ihraç eden, karşılığında 250-300 milyon dolar girdi sağlayan bir sektör olmasın. Bu hedefleri koyar ve ulaşılabilir görürsek, başarırız. Böyle bir değerimiz varsa bunu kullanmalıyız. Türk Tanıtım Ajansı ile irtibat halindeyiz. Ajansı hep turizm için kullandık. Ajansa çayın tanıtımını yaptırabilirsek büyük katkı sağlarız.'' 
    
-TÜRKİYE'DE KAR YAĞIŞI ÇOK ÖNEMLİ BİR AVANTAJ- 
    
Mehmet Erdoğan, dünyada çay üreten ülkeler arasında en fazla kar yağışı olan ülkenin Türkiye olduğunu dile getirerek, ''Kar ile çayın aynı ülkede olabileceğini çok iyi tanıtmamız ve kullanmamız lazım. Bu bizim için çok önemli bir farktır. Kar yağışı sonucu çaylık alanlarımızda böceklenme ve hastalık olmadığını, bu nedenle de kimyasal ilaçlamaya gerek olmadığını anlatıyoruz. Bu Türk çaycılığında bir çığır açacaktır. Yavaş yavaş bunun sonuçlarını almaya başlıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu, ihracatta bize önemli kazanç sağlayacaktır'' dedi.

Diğer ülkelerdeki borsalarda çayın ortalama 3 dolardan işlem gördüğünü, ama bu borsalarda 160 dolara işlem gören çay çeşidi de olduğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu çayın tek özelliği Hindistan'ın yaz, kış ayrımı olan, yani kar yağışı olan bölgesinde üretiliyor olması. Bu tür çayın en ucuzu 30 dolardan satılıyor. Dolayısıyla çayımızdaki bu farklılıkları anlatabilir, tanıtabilirsek çok önemli kazançlar sağlayabiliriz. Dünya artık sadece fiyata bakmıyor. Kaliteye, doğallığa bakıyor. Organik üretim olduğunda fiyatı önemsemiyor. Türkiye'nin de bu konuda çok büyük avantajları var.'' 
    
-
ÜNİVERSİTELERLE BİRLİKTE ÇALIŞMA YAPILIYOR- 
    
Erdoğan, birkaç üniversite ile çayın insan sağlığına faydalı olduğu alanları tespit etmek amacıyla çalışma yaptıklarını belirterek, ''Bilimsel verilerle çayın faydalarını kanıtlayacağız. Sıcak yerlerde gazlı ve soğuk içecekler önerilir, ama aslında sıcak içecek harareti önleyecektir'' diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde 20 bin ton civarında farklı çay tüketildiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti: 

 ''Eğer böyle bir tüketim varsa onların istediği gibi bir çay üretmeliyiz. Veya o insanların istediği çaya yakın çayla başlayıp bizim kültürümüze taşımalıyız. ÇAYKUR bu yönde bir çalışma başlattı, ama hala tam olarak istenildiği gibi çay üretilmiyor. Nasıl istiyorlarsa öyle çay üretmeliyiz. Gerekirse isimleri de değiştirmemiz gerekir. Özel sektörün de bunu yapması gerek. Ama şu anda o özelliklere yönelik çalışmayı yapacak firmalar, diğer pazar için savaşıyor.''