Türkiye yeni bir sporla tanışıyor

Türkiye yeni bir sporla tanışıyor
Daha çok kuzey ülkelerinde oynanıyor. İsmi de bir tuhaf. Türkiye'de henüz standartlara uygun curling sahası yok.

Gelişmiş bir çok ülkede yaygın olarak oynanan, ancak Türkiye'de henüz bilinmeyen curlingin yaygınlaşması amacıyla Buz Pateni Federasyonu'nca lig oluşturulması hedefleniyor.

Erzurum'da yapılacak 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'na bütün branşlarda katılmayı hedefleyen Türkiye, diğer taraftan eksik branşları da gidermeye çalışıyor. Buz Pateni Federasyonu da Kış Olimpiyatları'nın önde gelen branşlarından olan curlingin malzemesini alarak, bu branşı yaygınlaştırmaya çalışıyor.

Federasyon başkanı Fahrettin Kandemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu an sporcu adaylarını ısındırmaya çalıştıklarını söyledi.

Özellikle üniversitelerin curling için birer potansiyel olduğunu dile getiren Kandemir, şöyle konuştu: ''Polonya'dan 1 takım curling malzemesi aldık. Bilineceği gibi Türkiye'de henüz standartlara uygun curling sahası yok. Şu an sporcu adaylarını ısındırmaya çalışıyoruz. Sporcu için Kocaeli, Sakarya, Ankara, Boğaziçi, Atatürk Üniversitesi gibi 6 üniversiteye gittik. Curling için 480 kişi başvuruda bulundu. Önce üniversitelerde takım oluşturmayı planlıyoruz. Daha sonra iş adamlarının büyük ilgi duyacağını düşünüyoruz. Çünkü curling uzun mesafeli bir satranç olarak biliniyor.''

curling.jpg

Erzurum'da yapımı devam eden salonun 2010 yılında tamamlanacağını ifade eden Kandemir, ''Yıl sonuna kadar curlingi başlatmış olacağız. Biz ilk etapta Curling Ligi oluşturmayı planlıyoruz. Gösteri amaçlı 5-6 takım oluşturduğumuzda, hem branşı tanıtmış olacağız hem de sporcuları ısındırmış olacağız'' dedi.

Curling sporuyla ilgili olarak antrenör eğitimini tamamladıklarını anlatan Kandemir, malzemelerin de belirli bir soğuklukta kalması gerektiğini ve bu yüzden de buz pistinde muhafaza ettiklerini sözlerine ekledi.

CURLING NASIL OYNANIR?

Daha çok İskoçya'da oynanan curling, ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İsveç ve İsviçre gibi Kuzey ülkelerinde yaygın olarak oynanıyor ve müsabakaları yapılıyor.

Takım halinde oynanan ve hedef sporları arasında yer alan curling, dörder oyuncu ile iki takımla oynanır ve 10 raunddan oluşur. Oyuncular, 42 m'lik pist (rink) üzerinde 19 kilogram (en fazla 20 kilogram olabilir) ağırlığındaki taşı kaydırarak, disk şeklindeki hedeflere ulaştırır. Çemberden önceki 6.4 metrelik (hog) alana ulaştırılamayan taşlar oyun dışı kalır. Ayrıca sporcu kendi hog çizgisinden önce taşı fırlatmalıdır. Taş, hedefin merkezine (T) ulaştırılmaya çalışılacağı gibi rakip takımın taşını uzaklaştırmaya veya gelecek taşın merkeze girmesini engellemeye yönelik de kullanılabilir.

Müsabakalarda ilk taşı atan takım kurayla belirlenir. Her takıma 73 dakikalık süre verilir. Hakemin olmadığı curlingde hedefe, rakibin taşından daha yakın noktada duran her taş için bir puan verilir.

TAŞ VE SÜPÜRGE

Curling taşı, önceleri yalnızca İskoçya'nın Craig adasında bulunan, deniz seviyesinin altındaki özel bir taştan (Ailsite) yapılıyordu. Ancak söz konusu adanın koruma altına alınmasının ardından özellikle bu taşa farklı granitler yapıştırılarak farklı bir yüzey oluşturulmaktadır.

Sporcular buzu eriterek, taşın yönünü hedefe doğru yönlendirebilmek için süpürge adı verilen bir fırça kullanır. Taş gönderen oyuncunun takım arkadaşları, taşın daha uzun bir yol almasını sağlamak veya yönünü değiştirmek için rinkteki buz parçalarını süpürebilirler.

Ayrıca curlingde kişisel malzeme olarak uygun bir çift ayakkabı ve eldiven kullanılır. Kıyafet olarak da takımın forması giyilir.

Öte yandan curling için İskoçya'da Dünya Curling Federasyonu bulunmaktadır.