Türkiye'de İhracatını En Çok Artıran 10 İl

Türkiye'de İhracatını En Çok Artıran 10 İl
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rize'de haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıda Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerle geçen ay en fazla ihracatını artıran illeri açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülkenin Almanya olduğunu açıklarken Almanya'yı Irak ve İngintere'nin takip ettiğini belirtti. Büyükekşi, Türkiye'de ise geçen ay ihracatını en fazla artıran ilin Ankara, ihracatta en çok düşüş yaşayan ilin ise Kocaeli olduğunu söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat rakamlarını Rize’de açıklarken, haziran ayında bir önceki döneme göre yüzde 3,59 artışla 11 milyar 840 milyon dolara ulaşan ihracatın, 12 aylık dönemde ise yeni bir rekor kırarak yüzde 14,07 artış ve 142 milyar 305 milyon doları yakaladığını söyledi.

2.20120702151326.jpg

Rize’de düzenlenen toplantıda konuşan Büyükekşi, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun bugün yürürlüğe girmesini değerlendirerek “Yapılan değişikliklerle Türk Ticaret Kanunu mükemmel hale geldi. Bu düzenlemeyle şirketlerimiz daha rekabetçi olacak, sağlıklı bir şekilde gelişecek, bizi 500 milyar dolar ihracat hedefine taşıyacak. Şirketlerimiz bu modern yasa ile daha rekabetçi olacak, sağlıklı bir şekilde gelişecek. Yeni TTK şirketlerimizin kurumsallaşması için, sürdürülebilirliği için, rekabet gücünün artırılması için, kamu güveninin oluşturulması için, şeffaflık için çok önemli bir fırsat ve zemin hazırlıyor. Yeni yasa şirketlerimizi modern ve rekabetçi bir yapıya yönlendirecek. Bu yasanın kanunlaşması sürecinde TİM, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte büyük destek verdi. Ancak mecliste kabul edilen yasada ticaret hayatımızı olumsuz etkileyecek sıkıntılı bazı maddeler belirledik. Bu maddelerle ilgili meclisimiz görüşlerini sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı’ya arz ettik. Sayın Bakanımız taleplerimizle tek tek ilgilendi ve yeni bir düzenleme ile sıkıntılarımızın giderilmesini sağladı. Bu yapılan değişikliklerle Türk Ticaret Kanunu mükemmel hale geldi” dedi.

Haziran ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,59 artışla 11 milyar 840 milyon dolar olduğunu aktaran Büyükekşi, “Yılın ilk altı ayındaki ihracatımız ise yüzde 11,28 artışla 72 milyar 986 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son on iki aylık dönemde de ihracatımız yüzde 14,07 artışla 142 milyar 305 milyon dolara ulaştı. Haziran ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 610 milyon dolar ile Otomotiv Endüstrisi sektörümüz yaptı. Çelik sektörümüz 1 milyar 495 milyon dolar ile ikinci sırada, Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörümüz ise 1 milyar 409 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz Haziran ayında 1 milyar 530 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12,93 pay aldı. Sanayinin payı 9 milyar 898 milyon dolar ihracat ile yüzde 83,60; madencilik ürünlerinin payı ise 411 milyon dolar ile yüzde 3,48 oldu. Haziran ayında sektörlerimiz içinde en fazla ihracat artışını yüzde 120 ile tütün sektörümüz, yüzde 94 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörümüz ve yüzde 44 ile Mücevher sektörümüz yakaladı. Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke 1,1 milyar dolar ihracat ile Almanya oldu. Irak 913 milyon dolar ihracat ile ikinci, İngiltere 641 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Bu üç ülkeyi sırasıyla, İtalya, Fransa, Rusya, ABD, Suudi Arabistan, Mısır ve İran takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ilk 10 ülke arasında, ABD’ye ihracatımız yüzde 51, Mısır’a yüzde 39, Irak’a yüzde 38 ve Suudi Arabistan’a yüzde 31 artış gösterdi. İtalya’ya ise yüzde yüzde 20, Almanya’ya yüzde 7 azaldı.

EN FAZLA İHRACATINI ARTIRAN İL ANKARA

İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında, Haziran ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 19 ile Ankara oldu. Daha sonra sırasıyla Hatay, İzmir, Gaziantep, Manisa ve İstanbul geliyor. En fazla ihracatı düşen ilimiz ise yüzde 11 ile Kocaeli oldu” şeklinde konuştu.

Toplantı sonrasında Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile TİM başkanı Mehmet Büyükekşi, Rize’de ihracatta birinci olan Çayeli Bakır İşletmesi Genel Müdürü İain Anderson’a bir plaket verirken, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise Bakan Yazıcı ve TİM Başkanı’na bakır işlemeli taka hediye etti.

7.20120702151534.jpg

3.20120702151340.jpg