Uluslararası Gelecekte Aile Sempozyumu Rize’de Gerçekleştirildi

Uluslararası Gelecekte Aile Sempozyumu Rize’de Gerçekleştirildi
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından 17-19 Kasım 2023 tarihleri arasında, “Gelecekte Aile” konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma, Rize Vali Vekili Murat Öztürk, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı ile Doç. Dr. Burhan İşliyen, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, RTEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Nebi Gümüş, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, RTEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç, Rize İl Müftü Vekili Abdülkerim Karabıyık, Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Seyit Badır, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kumaş, akademik, idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayıp Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam eden programda, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı RTEÜ İlahiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Şevket Topal, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kumaş, Rektör Vekili Prof. Dr. Nebi Gümüş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen ve Rize Vali Vekili Murat Öztürk açılış konuşması yaptı.

Aile kurumuna dikkat çekildi

İlahiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Şevket Topal, sempozyumun hayırlara vesile olması ve toplumun en küçük yapı taşı olarak tanımlanan aile kurumunun mevcut problemlerine yönelik çözüm ve öneriler ortaya çıkarması temennisinde bulundu. Ailenin dünyevileşme ve bireyselleşme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Topal, sempozyum konularına değinip emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kumaş, sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, problematik meselelerden hareket edilerek planlanan sempozyumun alanda önemli bir boşluğu doldurmasını umduğunu dile getirdi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Nebi Gümüş ise ailenin Allah’ın en büyük nimetlerinden biri olduğuna vurgu yaparak, insanlığı korumak için neslin korunmasının zaruri olduğunu bunun da ancak aile ile mümkün olabileceğini belirterek sempozyuma katkı sağlayan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, toplumda bir aile probleminin aşikâr olduğunu ve aileyi tehdit eden birçok unsur olduğunun altını çizerek, “Batıdan gelen bir dalga var. Fransa'da evlilik dışı doğan çocuk oranı yüzde 60, Danimarka, Estonya ve Bulgaristan'da yüzde 59. Böyle bir vaka var. Avrupa'dan, Batı'dan gelen her şeyi sorgusuz ve sualsiz alma anlayışı maalesef ailemizi tehdit eden en önemli unsurlardan bir tanesi. Dizilerle, magazin ve evlilik programları adı altında evlilik dışı birliktelikler artık neredeyse sıradan hale geldi. Koruyucu tedbirler almak gerekiyor." dedi.

Rize Vali Vekili Murat Öztürk ise, toplumun yapı taşı olan aile anlayışının, kadim kültürden alınan güç ve bugünün dünyasındaki gelişmeler de göz önüne alınarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini vurguladı.

Aileyi tehdit eden faktörler ele alındı

Konuşmaların ardından, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse “Çağdaş Sorunlar ve Aile” konulu açılış konferansı gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Köse, konuşmasında toplumumuzda ailenin hâlâ en güçlü ve en sağlam kurum olduğuna dikkat çekerek, İslam toplumlarının modernite ile hesaplaşmadan problemlerini çözemeyeceğini dile getirdi. Bütün ilahi dinlerde ailenin kıymetli olduğu, aileye dair hükümlerin dinlerde ayrıntılı geldiği, değerle olgu arasında bir bağ varsa bunun gelişme olduğu, değerlerden kopuk olarak değişimin çürüme olduğuna dikkat çekerek buna binaen nerede durulduğunun önem taşıdığı, ailenin kendi içinde küçük bir devlet olduğu devletin o milletin büyük ailesi olduğu, ailesiz toplum, cinsiyetsiz insanın modernitenin dayatmalarından olduğu, modernitenin dayattığı bu kavramların nasıl okunması gerektiği, kadın erkek rollerinin Kur’an’da ayetlerde belirtildiği , birbirlerinden farklı ama eş değer olduklarının belirtildiği, ama sanki günümüz toplumlarında rol organizasyonlarının belli olmadığı bunların toplumun kendi kabullerine göre inşa ettiğine dair kabullerin olduğu konuları üzerinde durarak karı-koca arasındaki ilişkileri belirleyen üç kavram olan rahmet, meveddet ve sekineti açıklayarak konuşmasını bitirdi.

Üç gün süren sempozyumda, “Çağdaş Düşünce ve İnanç Akımları Bağlamında Gelecekte Aile”, “Toplumsal Değişmeler ve Teknolojik Gelişmeler Açısından Aile”, “Kurumlar, Kuruluşlar ve Ailenin Geleceği”, “Yayın ve Medya”, “Cinsiyetsizleştirme”, “20. Yılında Aile ve Dini Rehberlik Hizmetleri” ve “Aileyi Tehdit Eden Diğer Bazı Faktörler” başlıklı oturumlarda, alanında uzman akademisyenler sunumlarını yaptı.

rize-rteude-uluslararasi-gelecekte-aile-sempozyumu-gerceklestirildi.jpg

Kaynak:ZEYNEP TAYLAN

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
7 Yorum