Ünü Japonya'ya Ulaştı...Yok Satıyor

Ünü Japonya'ya Ulaştı...Yok Satıyor
Kaçkar Bal'ın sahibi Remzi Özbay, GDO ve domuz gribi söylentilerinin yayıldığı bu dönemde yok satıyor...

Moskova'dan gelen bir bilim adamıyla konuştuktan sonra organik bal üretmeye karar veren Remzi Özbay, ürettiği balla Türkiye ve dünyadan yoğun talep alıyor. Japonya'dan Almanya'ya kadar sipariş alan organik bal daha kovandan çıkmadan satılıyor. Kaçkar Bal'ın sahibi Remzi Özbay, GDO ve domuz gribi söylentilerinin yayıldığı bu dönemde yok satıyor.

Domuz gribi ve GDO söylentileriyle birlikte artan sağlıklı yaşam talebi organik ürünlere talebi artırıyor. Gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler soluğu aktarlarda alırken bu durum organik ürün üreten firmaların da yüzünü güldürüyor. Artvin'in Arhavi ilçesinde ürettiği organik balla satış rekorları kıran Kaçkar Bal da bunlardan biri. Yaklaşık 2 ay önce bağışıklık sistemini güçlendiren “Menceli” isimli ürününü piyasaya süren Kaçkar Bal, yok satıyor. Fısıltı gazetesiyle ünü yayılan ürün 2 aylık kısa geçmişine karşın Nişantaşı, Etiler, Bebek'teki sosyetik isimlerin de tercihi haline gelmiş durumda. Firma sahibi Özbay "Ürünümüzün gribe ve daha bir çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Biz ürünlerimizi tanıtmak için kampanya yapmadık. Ancak domuz gribiyle birlikte fısıltı gazetesinin de yardımıyla yok satmaya başladık" diyor.

Rus bilim adamından ilham aldı

Kaçkar Bal'ın sahibi Remzi Özbay'ın organik işine atılışının ilginç bir hikayesi var. 20 yıl tekstil işinde çalıştıktan sonra bir yaz Kaçkar'daki yayla evine tatile giden Özbay, orada Moskova'dan gelen yaşlı bir tıp fakültesi profesörünün o bölgedeki çiçekleri incelediğini görmüş. Profesörden Kaçkar Dağı ve eteklerinde dünyada olan çiçeğin üçte ikisinin mevcut olduğunu duyan Özbay, bu potansiyeli fark edince hem bölgeye teşvik sağlamak hem de organik bal üretmek için kolları sıvamış. Bu tarihten sonra Kaçkar Bal'ı 9 yıllık bir marka haline getiren Özbay Türkiye ve yurtdışından yoğun talep almaya başlamış

80 milyon çalışanım var talebe yetişemiyorum

Yıllık bin kovanda 5-6 ton bal üretimi yapan Özbay, buna karşın talebe yetişemediklerini söylüyor. Organik bal üretiminin her açıdan doğal olması gerektiğine dikkat çeken Özbay, “Ben bal üretiyorum diyemiyorum. Çünkü ürettiğimiz organik bal tamamen 80 milyon arının eseri. Balı tamamen en eski geleneklere göre üretiyoruz. Biz üretimde arılara karışmıyoruz. Çünkü arılar teknik şeylerden hoşlanmıyor ve ne kadar tenha yerde olursa o kadar verimli bal üretiyorlar” diye konuştu. Özbay önümüzdeki yıllarda yeni üreticileri de bünyesine katarak yıllık 20 ton bal üretime ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Japon firma kilosuna bin 500 dolar teklif etti

Kaçkar balına gösterilen ilgi sadece Türkiye ile sınırlı değil. Bu bal ile Japonya'dan bir firma üç dört yıldır ilgileniyor. Kaçkar Dağları'nı gezip bal üretme koşullarını yerinde izleyen Japon firması Remzi Özbay'dan yıllık 20 ton bal üretmesi koşuluyla tüm balını almayı teklif ediyor. Ancak Özbay, organik üretimde seri üretim mantığının doğru olmadığını belirtip teklifi reddediyor. Japonya'da kendi ballarının muadili olan balların kilosunun bin 500 dolardan satışa sunulduğuna dikkat çeken Özbay sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca İngiltere, Amerika, Almanya ile de satış için görüşmeler yapıyoruz. Görüştüğümüz firmalar içerisinde büyük firmalar ve gross marketler de yer alıyor. Ancak bizden ürün isteyen bu firmalar toplu ürün istiyor. Örneğin “yılda bize 10-20 ton bal vereceksin' diyorlar. Ama ben garanti veremem çünkü bu tamamen doğal.”