Üreticilere Kontenjan Uyarısı

Üreticilere Kontenjan Uyarısı
Çay üreticileri dayanışma derneği başkanı Mustafa Mavi üreticinin kontenjana yakalanmaması için bir an önce çay bahçesine girmesini istedi.

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, vatandaşların bir an önce yaş çay hasadına başlamaları gerektiğini, aksi takdirde oluşacak izdiham nedeniyle özel sektöre yarı fiyatına satmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Mavi, yaptığı açıklamada, bu yıl çok özellikle Mayıs ayının yağmurlu geçmesinden dolayı yaş çayın gelişmesinden gecikme olduğunu belirtti.

Genellikle Mayıs ayının ortalarında çay hasadının yoğun olarak başladığını, ancak bu yıl Mayıs ayının sonuna yaklaşılmasına rağmen yaş çayın çoğu bölgede hasat olgunluğuna gelmediğini vurgulayan Mavi, ''Yaş çay tüm bölgelerde de aynı anda gelişiyor. Önceki yıllarda Hopa bölgesinde hasada önce başlanır, daha sonra da diğer bölgelerde hasat yapılırdı. Ancak bu yıl bölge genelinde hasat hemen hemen aynı anda başlıyor. Bu durum vatandaş için dezavantaj oldu. Çünkü tüm vatandaşlar aynı anda başlayacağı için çay fabrikalarında izdiham olacak. Bu da üreticinin çayını vermesini zorlaştıracak'' dedi.

Bu durumun az da olsa önüne geçilebilmesi için bahçesinde olgunlaşan çay olan üreticilerin bir an önce hasada başlamaları tavsiyesinde bulunan Mavi, ''ÇAYKUR kampanyayı başlattı. Tüm çaylık alanının hasat olgunluğuna gelmesini beklemesinler. Aksi takdirde oluşacak izdiham nedeniyle özel sektöre yarı fiyatına satmak zorunda kalacağız. Hasat olgunluğuna gelen çay hemen toplanırsa mağduriyeti biraz da olsa önlemiş oluruz. Bu konuda duyarlı olmalıyız'' diye konuştu.

Mavi, yaş çay taban fiyatının da bir an önce açıklanmasını isteyerek, taban fiyat ve ödeme planı açıklanarak vatandaşlar çaylığa girmeye özendirilmesi gerektiğini söyledi.