Vahşete 969 TL ceza

Vahşete 969 TL ceza
Şanlıurfa'da yaşanan usulsüz kurban kesimini yapan kasap, polis tarafından gözaltına alındı. kasaba iki ayrı suçtan para cezası kesildi.

Kurban Bayramı’nın ilk gününde Türkiye’nin dört bir yanında yine tanıdık manzaralar vardı. Şanlıurfa'da kaçan boğa cadde ortasında kesilmeye çalışıldı. Boğanın Ayak bilekleri ve boynuna bıçak vurulmasına vatandaşlar büyük tepki gösterdi. Kasaba ise 969 TL idari para cezası verildi.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Asayiş şube ekipleri tarafından iş yerinden alınarak Yenişehir Polis Merkezi'ne götürülen kasap M. Halil Ç. alınan ifadesinin ardından Şanlıurfa Valiliği Tarım İl müdürlüğü tarafından "5199 Hayvanları Koruma Kanunu" gereğince hakkında 900 TL ve Belediye Zabıta ekipleri ise "Kabahatler Kanununa" göre 69 TL ceza kesildi.
 
Polis merkezinde yapılan kimlik tespiti tutanağının ardından evraklar Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Tarım İl Müdürlüğü tarafından uygulanacak para cezası sonrasında kasap M. Halil Ç., serbest bırakıldı.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Şanlıurfa'da usulsüz kurban kesimine bir tepki de Şanlıurfa Valiliği'nden geldi. Vali Vekili Yıldaray Malğaç, olayın dış basına da malzeme olabileceğini belirterek savcılığın konuyu değerlendireceğini söyledi.

Vali Vekili Yıldaray Malğaç, bu tür istenmeyen olayların yaşanmasının Şanlıurfa için bir talihsizlik olduğunu söyledi. Malğaç, Şanlıurfa'nın tarihi ve medeni bir kent olduğunu belirterek, "Dün ulusal basına yansıyan, belki yarın uluslararası basında da değerlendirilecek. Ülkemiz için belki birileri tarafından malzeme olarak da kullanılabilecek kötü bir olayla karşılaştık. Bayramın birinci günü kurbanını kesmek isteyen bir vatandaşımız, kaçan kurbanını zapt edemeyeceği düşüncesiyle yakaladığı yerde maalesef önce ayaklarını, sonra boğazını keserek kurban etmek istemiştir. Tabii bunlar, televizyonda seyrederken çocuklarımızı ekranın başından kaçıracak kadar bizlere kötü gözüken görüntüler. Biz ve ulusal basın tarafından aynı şekilde değerlendirilmiştir. Olayı Şanlıurfa Müftülüğü arkadaşlarla değerlendirdik. Olaya dini yönden baktığımız zaman, kaçmış bir hayvan eğer kendi kaçarken ayağını kırıyor olsa veya başka bir yerine zarar veriyor olsa, bunun dinen kurban edilebileceği ancak yakalanmış, zapt edilmiş, muhafaza altına alınmış bir hayvanın ayakları yürümesini engelleyecek kadar kesilerek kurban edinmek istenmesi dinen de caiz değil. Bu hem haram noktasına gelen hem de o kurbanın kurbanlık vasfını ortadan kaldıran bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu bizim değerlendirdiğimiz bir durum, Allah iznindeki yerini tabii kesinlikle bilemeyiz. Ancak bizim Şanlıurfa Müftülüğü'ndeki arkadaşlarla değerlendirmemiz bu yönde" dedi.

Vali Vekili Yıldıray Malğaç, şahıs hakkında emniyet tarafından işlemlere de başlandığını ifade ederek, "Bir diğer yönden baktığımız zaman Hayvanları Koruma Kanunu'na göre, 5199 sayılı kanuna baktığımız zaman hayvanlarında kötü muameleye karşı bir ceza var. 28. maddeye göre hayvanı bu şekilde kurban etmek isteyen, keserken hayvana eziyet eden, işkence veren vatandaşlara bir idari yaptırım söz konusu. Bu ceza uygulanacak. 

Emniyet, şahısla ilgili bilgileri aldı, gerekli işlemler yapılacak. Diğer bir yandan Kabahatler Kanunu'na baktığımız zaman, belediye tarafından verilmesi gereken cezalar var. Hayvanın kesim yeri olarak belirtilen yerlerin dışında kesilmesi de yine Kabahatler Kanunu yönünden kanuna aykırılık teşkil ettiği için bunun da idari yaptırım cezaları var. Bunlar da belediyemiz tarafından değerlendirilecek ve gerekli idari işlemler yapılacak.

Savcılık olaya bakacak. Adli olayı değerlendirilecek. Şikayete bağlı bir olay olması gerekir diye düşünüyoruz. Onun dışında savcılık durumu değerlendirecek.

Şahıslar hakkında cezai bir işlem gerekiyorsa bu konular da ele alınacaktır" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABERİMİZ (FOTOĞRAFLI - VİDEOLU)

https://www.olay53.com/haber/vahset-10857.htm