Vali Çeber, ÇAYMER'de İncelemelerde Bulundu

Vali Çeber, ÇAYMER'de İncelemelerde Bulundu
Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezinde incelemelerde bulundu.

Rize Valisi Kemal Çeber ve Pazar Kaymakamı Ayhan Terzi, Çayeli Musadağı Köyünde bulunan Rize Çay Araştırma Uygulama Merkezi’ni (ÇAYMER) ziyaret etti. Ziyarette; Rize Ticaret Borsası (RTB) Meclis Başkanı Resul Okumuş,  ÇAYMER Genel Müdürü Selçuk Azman ve Laboratuvar Müdürü Ayfer Kıyak ÇAYMER hakkında Çeber ve Terzi’ye bilgi verdi.

Şirket Müdürü Selçuk Azman yaptığı açıklamalarda; ÇAYMER Projesinin, Çay sektöründe rekabet gücünü ve üretim kalitesini arttırarak, çay üreticisi KOBİ’lerin faydalanabileceği ortak AR-GE, inovasyon ve iş geliştirme alt yapısının güçlendirilmesini amacıyla oluşturulduğunu ve projeye Avrupa Birliği finansmanı ile başlandığını belirtti.

vali-ceber,-caymerde-incelemelerde-bulundu-(2).jpg

Meclis Başkanı Okumuş ise, “Çay sektörünün böyle bir projeye ihtiyacı vardı. Çayla ilgili her türlü analizler, çalışmalar, projeler ve değerlendirmelerin yapabileceği donanımlara sahip bir tesisimiz var artık. Sektördeki büyük işletme sahiplerimiz standartları dışında daha detaylı geniş çaplı analizlere ihtiyaç duymakta, biz de bu analizleri dışarıdaki firmalara yaptırmak durumunda kalıyorduk ama artık ÇAYMER tesisimizin donanımı tüm sektörün ihtiyacını karşılayacak ve yeni çalışmalar yapacak düzeyde hazırlandı. Çay sektörü olarak hem yeni ürünler oluşturacak hem de dünya pazarına girmek için çalışmalar yapabileceğimiz ortama sahibiz artık tüm irademizi ortaya koyarak daha çok çalışıp üretim zinciri oluşturmalıyız” dedi.

Vali Çeber, incelemeleri esnasında yaptığı değerlendirmede; çay üretimi yapan ülkeler arasında Türkiye ve dolayısıyla Rize özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Türkiye dışındaki çay üreticisi ülkelerde, çay bitkisi zararlılarının yoğun olması nedeniyle oldukça fazla miktarda pestisit kullanılmaktadır. Rize de kış aylarında çay bahçelerinin üzerine kar yağması Rize Çayına önemli bir özellik katmaktadır. Bu özelliğinden dolayı çay bahçelerinde zirai ilaçlama yapılmamakta imalat aşamasında da hiçbir kimyasal madde kullanılmamaktadır” dedi ve bu yönüyle Rize’de üretilen çay, yabancı menşeli çaylara oranla daha kaliteli ve daha doğal olduğunu sözlerine ekledi.

ÇAYMER bünyesindeki uygulama AR-GE bölümünde yeni çağın en ileri teknolojileri ile donatılan ve nitelikli insan kaynağı ile işletilecek çay laboratuvarları bulunduğuna vurgu yapan Vali Çeber, “Burada dünya pazarındaki ürünlerle ilgili araştırmalar yürütülecek, çay ve çay ürünlerinin kalitesinin arttırılması amacıyla kontrollerin ve iyileştirme çalışmalarının yapılması, üretim maliyetlerinin düşürülerek verimliliğin arttırılması, siyah çayın yanı sıra yeşil çay ve organik çay gibi farklı çay çeşitlerinin yaygın şekilde üretilmesi yönünde ARGE çalışmalar yapılacak” dedi.

Vali Çeber, ayrıca Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi laboratuvarlarında çay sektörünün, çay üreticisi KOBİ’lerin ve yetiştiricilerin ihtiyacı olan toprak analizi, mikrobiyolojik ve kimyasal analizler gibi her türlü analiz ve test hizmetinin de sunulacağını sözlerine ekledi.

vali-ceber,-caymerde-incelemelerde-bulundu-(3).jpgvali-ceber,-caymerde-incelemelerde-bulundu-(4).jpgvali-ceber,-caymerde-incelemelerde-bulundu-(10).jpgvali-ceber,-caymerde-incelemelerde-bulundu-(12).jpg