Yaş Çay Fiyatının Değer Kazanabilmesi İçin Mutlaka Kuru Çaya Zam Yapılmalı

Yaş Çay Fiyatının Değer Kazanabilmesi İçin Mutlaka Kuru Çaya Zam Yapılmalı
Yaş çay üreticileri 4 lira olarak açıklanan yaş çay fiyatının değer kazanabilmesi için kuru çaya da zam yapılmasını bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kabine toplantısının ardından yaş çay taban fiyatını 3 lira 87 kuruş ve 13 kuruş destekleme ile birlikte 4 lira olarak açıkladı. Açıklanan yaş çay fiyatı genel olarak memnuniyetle karşılanırken çay üreticileri ise bu fiyatın değerini koruyabilmesi için kuru çaya da en az yaş çaya yapılan zam oranı kadar zam yapılmasını bekliyor.

Kuru çaya 2 yılın ardından 2 ay önce yapılan yüzde 10’luk zammın ekonomik koşullardaki gelişmeler ve girdi maliyetlerindeki artışları karşılayamayacak derecede çok düşük kaldığını belirten üreticiler, kuru çaya yüzde 15 ile yüzde 20 arasında yeni bir zam yapılmaması halinde özel sektörün bu fiyatı karşılayamayacağından ve düşük fiyatla alım yapmak zorunda kalacağından üreticilerin mağduriyetine neden olacağını savunuyor.

Tüm Dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle ülkemizde alınan tedbirler kapsamında özel sektörün büyük bir bölümünün kuru çay satışını gerçekleştirdiği kahvehane, kıraathane, çay bahçeleri gibi işletmelerin bir yıldır kapalı bulunması nedeniyle kuru çay satışlarının istenilen seviyede olmadığı ve özel sektörün sezona yüklü miktarda kuru çay stoğuyla girildiği bilinirken, özel sektörün birinci sürgün alımlarıyla birlikte stoklarını eritemeyecek seviyeye getirecek olması nedeniyle de ikinci ve üçüncü sürgünde yaş çay alımlarını kısıtlamaya gitmesi bekleniyor.

İki yıldır kuru çaya zam yapılmaması ve son yapılan zammın ise enflasyon rakamlarının çok çok altında kalması nedeniyle çay sektörü zor günler yaşarken bundan en çok etkilenecek kesimin yaş çay üreticileri olacağı değerlendiriliyor.

Sezona yüklü stoklarla giren özel sektörün birinci sürgün çay alım fiyatlarında ise kuru çaya zam yapılmaması halinde artan maliyetleri karşılamakta güçlük çekileceğinden ÇAYKUR taban fiyatını uygulaması imkansız olarak değerlendiriliyor. Bu durumda üreticilerin ÇAYKUR fiyatından yüzde 15 ile yüzde 30 arasında daha az fiyatla özele çay satışının önüne hiçbir şekilde geçilemeyecek. Böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalan çay üreticileri mağduriyet yaşamak istemediklerinden iki yıldır yapılmayan kuru çay zammının bir an önce yapılmasını bekliyor.

İLGİLİ HABERİMİZ

Kuru Çay Zammında Hayal Kırıklığı. Yaş Çay Üreticisini Zor Günler Bekliyor

karadeniz-matbaasi-055.jpg