Yaş Çayda Rekolte Azaldı

Yaş Çayda Rekolte Azaldı
Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, geçen yıl yaş çayda rekoltenin bir önceki yıla göre yüzde 1 civarında eksik gerçekleştiğini bildirdi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, geçen yıl yaş çayda rekoltenin 1 milyon 102 bin 796 ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

Bunun 509 bin 262 tonunu özel sektör, 593 bin tonun üzerindeki bölümünü de ÇAYKUR'un aldığını ifade eden Erdoğan, rekoltenin bir önceki yıla göre yüzde 1 civarında eksik gerçekleştiğini, dolayısıyla hemen hemen aynı olduğunu kaydetti.

Bir önceki yıl ÇAYKUR'un 650 bin ton, özel sektörün ise 464 bin ton civarında yaş çay satın aldıklarını anımsatan Erdoğan, özel sektörün geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 9'un üzerinde daha fazla yaş çay aldığını, ÇAYKUR'un alımının ise yüzde 8,60 oranında azaldığını bildirdi.

Erdoğan, arz talep dengesinin biraz daha iyi oluşturulabilmesi, kaçak çaya biraz daha fazla çözüm bulunması halinde özel sektör ile ÇAYKUR'un alımlarının eşitlenebileceğini belirterek, ''2008 yılında sektörde 215 bin ton civarında kuru çay üretildi. Ancak özel sektör, çayını biraz zor satabildi. Geçen yıl da hemen hemen aynı miktarda çay üretilmesine rağmen satışta çok zorluk çekilmedi. Bunun nedenleri kaçak çay girişinin azalması ve kaliteli çay üretimine dikkat edilmesidir'' dedi.

-''ÖZEL SEKTÖRÜN ELİNDE KURU ÇAY STOKU KALMADI''-

Geçen yıl, kaliteli yaş çay alınabilmesi için hem ÇAYKUR hem de özel sektörün çalışma yaptıklarını anlatan Erdoğan, şunları söyledi: ''Alım yerlerine çay hasadının nasıl olması gerektiği yönünde bildiriler asıldı. Vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların sonucunda kaliteli çay üretilmesi sayesinde şu anda özel sektörün elinde yeni sezona girecek kadar ancak kuru çay var. Dolayısıyla 2008-2009 geçişi ile 2009-2010 geçişi çok daha farklı olacak. Dolayısıyla özel sektör satın yaş çay satın alırken bu yıl çok daha cazip şartlar sunacaklardır.''

Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 2008 yılı ve öncesinde sanayicinin birkaç yıllık vadelerle yaş çay satın aldıklarını, ama geçen yıl özel sektörün satın aldığı yaş çayın yüzde 80'inin peşin, yüzde 20'sinin vadeli alındığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ''Şu anda özel sektör sanayicisinin 2009 yılında aldığı yaş çaydan sadece yüzde 15 borcu kaldı. Geçen yıl sanayici ortalama 65 kuruş ile 75 kuruş arasındaki fiyatlardan peşin alım yaptı. Hatta bu fiyat bazen 79 kuruş olan taban fiyata bile ulaştı.

Bu yıl peşin alımların devam edeceği, hatta fiyatların taban fiyata oldukça yakın olacağı yönünde beklentim var. Gübre fiyatlarının da önemli oranda düştüğünü göz önüne alırsak üretici açısından iyi bir yıl olacağı düşüncesindeyim. Bütün bu gelişmelerle birlikte yaş çay üreticilerimiz biraz daha kaliteye özen gösterirse bu yıl ikinci miladımız olacağını düşünüyorum.''

-''TEŞVİK İÇİN ŞİMDİDEN ÇALIŞMALI''-

Erdoğan, geçen yıl Mart ayı itibariyle toparlanma sürecine giren özel sektörün bu toparlanmasının devam ettiğini vurgulayarak, ''Bu yıl özel sektör üreticilerinin biraz daha dikkatli olmaları durumunda 2011 yılına çok daha iyi verilerle girilecektir. Bu yıl özellikle kaliteli yaş çaya teşvik edeceğiz. Sanayicimizin kaliteli yaş çay üretimini teşvik edip yüksek fiyattan kaliteli yaş çay almaya yönelik bugünden çalışma yapması gerekir. Böylece çayımızın doğallığını ve kalitesini ön plana çıkartarak hem yurt içi pazarımızı genişletmeli, hem de yurt dışına açılmalıyı'' diye konuştu.

Erdoğan, dünya piyasalarına yönelik dünya üzerinde çay üreten ülkelerde en doğal çay üreten ülkenin Türkiye olduğu, çaylık alanların kış mevsiminde karla kaplanan tek ülkenin Türkiye olduğuna yönelik çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.