Yeni Çipli Kimlik Kartı İçin İlk Gün Rize'de 117 Kişi Başvuruda Bulundu

Yeni Çipli Kimlik Kartı İçin İlk Gün Rize'de 117 Kişi Başvuruda Bulundu
Nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartı müracaatlarının alınmaya başlandığı illerden Rize’de ilk gün 117 kişi başvuruda bulundu.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) Projesi kapsamında Kırıkkale'deki pilot uygulamanın ardından Rize, Trabzon ve Artvin’de dün başlayan çipli kimlik kartı müracaatlarında Rize’de dün 117 kişi Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulunarak, yeni çipli kimlik kartı alımı için müracaatlarını gerçekleştirdi. 3 memurun başvuruları aldığı nüfus müdürlüğünde günde 120 kişinin başvurusu alınabiliyor.

cipli-kimlik-basvurusu-rize-(1).jpg

Başvuru sırasında vatandaşlardan nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belge  ve 15 yaşından büyükler için son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf istenirken, kimlik kartı bedeli olarak kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira başvuru sırasında talep ediliyor. Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilerek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştiriliyor ve fotoğraf taranarak, kişinin her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi alınıyor.

cipli-kimlik-basvurusu-rize-(3).jpg

On beş yaşını tamamlamış olanlar şahsen başvuruda bulunabilirken, 15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabiliyor ve talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmiyor. Başvuru sonucunda ise kişiye başvuru belgesinin bir nüshası veriliyor.

Başvurular için doğrudan İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne gidebileceğiniz gibi, zaman kaybına sebebiyet vermemek için ALO 199’dan randevu alarak da gidilebiliyor.

Kimlik kartları, başvuru sırasında belirtilen adrese PTT kargo ile teslim edilecek.  

cipli-kimlik-basvurusu-rize-(2).jpgcipli-kimlik-basvurusu-rize-(6).jpgcipli-kimlik-basvurusu-rize-(4).jpgcipli-kimlik-basvurusu-rize-(5).jpg