Ali TEZEL

Ali TEZEL

2014'ün kaybedenleri yine işçi, memur ve emekli

2014'ün kaybedenleri yine işçi, memur ve emekli

2014 yılını geçtik, 2015 yılına girdik ama çalışanları ile emeklilerin bir çok beklentisi 2015 yılına kaldı. Hele Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce oluşturulan beklentiler ise seçimin ilk turda bitmesi ile rafa kaldırıldı. Ancak, önümüzde Haziran veya erkene alınırsa Nisan ayında genel seçim var. Seçimden önce aşağıdaki beklentilere yeni Torba Yasa’da yer verilir.

BAĞ-KUR'LU HÜSRANA UĞRADI

Bağ-Kur’lular çok şey bekliyorlardı. 1-12 aydan çok Bağ-Kur prim borcu olanlar borç ve sigortalılık sildirme bekliyorlardı gelmedi. Bağ-Kur’lular gerek 1.10.2008 ve gerekse de 4.10.2000 öncesi vergi kaydı veya şirket ortaklığı olan sürelerini şimdi geriye doğru Bağ-Kur’lu yaptırmak istiyorlardı Torba’dan çıkmadı. Bağ-Kur borçlusu olup sırf bu sebeple emekli olamayanlar kamu bankaları tarafından borçları ödenerek emekli olmayı bekliyorlardı olmadı. Bağ-Kur’lular SGK’ya borçları olsa da sağlıktan yararlanmayı bekliyorlardı başka bahara kaldı.

SSK'LILAR BÜYÜK ŞOKTA

Emeklilik için sigortalılık süresi ve yaşı doldurdukları halde yeterli prim ödeme gün sayıları olmadığı için emekli olamayan SSK’lılar geriye doğru 1.800 günlük (5 yıllık) borçlanma bekliyorlardı çıkmadı. Ev hanımları tıpkı gurbetteki ev kadınları gibi ev kadını olarak geçirdikleri süreleri borçlanmak istiyorlardı olmadı. İşi gücü varken işini bırakıp askere gidenler askerlik borçlanması yapmak yerine para ödemeden askerdeki sürelerinin sigortalılık süresinden sayılmasını bekliyorlardı diğer seçime kaldı.

STAJ MAĞDURLARINI DUYAN YOK

Gerek meslek lisesi gerekse de çıraklık eğitim merkezlerindeki sürelerinde kısa vadeli sigorta primi ödenen ve emeklilik için başlangıç sayılmayan sürelerini tıpkı rahmetli Turgut Özal’ın 1987 yılında bir yıl süreliğine verdiği borçlanma hakkını bekliyorlardı. Bu durumda staj veya çıraklık süreleri emeklilik için başlangıç sayılacaktı ama çıkmadı…

YAŞA TAKILANLAR ÜZÜLDÜ

Emeklilik için gereken prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık sürelerini tamamladıkları halde gereken yaşı tamamlayamadıkları için emekli olamayan, işe girmek istediklerinde yaşlısın, emekli olmak istediğinde ise gençsin denilen grup en azından bir kereliğine emeklilik hakkı bekliyorlardı, çıkmadı.

KADINLAR GERÇEKTEN MAĞDUR OLDU

Sigortalı olmadan önceki doğumlarını tıpkı erkeklerin askerlik borçlanması gibi borçlanmak istiyorlardı çıkmadı. Sadece sigortalı olduktan sonraki doğum borçlanma sayısı 2’den, 3’e çıktı. Çalışan kadınlar yaptıkları doğumlar sonrası 20 hafta doğum izni istiyorlardı, çıkmadı. Çalışan kadınlar doğan çocuklarının kreş parasına destek olarak ayda 300 lira kreş parası istiyorlardı, ‘hayır’ denildi. Çalışan kadınlar çocuklarını bıraktıkları kreş saatleri ile çalışma saatlerinin uyumlu hale getirilmesini istiyorlardı, o beklenti de hüsran oldu.

TAŞERONLARIN SORUNU ÇÖZÜLMEDİ

Kamu taşeron işçileri ile kamuda 657 sayılı Kanun’un 4/C’lisi olarak mevsimlik işçi olarak çalışanlar kadro istiyorlardı, çıkmadı. Sadece taşeron işçilerinin hizmet sözleşmeleri 3 yıllığına çıkarıldı. Yıllık izin problemleri ile kıdem tazminatları sorunu birazcık çözüme kavuştu. Sadece kamu taşeron işçilerinin kıdem tazminatları sorunu çözüldü ama özel sektör çalışanlarının sorunu 2015 yılına kaldı.

GÜNDELİKÇİ KADINLAR HAKLARINI İSTİYOR

Sosyal güvenliğe en çok ihtiyaç duyan evlerde temizlik ve çocuk bakıcılığa yapanlardan ayda bir evde 10 günden az çalışan kadınları tam sosyal güvenlik ve kupon sigortası beklerken, primlerini kendi ceplerinden ödemek zorunda kaldıkları sistemle karşı karşıya kaldılar. Ev hizmetlileri mağdur edildi. Şimdi 2015 yılında gerçek bir sosyal güvenlik bekliyor ve istiyorlar.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI: BÜYÜK FACİA

Özellikle öğrenci olup da kısa süreli çalıştığı için kendilerine GSS (genel sağlık sigortası) borcu olanlar GSS borçlarının silinmesini ve yeni bir başlangıç olmasını istiyorlardı. Çıkmadı, sadece borçlarına taksitlendirme çıktı. 3 buçuk milyon GSS borçlusunun çoğunun ise borçlu olduklarından haberleri bile yok.

EMEKLİNİN İNTİBAKI NE OLDU?

1999 yılı ve öncesindeki sadece SSK emeklilerine gerçekçi ve tam olarak olmasa da birazcık intibak yapıldı ama memur emeklileri ile Bağ-Kur emeklilerine hiç intibak yapılmadığı gibi SSK emeklilerinden 2000 ve sonrası yıllarda emekli edilenler de intibak bekliyorlardı. Çıkmadı sorun 2015 yılına kaldı.

UYANIN ARTIK MİLLET!

Emekçi ve emekliler sınıflarını bilmez ve sandık başına gittiklerinde sınıflarına göre oy kullanmazlarsa 2015 yılı da hüsranla biter. TBMM’de 4 parti var ve biri milliyetçiliği, diğeri laikliği, bir diğeri dini ve sonuncusu da belli bir ırkı öne çıkarıp oy istiyor. Ancak siyaset ve siyasi partilerin en önemli iki açıklaması olmalıdır. Birincisi iktidara geldiklerinde üretim araçlarının kimin olacağını ifade etmeleri, ikincisi de üretimin sınıflar arasında nasıl paylaştırılacağıdır. Emek ve emekli sınıfı bu ülkenin nüfusunun yüzde 70’ini oluşturuyor ama maalesef TBMM’de yüzde 1 ile temsil ediliyor. TBMM’nin yüzde 90’dan fazlasını ise nüfusun yüzde 10’unu temsilen sermaye sahipleri temsil ediyor. O sebeple adil vergi dağılımı yok. Emeğin ve emeklinin milli gelirden aldığı pay da geçtikçe düşüyor

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi