Ali TEZEL

Ali TEZEL

Bağ-Kur borcunu ödeyenler enayi mi?

Bağ-Kur borcunu ödeyenler enayi mi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, devletine güvenen Bağ-Kur'luları enayi yerine koyacak yasayı çıkaracaklarını açıkladı. Salı günü grup toplantısında Bağ-Kur'lulara şu cümlelerle seslenen Başbakan, borcunu taksitlendiren veya ödeyenleri enayi yerine koydu.

Davutoğlu, "1 milyon 31 bin Bağ- Kur'lu prim borcunu yapılandırdı. Gerisi yapılandıramadı. 2 aylık borcu olan Bağ- Kur'lular sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bunların da sağlık hizmetlerinden yararlanması bizim için vazife idi. Şu andan itibaren 12 aydan fazla borcu olan esnaf ve çiftçilerimizin borcunu donduruyoruz ve sağlık hizmetleri garanti altına alınıyor. Borçlarını yapılandıramamış olanların prim borcu ve hizmetler de donduruluyor bu da dondurulduğu için sağlık yardımlarından yararlanma imkânı sağlanıyor" diye konuştu.

Yaklaşık 3 milyon Bağ-Kur prim borçlusu için son çıkarılan 6552 sayılı Torba Yasa ile Bağ-Kur borçlularına 18 taksit (her iki ayda bir ödeme) ve 36 aylık borç yapılandırması yapma hakkı tanındı.

Yapılandırma yapanlar taksitlerini ödedikçe hem kendileri hem de eş ve çocukları sağlık yardımı alma hakları var.

Yapılandırmayanlara borç ve sigortalılık süresi silme geliyormuş. Bir önceki seçim olan Cumhurbaşkanlığı seçimi esnasında da aynı müjde verilmiş ama seçim ilk turda bitince verdikleri müjdeyi TBMM'den geçirmemişlerdi.

Daha tasarı ortada yok ama Başbakanın ifadelerinden anladığımız kadarıyla;

Normalde 60 günden yani 2 aydan fazla süre ile SGK'ya prim borcu olan Bağ- Kur'lular sağlık yardımından ne kendileri ne de eş ve çocukları faydalanamıyor. Ama şimdi bu uygulamadan vazgeçilecekmiş bu güzel bir müjde. Çünkü SGK hem sağlık yardımı vermiyor hem de her ay yine sağlık prim borcu çıkarmaya devam ediyordu.

SEÇİM VAATLERi BAŞLADI

Aslında hiç gereksiz yere kurulmuş olan Bağ-Kur tarihi boyunca doğru dürüst prim toplayamamış bir kurum. Şimdi bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında da vaat edilen ama yasalaştırılmayan, bir yıldan fazla süredir Bağ-Kur borcu olanların hem borçları hem de bu borç süresine tekabül eden sigortalılık sürelerinin silinecek olması yasalaştırılacakmış. Umarım bu yasa çıkar.

Bir yıldan fazla süredir Bağ-Kur borcu olanların hem borçları hem de bu borç süresine tekabül eden sigortalılık sürelerinin silinecek olması yasalaştırılacakmış ya işte bu uygulamadan Bağ-Kur borçlarını yapılandırmış taksitlendirmiş olanlar yararlanamayacakmış işte devletine güvenen, borcuna sadık olanları enayi yerine koymaktır. İster yapılandırmış ister yapılandırmamış herkes bu sildirme hakkından faydalanmalıdır.

BAĞ-KUR'LULAR DA ÖZÜRLÜ ERKEN EMEKLİLİĞİNDEN FAYDALANIR

Bağ-Kur'dan emekli olmak için normalde 3 şart vardı. Bunlar, prim ödeme süresi, sigortalılık süresi ve yaştır. Ancak kişi özürlü ise emekli olmak için aranan üç şarttan yaş şartı aranmadığı gibi prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık süreleri de daha da basitleştirilmiştir. Öte yandan 2008 yılına kadar özürlü sıfatıyla emeklilik hakkı olmayan Bağ-Kur’lular da artık özürlü emeklilik haklarından yararlanabilirler.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun ana hükümleri 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girdi. Bu Kanun ve bunun ortadan kaldırdığı 1479 ve 2926 sayılı Bağ-Kur Kanunu gereğince özürlüler gerek çalışarak ve gerekse isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olmaları mümkün.

ÖZÜRLÜLERE ERKEN EMEKLİLİK

Bağ-Kur (4/B) sigortalılarından özürlü-engelli olduğu için SSK’lılar gibi erken emekli olamayanlara da artık 5510 sayılı Kanun ile ilk defa erken emeklilik hakkı getirildi.

Uygulamaya göre, ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (yüzde 60 ve fazlası) olduğu için malullük aylığı bağlanmayanlar, çalışma gücü kaybı yüzde 40 ila yüzde 59 arasında olanlar 1 Ekim 2008’den sonra tahsis talebinde bulunmaları durumunda aşağıdaki şartlarda 4/b sigortalılığı kapsamına konulan özürlü emekliliğinden aşağıdaki tablodaki şartlarla yararlanabilecekler.



Babanızın elinde yüzde 42 rapor oranlı raporu SGk merkez Sağlık kurulu tarafından (yüzde 40 ve üzerinde olduğu) onanırsa, babanızın var olan Bağ-kur prim ödeme süresi (bütün primler dahil) 4 bin 680 gün veya daha fazla ise emekli olur.

AYLIK HESABINDA FARK YOK

İster normal ister özürlü olsun emekli aylığının hesaplanma tarzı aynıdır hatta babanızın gün sayısı 5 bin 400 günden az ise sanki 5 bin 400 günü varmış gibi emekli aylığı hesaplanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi