Dr. Suat Erkmen

Dr. Suat Erkmen

Bebek Beslenmesindeki Yanlışlar

Bebek Beslenmesindeki Yanlışlar

İlk 6 ay anne sütü alan bebeklerimize anne sütü azaldıkça annelerimiz inek sütü ve ev sofrasındaki yemeklere geçiş konusunda çok acele ediyorlar. 1 yaşından önce inek sütü veren anneanneler, pirinç unu ağırlıklı beslenme öneren komşular, salçalı tuzlu ev yemeklerine geçen anneler görüyorum.

Çünkü büyük heyecan ile bebeklerinin büyümesini istiyorlar. Peki bebeklerimiz yetişkin yemeklerine erken başlayınca ya da inek sütü ile 1 yaşından önce tanışınca sağlıklı büyüyecekler mi sorusu karşımıza çıkıyor.Cevap tabii ki HAYIR...

Konuya inek sütü açısından bakınca;1 yaşından evvel bebeğinize inek sütü vermenin birçok sakıncası var.Tıp otoriteleri de bu yüzden ilk 1 yıl inek sütünü önermez. Bu sakıncaların başında da demir eksikliği geliyor.

Ülkemiz açısından çok önemli olduğunu düşündüğüm bu konuya ilişkin bazı pratik bilgiler aktarmak istiyorum.

Çünkü demir eksikliği sonucu oluşan kansızlık ; bebeklerde en çok 6. Ay ile 2 yaş arasındaki dönemde görülmektedir.Özellikle bebeklerin ikinci 6 aylarındaki demir ihtiyacı 30 yaş yetişkin bir erkeğin ihtiyacı kadardır ve bebeğin ek besine başlaması gereken bu dönem geleceği için çok ama çok önemlidir.

Dikkat: Eğer bebeğiniz iştahsızsa bu bir kansızlık belirtisi olabilir.

* 1 yaş öncesi dengesiz beslenme,
* 6. Aydan sonra sadece ve tek başına anne sütü ile beslenmeye devam etme ve ek gıdalara geçmeme,
* 1 yaşından evvel inek sütü verme,
* Çay içirme gibi yanlış alışkanlıklar ; özellikle demir eksikliği ve bunun sonucunda da kansızlık yaptığı için uzak durulması gereken alışkanlıklardır.

6. aydan itibaren bebeğin demir gereksinimleri çocuğun gelişimine uygun olarak yiyebileceği demirden zengin besinlerin verilmesiyle karşılanabilir. Demirden zengin başlıca besin kaynakları : karaciğer, kırmızı et, yumurta, baklagiller,yeşil sebzelerdir.

Ayrıca bebeğin süt ihtiyacı tıp otoritelerininde önerdiği gibi demir takviyeli biberon mamaları ile karşılanmalıdır. Bebeğe uygun olmayan inek sütüne olabildiğince geç başlanmalıdır.

Son Söz: Erken yaşta inek sütünün zararları hakkında doktorunuza her zaman danışalabileceğinizi unutmayınız. Sağlıklı beslenme ile ilgili uzman kişilere (sağlık personeli gibi ) danışınız. Akraba ve komşu bilgileri bebeğinizi beslerken size güncel ve sağlıklı veriyi vermeyecektir.

Ve de unutmayınız ki;

Enciğe KEDİ sütü
Sıpaya EŞEK sütü
Taya KISRAK sütü
Oğlağa KEÇİ sütü
Kuzuya KOYUN sütü
Ve tabii ki canlıların en gelişmişi insan yavrusuna yani bebeklere ilk 6 ay sadece ANNE SÜTÜ....

GELECEĞİMİZ TEMİNATI OLAN ÇOCUKLARIMIZIN İLK 3 YIL İÇİNDEKİ DÜZENLİ VE GEREKLİ BESİN ÖĞELERİNİ ALARAK BESLENMELERİ TOPLUMUMUZUN GELECEĞİNİN TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR.... 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Dr. Suat Erkmen Arşivi