Ali TEZEL

Ali TEZEL

Birden çok işyerinde çalışınca emekli aylığınız yüksek olur

Birden çok işyerinde çalışınca emekli aylığınız yüksek olur

Birden çok işyerinde SSK’lı olarak çalışanların günleri toplanmaz ama kazançları toplanır. Emekli aylığının basit formülü de aylık ortalama kazanç ile aylık bağlama oranının çarpımı olduğundan daha yüksek emekli aylığı sağlanır…

Ali Bey, size çok kısa bir sorum olacak. Ben 2 yerden SSK’lıyım her ay 2 firmadan SSK primlerim yatırılıyor. Sorum şu birinci firmadan brüt 3600 TL' den 30 günlük primlerim yatırılıyor. İkinci firmadan da aylık 1200 TL brüt primlerim yatırılıyor.Şimdi ben emekli olacağım zaman emeklilik hesabım nasıl oluyor ? Her iki yatırılan prim emekliliğime etki oluyor mu yoksa SGK emeklilik hesabımda en yükseğimi baz alıyor? İsmi Saklı

Sayın okurum, daha öncede buna benzer soruları köşemden sizlerle defalarca paylaştım. Birden çok yerde SSK’lı olmak iyidir. Siz şu anda birden çok yerde SSK’lı olduğunuzdan ayda 30 günden çok prim ödeme gününüz var ama SSK bunu 30 sayar zira ay 30 günden, yıl da 360 günden çok olamaz. Ancak, her iki işyerinden elde ettiğiniz kazançlarınız toplanır ve toplanan kazanca göre emekli aylığınız belli edilir. Sizin birinci işyerinde 3600 lira ve 30 gün diğer işyerinden 1200 lira ve 30 gün SSK’lısınız. SSK bunu ayda 60 gün değil 30 gün çalışmış ayda 4.800 lira kazanmış diye değerlendirir. Şayet primleriniz tavanı aşsaydı, tavanı aşan priminizi  geri alma hakkınız da vardı. 5510 sayılı Kanun’a göre birden çok işyerinde SSK’lı olup da bütün işyerlerinin SGK’ya bildirdiği rakam tavan kazanç rakamı olan 6.639,90  liradan çok ise tavanı aşan kısmın yüzde 14’lük (işçi ücretinden kesilen) kısmı işçiye istediği an iade edilir. Mesela, bir işyerinde 30 gün 4000 lira, bir işyerinde 15 gün 3000 lira, bir işyerinde 15 gün 2500 lira ücret SGK’ya bildirilmişse bu ayda 30 gün 9500 lira SGK’ya bildirilmiş demektir. 6.639,90 liralık aylık tavan ücreti aşan kısmı olan (9500-6,639,90=2860 lira) 2860 liranın yüzde 14’ü (400 lira) işçiye istediği zaman SGK tarafından iade edilir.

Annemin işe giriş kayıtları silinmiş!

Merhaba ben Damla Aslan, 1978 işe girişli belgenin aktif olmasını talep ediyoruz aslında annem 1984 girişli gözüküyor ama 1978 girişli olduğunu gösteren elimizde belge olmasına rağmen hala düzeltilemiyor. 1978'li olarak bununla ilgili son araştırmamıza göre SSK sistemlerine göre 4 defa annemin hakkındaki belgeler kayıtlanıp silinmiş annem normal şartlarda 1984 iş girişli olmasına rağmen emekli olabiliyor bir kaç pürüz dahilinde ama geriye dönük hakları otomatikman elinden alınmış oluyor ama bizim istedimiz1978 ilk ise giriş tarihinin aktifleştirmek ve annemizin geriye dönük haklarının alınmasını sağlamak istiyoruz bu konuyla olumla yada olumsuz cevaplarsanız sevinirim son çare sizsiniz.

Sevgili Damla, annenizin 1978 yılına ait işe girişli belgeden nasıl bir belgeyi kastettiğini bilemiyorum. Şayet bu belge işe giriş bildirgesi ise büyük olasılıkla SSK'nın arşivlerinde de sizin belgenizin aynısından vardır. İşe giriş bildirgesi, SSK uygulaması gereğince tek başına annenizin 1978 yılında fiilen çalıştığını kanıtlamaz. Şöyle ki ,annenizin çalıştığı dönemdeki yasalara göre bir işveren, işçi aldığı zamandan sonra olmak kaydıyla 1 ay içinde SSK'ya işe giriş bildirgesi ile bildirmek zorundaydı ve her ay aylık sigorta prim bildirgesi ve her üç ayda üç aylık dönem bordrosu ile SSK'ya çalışanını bildirmesi gerekiyordu.Annenizin durumunda İşe giriş bildirgesi verilmiş. Dönem bordrosu verilmemiş veya gün ve kazanç bildirilmemiş.
Yani, işveren işe giriş bildirgesi veriyor, ama dönem bordrosunda gün ve kazanç bildirmediği için SSK bu işe girişi geçerli saymıyor. Şimdi yapmanız gereken şey, annenizin fiili çalışma günlerinin tespiti için iş mahkemesinde hizmet tespit davası açtırmak olacaktır.

Staj süreleri  SGK'da başlangıç sayılmaz

Ben 1990 yılında 12.05 ile 30.06 tarihleri arasında İstanbul'da otelde staj yaptım. Dönemin İnsan Kaynakları Müdürü Sigorta girişimin yapıldığını söyledi. Fakat ben SSK numaramı hiçbir zaman öğrenemedim. Sonra 1992 yılında Antalya’da çalışmaya başladım ve bana yeniden SSK ya giriş yapıldı. Sizden ricam bu dönemde yatırılmış olan sigortamı bulmama yardımcı olabilir misiniz? Ne yapmam gerekir? Reyhan

Reyhan hanım, stajyer olarak yapılan girişler ve yatırılan sigorta primleri uzun vadeli sigorta kollarını kapsamadığından (Malullük, Yaşlılık, Ölüm, İşsizlik gibi) sigorta başlangıcı olarak sayılmayacak ve emekliliğinize hiçbir katkısı olmayacaktır. Yine de staj yaptığınız firmadan veya Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezine iadeli taahhütlü olarak bir dilekçe göndermeniz halinde varsa işe giriş bildirgesinin bir suretini isteyebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi