Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Çeşit çeşit yumurta ama 'poşe' yumurta

Çeşit çeşit yumurta ama 'poşe' yumurta

Haşlanmış sebzeler, tüm şarküteri ürünleri, füme balıklar, sebze püreleri ve çorbalar... Saydığım tüm bu malzemelerin üzerine konulan bir poşe yumurta size bambaşka lezzetlerin kapısını aralayacak

Geçen haftaki yazım üzerine bir okurum gönderdiği e,postada Julie ve Julia filminde bile onlarca yumurta boşa gidiyor ve bir türlü ‘poşe’ yumurtayı yapamıyorlardı. Biz nasıl yaparız?” diyordu. Poşe yumurta yaparken üç şeye dikkat ettiğiniz sürece, eğer yumurtanız tazeyse emin olun birincide yapacaksınız, size garanti veriyorum! Tekrar altını çizmek istiyorum: Bir suyun ısısı, iki haşlama suyuna ilave edilecek bir-iki damla limon suyu ve son olarak yumurtayı kepçeyle suya salıp kepçenin içinde bir süre bekletmek yeterli! Yumurtanın tazelik testi için ise yapılacak şey son derece basit. Son kullanma tarihine dikkat etmek eğer şüpheniz varsa su dolu bir kaba bırakıp dibe çökmesini beklemek. Yumurta dibe çökmüyorsa emin olun, bayattır.

LEZZETLİ KOMBİNASYONLAR

Poşe yumurta sudan kevgir yardımıyla süzülerek çıkartılıpüzerine biraz taze biberiye, tane çekilmiş karabiber serpilerek de afiyetle yenebilir. Oldukça lezzetlidir. Bu yöntemle nefis bir çılbır hazırlayabilmek mümkün. Ya da ona çok yakışan Hollandez sos ve haşlanmış sebzeyle birlikte (ki dünya mutfaklarında bu sebze genellikle kuşkonmazdır ama yeşil kabaktan tutun da taze fasulyeye tüm yeşil sebzeleri kullanabilirsiniz) servis edebilirsiniz. Hatta haşlanmış kuru fasulyeyi biraz haşlama suyuyla birlikte blender’dan geçirip birkaç çeşit baharatla püre yapın. Üzerine poşe yumurtayı koyup çok az zeytinyağı gezdirerek lezzetli bir kombinasyon oluşturabilirsiniz.

Bıldırcın yumurtası da poşelenebilir. Bu minik yumurtayı çorba üzerine koyduğunuzda ne kadar yakışacak şaşıracaksınız. Yani poşe yumurtayla onlarca, yüzlerce farklı tarif uygulayabilmek mümkün. Poşelenmiş yumurta, farklı malzemelerle birleştiğinde ortaya hoş bir görüntü, daha da önemlisi güzel bir lezzet çıkarır. Bu yüzden geçtiğimiz hafta söz verdiğim gibi özellikle öğle yemeği olarak iyi bir tercih olacağını düşündüğüm üç lezzetli  öneri veriyorum.

Hardal soslu sandviç

ARZU ettiğiniz bir sandviç ekmeğini ikiye kesin. Alt tarafını bir tabağa yerleştirip üzerine ince dilimlenmiş 1-2 dilim kaşar peyniri, salam ve hindi füme eti yerleştirin. Bu şekilde fırında birkaç dakika ısıtın. Bu arada poşe yumurtanızı hazırlayın. Fırında çok az ısınan malzemelerin üzerine poşe yumurtayı dikkatlice yerleştirip üzerine hardal sos döküp servis edin.

Maş fasulyeli

MAŞ fasulyesini yumuşayana kadar haşlayın. Biraz limon suyu, yeteri kadar sirke, zeytinyağı, ince dilimlenmiş taze soğan ve kırmızı biber, bir tatlı kaşığı kadar kapari turşusu ve maydanozla harmanlayıp çukur bir servis tabağına alın. Poşe yumurtayı hazırlayın, üzerine yavaşça bırakın. Kızarmış ekmekle beraber servis yapın.

Ispanaklı

ISPANAK yapraklarını iyice yıkayıp süzün. Kaynar suya batırıp bir, iki dakika sonra kevgire alın. Suyu iyice süzülünce bir tavaya zeytinyağı koyup ısıtın. Kalınca bir dilim beyaz peyniri eritin ve ıspanağı ilave edin. Karabiber ve tuzla lezzetlendirip karıştırın. Bu arada poşe yumurtayı hazırlayın. Ispanağı servis tabağına alıp ortasını tahta bir kaşıkla biraz aralayıp poşe yumurtayı yerleştirin. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirip karabiber serpin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi