Mehmet PAKSU

Mehmet PAKSU

Çocuk eğitiminde çaresiz kaldım

Çocuk eğitiminde çaresiz kaldım

Kocam çok geniş yürekli bir insan. 2 çocuğum var.

Onlar için önce "çocuk" dedi, sonra "ergenlik çağı" dedi, sonra "genç" dedi ve şimdi kızım 18, oğlum 15 yaşındalar. Onları özgür genç olarak yetiştiriyor. Ben bundan çok rahatsızım. Ben dini yönden hassas bir insanım ve her konuda öyleyim. Eşimle hiçbir konuda anlaşamıyoruz. Eşimin rahatlığı beni geveze yapıyor, çocuklarla kötü oluyorum. Ya hiç söylememem lazım ya da herkes bildiğini yapacak. (Rumuz: Ayşe)

Henüz hiçbir şey geçmiş, bitmiş değil. Çocuklarınızdan kopmamışsınız, uzak kalmamışsınız, ayrı yaşamıyorsunuz.

Aynı evi, aynı ortamı, paylaşıyorsunuz. Ne anneliğinizde bir eksiğiniz var ne de çocuklarınızla ilgilenmekte, ilişki kurmakta, görüşüp konuşmakta bir noksanlığınız mevcut...

Hangi yaşta olursa olsun bir anne olarak çocuklarınıza faydalı olabilir, sürekli onlara bir şeyler verebilir, anlatabilir, etkinizi sürdürebilirsiniz.

Çocuk eğitiminde babanın yeri farklıdır, annenin yeri farklıdır. Özellikle annenin şefkati, sevgisi, koruyuculuğu, aile üzerindeki ağırlığı hep canlıdır ve etki alanı hiçbir zaman tükenmez, azalmaz.

Baba aşırı hoşgörülü olabilir, çocukların serbest ve keyiflerince yaşamalarını isteyebilir. Sizin onu değiştirmeye gücünüz yetmediği gibi, bir sonuç da alamayabilirsiniz.

***

Bu durum sizin sorumluluğunuzu kaldırmadığı gibi, çocuklarınızı eğitmedeki çabalarınızı ve çalışmalarınızı da durdurmamalı, eşinizin davranışlarını ve ihmalini bahane ederek sizi çaresiz bırakmamalıdır.

Her zaman ve her fırsatta, değişik vesilelerle ve farklı yöntemleri kullanarak, sevgi ve şefkat diliyle çocuklarınızın eksik gördüğünüz yönlerini tamamlayabilir, ihtiyaçları olan konularda yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklarlınızın dini yaşantılarında, ibadetlerini yerine getirmelerinde, Rableriyle ve Peygamberleriyle ilişkilerinde üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelerinde hatırlatmalarda bulunabilir, bunların zaruretini anlatabilir, gösterebilirsiniz.

Bir yanlışa mı giriyorlar, bir günaha mı düşüyorlar, dine aykırı bir iş mi yapıyorlar, sizin aile anlayışınıza ters düşen bir tutum içinde mi bulunuyorlar; bunları söylemenizde bir engel olmamalı, babanın rahatlığı sizi geri tutmamalıdır.

***

Yerinde, zamanında, çocukların aklına, vicdanına, ruhlarına hitap ederek, herhangi bir baskı kurmadan, zorlamadan, severek, sevdirerek, teşvik edip güzel örnekler göstererek, tatlı ve gönüllerini okşayan bir üslupla her konuda faydalı olabilirsiniz.

Yeter ki, kızıp öfkelenmeyin, eleştirip suçlamayın, babanın otoritesini sarsıp aralarının açılmasına sebep olmayın.

Siz görevinizi yapın, bildiklerinizi anlatın, elinizden geldiği kadar yardımcı olun, sonucu ve etkiyi yaratacak olan Allah'tır, onların ahlaklı, edepli birer insan olmalarına yardım edecek olan da Allah'tır. Bu arada çocuklarınıza duanızı arttırın, her vesileyle faydalı insan olmaları için Allah'a el açın.

Çocuk eğitiminde dua etmek bir peygamber metodudur, bir Kur'ân usulüdür.

Kızımla nasıl iletişim kurabilirim?

Benim sorunum, 19 yaşındaki kızımla iletişim kuramamak. Hiçbir şeyi benimle paylaşmıyor. Ne okulundan ne de arkadaşlarından bahsetmiyor. Ona yaklaşmaya çalıştıkça kendini saklıyor. Onu çok seviyorum. Bunu kendisine sık söylemesem de hissettirmeye çalışıyorum. Bu konuda ne yapmam gerektiğini gerçekten bilmiyorum. (Rumuz: Sevda)

Genç kızlar bu yaşlarda kendi dünyalarına kapanmışlarsa, geçen süreç içinde anneyle ilişki kurmakta sıkıntılar yaşamışlardır. Ya sürekli eleştirilmişlerdir veya olur olmaz her konuda yasaklamalarla karşılaşmışlardır. Ortada bir güven sorunu oluşmuş, bir paylaşım problemi mevcuttur.

Bunun en kestirme yolu, en pratik çaresi, yeni baştan bu güven sorunun ortadan kaldırmaya çalışmalı, sıcak ve samimi bir ilişki içine girmelidir.

Özellikle eleştirerek, suçlayarak, yaptıklarını başına kakarak, başkalarını örnek verip konuşmamak, böyle bir tutumdan uzak durmaktır.

Bu görüşmeleri ve birliktelikleri ev ortamında yapmanız mümkün değilse, ev dışında farklı mekânlarda, değişik zeminlerde birtakım yeniliklere açık olarak, onun da kafasına yatacak şekilde ortak bir vesile bularak size içini açabilecek, derdini dökebilecek, size ihtiyaç duyabilecek bir hale getirebilirsiniz

Bu konuda hemen sonuç alamayabilirisiniz ama gösterdiğiniz çabanın karşılık bulduğunu göreceksiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Mehmet PAKSU Arşivi