Ali TEZEL

Ali TEZEL

Devlete karşı suç işleyene kıdem vermiyorlar

Devlete karşı suç işleyene kıdem vermiyorlar

İşyeri ile alakalı olmayan bir suçtan cezaevine giren işçi, işverenden kıdem tazminatını isteme hakkına sahiptir… Suç işyeri ile alakalı ise işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir…

Merhaba Sayın Tezel, babam işle alakası olmayan bir suçtan dolayı cezaevine girdi. Çalışmış olduğu iş yerinden tazminat almak için yapmamız gereken işlemler nelerdir. Onur Gümüş

Onur kardeşim öncelikle geçmiş olsun. 1475 ve 4857 sayılı İş Kanunlarımız gereğince işyeri ile alakalı bir suçtan ceza alan işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekmez, ancak işyeri ile alakalı olmayan bir suçtan dolayı cezaevine düşen işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.

***SUÇ İŞYERİ İLE ALAKALI İSE TAZMİNATI ÖDENMEZ

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25 inci maddesinin, “II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı işverenin işçisinin iş akdini tazminatsız derhal sona erdirme yetkisi veren hükümlerine göre; “f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.” Sebebiyle işine gidememesi durumunda işverenin, işçisine kıdem tazminatı ödemesi gerekmez.

***SUÇ İŞYERİ İLE ALAKALI DEĞİLSE TAZMİNAT GEREKİR

Ancak, aynı maddenin IV bendine göre, “İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.” Halinde işverenin işe gelemeyen işçisine kıdem tazminatını ödemesi gerekmektedir. Bilindiği üzere 17 inci madde ihbar önellerini içermektedir. Öyleyse, işçinizin, gözaltına alınması ve tutuklanması sebebiyle işe gelememe süresi işyerindeki çalışma süresine göre 2 ile 8 haftaya ulaşması durumunda kıdem tazminatını ödemeniz gerekiyor.

Örnek Yargıtay Kararı

Yargıtay 9 uncu Hukuk Dairesi

E: 2006/27023, K: 2007/13749, T: 30.04.2007

Davacının işyeri dışında işlediği esrar satmak suçundan dolayı tutuklandığı daha sonra mahkum olduğu anlaşılmaktadır. İşyeri dışında işlenen ve işle ilgili olmayan suçtan dolayı tutukluluk nedeniyle işe devamsızlık zorlayıcı nedene dayandığı Dairemizin yerleşik içtihatlarıyla kabul edilmektedir. Bu nedenle kıdem tazminatının karar altına alınması gerekir.

***SUÇ DEVLETE KARŞI İŞLENMİŞSE YARGITAY VERMEYİN DİYOR

Esasen yasada bu tür bir ayrım olmamasına karşın, işyeri dışında dahi olsa devlete karşı işlenmiş suçlar için Yargıtay, kıdem tazminatı ödenmemesi kararları almaktadır.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi

E: 2008/40694, K: 2008/33770, T: 16.12.2008

“Dairemizin kökleşmiş içtihatlarına göre işyeri dışında işlense dahi Devlet aleyhine işlenen suç sebebiyle devamsızlık haklı fesih sebebidir. Ceza davasının sonuçlanmasının bekletici mesele sayılarak sonucuna göre karar verilmelidir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.”

15 yıl ve 3600 gün ile kıdem devam ediyor

SGK;15 yıl 3600 gün çalışma ve emekliliğimi bekleyeceğim” şartı ile şirket tarafından kişiye ödenen kıdem tazminatı hakkı artık kaldırıldı mı? Nisan ayında bir arkadaşım bu hakkını kullandı. Ama daha sonrasında bu haklarını kullanmak isteyen arkadaşlarımıza; şirketimiz IK tarafından artık tazmin hakkı; “kişiye değil şirketin devlete fona yatırılacağı kanunun artık devrede” gerekçesi ile istifaları kabul edilerek kişilere ödeme yapılmadı. Pınar Gizlier

Pınar hanım, henüz kıdem tazminatı fonu yasa tasarısı TBMM’den geçmedi yakın bir gelecekte de geçeceğiniz zannetmiyorum zira TBMM bu ay tatile giriyor. Bu sebeple 15 yıl ile kıdem tazminatı alma hakkınız halen devam ediyor. SSK’dan kıdem tazminatı alabilir yazınızı alıp işverene noter ile gönderip, tazminatınızı talep edin. Ödemek zorundadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi