Ali TEZEL

Ali TEZEL

Dünya'da kural; Doğur(t) çocuğu al parayı (bonusu)

Dünya'da kural; Doğur(t) çocuğu al parayı (bonusu)

Dünyada çocuk ve analık yardımları-1-

Dünyada çocuk doğurana 190 bin dolara varan bonus bile var

Başbakanımız 3 çocuk da yetmez, 4 hatta 5 çocuk istiyorum diyor, Bakan Faruk Çelik kadınların istihdama daha çok katılmasını isteyip, bebek de yapmalı kariyer de diyor. Ancak, istekler tamam da bu çocukların giderine katılan devlet ortada yok, dünyada ise çocuk başına 200 bin dolara yakın bonus veren ülkeler var… Yani doğur(t) çocuğu al parayı…

Kadınların istihdama daha fazla katılması için, çalışan kadınının doğum izninin 16 haftadan 24 haftaya çıkarılması 2012 Aralık ayında, Üreme Sağlığı ve Çocuk İstismarı Kanun Tasarısı”na girmişti. Daha TBMM’ye ulaşmadı ama gündemde yerini koruyor. Üstelik analık izninin artırılması, 2010 yılından beridir AB Parlementerler’i tarafında tüm AB ülkelerine tavsiye ediliyor. Ancak, işverenlerin kadın istihdamından kaçınacakları gerekçesiyle başta Hollanda olmak üzere bir çok ülke de buna karşı çıkıyor.

***BEBEK BONUSU 1912 YILINDA  AVUSTRALYA’DA BAŞLADI

Bebek dünyaya getiren ebeveynleri bonus uygulaması ilk kez 1912 yılında Avustralya’da başlatıldı. Hükümet yetkilisi Andrew Fisher çocuk başına 5 sterlin ödeme yapılacağını, medeni duruma da bakılmayacağını açıklamıştı. Kadın doğum sırasında ölürse bonusu kocaları da alabilecekti. Fakat, bu uygulamayı yerli halka değil sadece Avrupa kökenli annelere uyguladılar. Amacını da Meclis kürsüsünden, “ülkenin beyaz Avustralyalılarını çoğaltmak olarak” açıkladılar.

Avustralya’da halen aynı uygulama devam ediyor. Bebek Bonusu olarak 2007 yılında, çocuk başına alınacak tutar 4.133  dolar olan iken bu bonus 2012 yılında 5437 dolara ulaşmıştır.
***KANADA DA VAR…

İkinci dünya savaşından sonra Kanada’da nüfusu artırmak için başlatıldı. İlk yıllarında, 16 yaşın altındaki çocukların velileri için 8 dolar aylık ödemeyle başladı. 1988 yılında ise 8000 dolara ulaştı. Çek Cumhuriyetinde rakam 670 dolar adı da bebek ikramiyesidir. Litvanya’da, 550 dolardır.

***SİNGAPUR’DA BONUS TAVANDA

Dünyada en fazla bebek bonusu veren ülke ise Singapur. İki çocuk sahibi orta gelirli bir Singapurlu aileye, 166 bin dolarlık nakit ödeme ve vergi teşvikleri ile kreş bakımı olduğu gibi üçüncü ve sonraki çocuklar için ise yıllık 8000 dolara yakın nakit ödeme ve 20 bin dolarlık vergi indirimleri var.

Singapur'un Evlilik ve Bebek Paketi

Teşvikler tipi (birinci ve ikinci çocuk için)

Faydaları

Baby Bonus (Nakit Hediye)


S 12.000 $

Baby Bonus (CDA co-tasarruf)


S 12.000 $

Ebeveynlik Vergi İndirimi (PTR)


15,000 $

Bebek Bakımı ve Çocuk Bakımı Sübvansiyonlar


S 53.000 $

Çocuk başına Annelik İzni (ücretli)


4 ay olup, bir haftasını baba kullanabilir

Çocuk başına Babalık İzni (ücretli)


1 hafta

Ebeveyn başına yılda ödenen Çocuk Kreş Yardımı


0-7 yaş bebeklerden iki çocuk 7 gün veya 7-12 yaş çocuklar için (2 günü ana-baba bakacak şekilde) haftada 6. Kreş parası devlet tarafından karşılanır.

Toplam rakam her bebek-çocuk için (her iki çocuk 13 yaşına girinceye kadar)


S $ 166.000 Yıllık yardım ve teşvik tutarıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi