Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Ege otları Başlıyor!

Ege otları Başlıyor!

İLKBAHAR yaklaşıyor ve taze otlar yavaş yavaş mutfaklarımıza gelmeye başlıyor.


İstanbul’da ebegümeci ve ısırgan otları yabani ot satanların tezgahında bir kaç haftadır da yerini almış durumda. Bendeniz de İzmirli olduğumdan bugün biraz Ege otlarından bahsetmek istiyorum. Ege yemek kültürünü, Anadolu’nun diğer bölgelerinden ayıran en önemli özellik, şüphesiz ki ot kültürü. Müslüman Giritliler’in bu topraklardaki zengin yemek kültürünü ölümsüzleştiren önemli bir özellik. Aslında her bölgede öyle yada böyle toprağına göre yabani otlar kullanılır, yemekleri veya kavurmaları yapılır. Ege bölgesindeki farklılık öncelikle, bu bölgenin ot konusunda bereketli topraklarının olması ve kuşkusuz pişirme teknikleri. Bu bölgede otlar, mümkün olduğunca diri kullanılıp, vitaminleri yok edilmeden pişirilir, bu yüzden de sağlıklıdır.

SALÇA VE SU YOK

HEMEN
her ot birbirine benzer şekillerde temizlenip pişirilir. Genellikle haşlama olarak salataları veya zeytinyağlı yemekleri, bazılarının ise yumurtalı kavurmaları yapılır. Ama ‘kavurma’ dediğime bakmayın, çünkü sebze ve otlar bu bölgede daha çok sotelenir. Zeytinyağının büyük bir kısmı ise yemek ateşten indikten sonra ilave edilir. Böylece zeytinyağının aroması yok olmaz. Temizleme aşamasında otlara çok fazla bıçak vurulmaz, genellikle şekillerinin bozulmamasına özen gösterilir. Pişirme ise, otların renginin solmasına izin vermeden, diriliğini yitirmeden yapılır. Salça kullanılmaz, su ilave edilmez. Bu bölge için genel kanı, Egeliler’in her otu yedikleri yönündedir. Aslında, oldukça yanlış bir düşüncedir bu. Bu bölgede yenilecek otların seçimine oldukça özen gösterilir. Ayrıca topraktan çıkan her yabani otu tüm Egeliler bilecek, tanıyacak diye bir kural da yoktur. Girit’te bile, Hanyalılar’ın en sevdiği otları, adanın diğer bölgesindekiler bilmeyebilir. Özellikle Ege topraklarına yerleştikten sonra, bölgenin kendine has yetişen yabani otları zaman içinde keşfedilmiş ve pişirilmeye başlanmıştır. Tabi tam tersi adalarda bulunup, Ege’de olmayan otlarda bulunmaktadır. Sonuç olarak yabani ot kültürü gerçekten zengin yemek çeşitleri sunar, eğer geleneksel yöntemle pişirilip tatma şansına sahip olacağınız bir ot olursa sakın kaçırmayın derim. Yarın nefis bir Şekveti Bostan tarifi vereceğim kaçırmayın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi