Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Enginar ve fasulyeyi bir de böyle hazırlayın

Enginar ve fasulyeyi bir de böyle hazırlayın

Yeşilin bol olduğu mevsimdeyiz. Enginar ve bahçe fasulyesi tezgahlarda yerini aldı. Bu sebzeleri sadece zeytinyağlı hazırlayanlardansanız çok şey kaçırıyorsunuz. Enginarı balıkla deneyip taze fasulyeyi de et garnitürü olarak servis edebilirsiniz

BİR sebzeyi seviyorsam her haliyle seviyorum. Hatta enginarı temizlerken limona yatırdığım saplarını çiğ olarak afiyetle yerim. Tabii bu her şeyi çiğ yerim anlamına gelmesin. Elbette geleneksel yemeklere bayılırım ama yapısı elveriyorsa farklı pişirme yöntemleri uygulamayı, ilginç aromalarla birlikte hazırlamayı severim ve bunun hep iyi sonuç verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. “Dereotu sevmem, sarımsağı ağzıma koymam, onu yemem, bunu yemem” diyenler sayfayı çevirebilir. Çünkü bugün bu yazımı yemekleri katagorize etmeyen, farklı lezzetlere her daim ilgiyle bakan, yemek yemeyi sadece karın doyurmak diye düşünmeyen lezzet tutkunlarına ithaf ediyorum!

İki basit ve farklı önerim var. Birincisi her yıl nisan ayında bu köşemde bir ucundan değindiğim ve en sevdiğim sebze enginar. Diğeri ise pek kadri kıymeti bilinmeyen etli ve zeytinyağlı yemeği dışında da pişirilmeyen aslında cidden lezzetli bir sebze olan taze fasulye. 

ENGİNAR

Yanına balık ve peynir bile yakışır

ENGİNAR çok lezzetlidir ama ağızda ilginç, tatlımtrak bir tat bırakır. Hatta ağzınızda yayılan şeker hissi, az da olsa tat alma duyularını zayıflatır. Üzerine yediğiniz şeyin tadını birkaç dakika algılayamazsınız. Ama o kısa anda tat alma duyularınıza tamamen sahip olan, sizi ele geçiren baskın bir sebzedir enginar. Elbette birlikte pişirildiği malzemelerin seçimi de bu yüzden önemlidir. Öyle her malzemeyi bünyesi kabul etmeyebilir. Kırmızı etin, taze soğanın, dereotunun, pirincin pek yakıştığını elbette biliriz. Peki peynirin, balığın ve adaçayının? Enginarı gelin bir de böyle deneyin.

Enginarları temizleyip ikiye kesin ve limonlu suda biraz haşlayın. Öte yandan bir adet levreği az suda haşlayın. Biraz başemel sos hazırlayıp kılçıkları temizlenmiş levreği karıştırıp küçük bir fırın kasesine taban olarak yayın. Üzerine de enginarları. Enginarın çanak kısmını rokfor, parmesan, labne ve İzmir tulumu peyniriyle hazırladığınız harçla doldurup onun üzerine de bol taze mozerella dilimleri ve taze adaçayı serpiştirin. Tabii zeytinyağı ve taze çekilmiş karabiberi unutmayalım. Sonra doğru fırına! 

AYDAN’LA REYON TURU

Zeytinyağı etiketiyle  kendisini gösterir

GEÇENLERDE Reina’nın zeytinyağını tattım. Lezzeti orta kalite ama şişelerine bayıldım. Çok iyi bir tasarım. Ancak etiket üzerinde bölgesinin, asit derecesinin, harman olup olmadığının ve zeytin türünün belirtilmemiş olması büyük eksiklik. Etiket önemlidir, ürünün tüketiciye kendisini iyi anlatması gerekir. Özellikle sızma zeytinyağlarında bu bilgileri vermenin ürüne hakkını vermek olduğunu düşünüyorum. İlgilenenlere duyurulur.

FASULYE

Basit bir tarifle etin üzerinde garnitür oldu

TAZE fasulye biraz tuzla haşladığında saf ve hazmı kolaylaştıran, duru bir garnitür olur. Özellikle ızgara etlerin yanında iyi bir seçimdir. Ancak onu bu şekilde bile kullanmak pek akla gelmez. İki gün önce annem İzmir’den fasulye göndermiş. Yarısını zeytinyağlı yaptıktan sonra diğer yarısıyla sonucundan keyif aldığım bir tarif çıkarmıştım! Aslında son derece basit.

Önce biraz limon, ezilmiş sarımsak ve biraz siyah hardal tohumunu zeytinyağında karıştırın. Lezzetlerin birbirine geçmesi için beklemeye alın. Fasulyeleri temizleyip uzun olarak kesin ve biraz tuz atılmış kaynar suda dirice haşlayın. Sudan çıkarıp süzün, buz gibi soğuk suya hızla tutup çekin. Böylece biraz ılınmış oluyor. Fasulyeyi beklettiğiniz sosla iyice karıştırın. Diğer tarafta olgun bir avakadoyu biraz limon suyu, süzme yoğurt, labne peyniri ve parmesan peynirle çırpın. Bu arada düdüklüde kısık ateşte yaklaşık üç saat pişirdiğiniz kırmızı eti tabağa alıp çatalla lif lif ayırın. Eti pişirirken içine bol sarımsak, biraz karabiber ve biberiye buketi koymalısınız ki lezzet katsın. Yumuşacık olan bu etin üzerine fasulyeleri sıralayın. Onun da üzerine sostan ilave edin. Bolca yarı kurutulmuş domates dilimleri serpiştirerek servis edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi