EVLENME YARDIMININ TUTARI?

EVLENME YARDIMININ TUTARI?

Emekli sandığından yetim aylığı almakta olan eşim evlenmeden dolayı emekli sandığına başvurdu. İnternetten araştırdığımıza göre bu tutarın 24 ay olması gerektiği yönünde. Ancak emekli sandığı 12 ay üzerinden ödeme yaptı. Evlenme tarihi 15 kasım 2008. Yapılan işlem doğru mudur? Gülhan Çakır

1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile SSK ve Bağ-Kur için ortak bir uygulama olarak, gelir veya aylık alırken evlenen kız çocuklara 2 yıllık gelir veya aylıkları tutarında evlenme yardımı getirildi.

Memurların yetim aylığı alan kız çocukları 1 Ekim 2008 tarihinden önce evlenmişse, yetim aylıklarının 12 katı kadar çeyiz parası alabilecekken, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra evlenmeleri durumunda kesilen yetim aylıklarının 24 katı tutarında evlenme (çeyiz) yardımı alabileceklerdir. Sosyal Güvelik Kurumu’na bu yönde itirazda bulunarak bakiye çeyiz yardımını da talep edin.
Ücretsiz İzin Kullandırma Şartları

Ücretsiz izin kullandırma şartları nedir? Nasıl uygulamak gerekir? Sevil Arı

İş Kanunu’nda işverenlerin ekonomik kriz gibi nedenlerle çalışanlarını ücretsiz izne göndermesine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır.

İşçi ve işveren arasında yapılan hizmet akdinde veya işyerinde yapılan toplu iş sözleşmesinde ücretsiz izinle ilgili bir düzenleme yapılmış ise bu düzenlemeye uygun olarak ücretsiz izin hakkı kullanılabilecektir. Bu şekilde bir düzenleme yapılmamış ise ücretsiz izinle ilgili olarak işçinin mazeretini belirtmek suretiyle yazılı olarak işverenden ücretsiz izin talebinde bulunması ve işverenin de bu ücretsiz izin talebini kabul etmesi gerekmektedir.

Konuya ilişkin olarak, Yargıtay’ın bir kararında; ‘davalı işverenin davacı ile birlikte bir kısım çalışanları ücretsiz izine çıkarttığı sabittir. Esasen bu olgu mahkeme kararının gerekçesinde de kabul edilmiştir. Davacı işçinin rızası ve yazılı muvafakati bulunmadan işverence davacının tek taraflı ücretsiz izine çıkarılması eylemli bir fesih olup, dairemizin yerleşik içtihatlarına göre bu durum davacı işçi açısından iş akdinin haksız fesih halini oluşturur ve işçi ihbar tazminatına da hak kazanır. Açıklanan nedenlerle davacı yararına ihbar tazminatının hüküm altına alınması gerekirken, mahkemece bu isteğin reddedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. 9.H.D. E.2004/7127 K.2004/25124 T.08.11.2004’hükmü verilmiştir.

15 yıl 3600 günle kıdem tazminatı

Yaklaşık 22 yıldır bir ilaç firmasında çalışmaktayım. Askerlik borçlanması ile toplam süre 23 yıldan fazla oluyor. Şu an kendi isteğimle ayrılırsam kıdem tazminatımı alabilir miyim?

Kademeli emeklilikle ilgili 4447 Sayılı Kanun’la 1999 yılında yapılan yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken sigortalılık süresi ile prim gün sayısını doldurup yaşını doldurmayı bekleyen sigortalılara kıdem tazminatı verilmesi gerekmektedir. Buna ilişkin düzenlemede ‘506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle feshedilmesi halinde işçilere kıdem tazminatı ödenir’ hükmü getirilmiş olup, bir çok mahkeme kararında 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen işçilerin kıdem tazminatı alabileceklerine hüküm verilmektedir.

Ayrıca artık SGK tarafından da 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen sigortalılara bu şekilde bir belge verilmektedir. Bu yönde bir belgeyi SGK sigorta müdürlüğünden aldıktan sonra işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi