Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Falafele farklı yorum

Falafele farklı yorum

Lübnan'ın sokak lezzetlerinden falafel size belki sıradan gelebilir. Ama içine biraz zeytinyağı ekleyip peynir topları yerleştirdiğinizde tadına doyamayacaksınız!

Taze nohut zamanı yine yaklaşıyor. Geçen seneler İstanbul'da tazesini bulamamıştım. Çarşı, pazar dolaşırken gözlerim salkım saçak, o körpe, taze nohut dallarını aramaya başladı bile. Henüz rastlamadım ama bu kez bir, iki hafta içinde bulurum diye ümit ediyorum. Olmadı, İzmir'den alacağım. Taze nohutla yapmak istediğim birkaç şey var çünkü. Ama bu kadar zor bulunan bir malzemeyi siz nasıl bulacaksınız? O noktada endişelerim var. Bu yüzden aklım nohuda takılmışken kurusuyla da olsa bir şeyler yapmak geçti içimden. Geçtiğimiz hafta Arap topraklarından bir kurabiye yapmıştım, bölgeden fazla uzaklaşmayıp Lübnan'dan bir sokak atıştırmalığı hazırlayacağım bugün: Falafel. Yani nohut köftesi. Hiç denediniz mi, bilmiyorum ama bugün öyle bir falafel hazırlayacağım ki davet sofranızda bence unutulmayan lezzetler arasına girecek.

Nohut tadını ön plana çıkarmak için

Hazırlaması kolay ama ben biraz işleri zorlaştıracağım bugün. Bu atıştırmalığa bir iki küçük ekleme yaptım. Böylelikle hem görüntüsü hem lezzeti güzel bir yemek çıktı ortaya. Bir de yanına iki farklı sos yaptım. İkram sofranız için birbiriyle tezat bu iki sostan birini seçmeniz yeterli. Bu soslardan biri ekşi-tatlı, diğeri ise iç ferahatan bir tat olacak.

Falafel nohutla hazırlanır ama nohut tadı pek yoktur. İlk lokmada ağzınıza keskin bir kimyon aroması gelir. Kimyonu çok severim ama falafelde maydanoz ve nohutun lezzetini almak istiyorum. Bu yüzden tarifimde kimyonu daha az kullandım. Böylece falafeli soslara bandırarak yemek nohuda daha da çok yakıştı. Lübnan'da falafel tahinle servis edilir. Eğer siz de arzu ederseniz hiç sosla uğraşmadan tahinin içine biraz havanda dövülmüş kişniş tohumu ekleyerek servis edebilirsiniz. Bu şekilde kolay ve lezzetli olacaktır. Ama "Zamanım var, biraz daha uğraşabilirim" derseniz buyurun, başlayalım.

Kızartmayın fırınlayın

BİR buçuk su bardağı nohudu haşlayın. Kesinlikle hazır haşlanmış nohut kullanmayın. Mutlaka kendiniz haşlayın, elbette içine biraz tuz atılmış suda ve iyice yumuşayana kadar. Haşlanan nohudu bir demet bolca maydanoz, yarım kuru soğan, beş diş sarımsakla blenderdan geçirip püre haline getirin. İçine biraz kimyon bir çay bardağı kadar da zeytinyağı ilave edin. Köfte gibi yoğurup cevizden küçük parçalar koparın ve içine küçük bir küp taze dil peyniri yerleştirip top şeklinde kapatın. Tüm köfteleri susam yağında hafifçe pembeleştirdiğiniz susama bulayıp fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirin. Fırında yaklaşık 10 dakika 180 derecede pişirip soslarla birlikte servis edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi