Ali TEZEL

Ali TEZEL

Fazla prim ödemek emekli aylığını artırır mı?

Fazla prim ödemek emekli aylığını artırır mı?

Soru: Mart 1973 doğumluyum. 10.02.1993 tarihinde başladığım SSK sigortalılığında 150 günüm vardı. Daha sonra 19.01.1994'ten beri Bağ-Kur sigortalısı oldum ve hala ödemeye devam ediyorum. 14’üncü basamaktan iki yıl kadar yatırdıktan sonra basamak kaldırıldı.  Ondan sonra da asgari tutar üzerinden ödemeye devam ettim.  4 sene daha prim yatırırsam 54 yaşında emekli olacakmışım. Bu şekilde 4 sene daha yatırsam tahminen ne kadar aylık alırım? İş yerimi 4 sene sonra eşime devretsem kendim de SSK'ya geçsem 54 yaşına kadar SSK'dan yatırsam maaşım yüksek olur mu? (Kilimci)
 
Cevap: Sayın okurum, SSK'dan da Bağ-Kur'dan da emeklilik yaşınız 54'tür. 9000 günü tamamlayıncaya kadar Bağ-Kur primi ödemeye devam ederseniz bağlanacak aylığınız 938 TL, Bağ-Kur'u eşinize devredip 3.5 yıl asgari ücretle çalışırsanız bağlanacak SSK aylığı 950 TL'dir. Bu rakamlar bugünkü değerlerdir, alım gücü olarak düşünebilirsiniz. 

Ticari faaliyetiniz devam edecekse Bağ-Kur primi ödemek zorundasınız. Asgari tutardan yatıracağınız primler maaşınızda bir artış meydana getirmeyeceği için işyerinizi devretmeniz menfaatinize olacaktır. Böylece hem gereksiz prim ödememiş hem de eşinizin emekliliğine önemli bir katkı sağlanmış olursunuz.
 
Eğer bu 3.5 yıllık sürede asgari ücretle değil de asgari ücretin iki katı kadar bir ücretle çalışmış olursanız bağlanacak aylık tutarı 1030 TL, üç katı kadar bir matrahla çalışmış olsanız 1110 TL, tavan matrahla çalışan biri olsanız bağlanacak aylığınız bugünkü değerle 1390 TL kadar olacaktır.
 
Elbette bu verdiğim formül herkeste aynı etkiyi yapmayabilir. Ama sizin gibi basamak kaldırılmadan önce 14. basamağa çıkmış ve buradan iki yıl kadar prim ödemiş, daha sonra da beyanda bulunmadan prim ödemeye devam ederek 7-8 bin gün sayısına ulaşmış Bağ-Kur'lular için durum budur.    
 
AYLIK NEDEN DÜŞÜYOR?
 
Aylıkların hesaplanmasında prime esas matrahların yani brüt ücretlerin dışında aylık bağlama oranı da önemlidir. Emekli aylıklarının çalıştıkça, prim ödedikçe düşmesine neden olan etmenlerden biri de bu aylık bağlama oranındaki değişikliklerdir.
 
Örneğin düşük ücretle bile olsa tamamlanmış 5 bin 500 günle SSK aylığı ile emeklilikte 2000 yılı öncesi için verilen aylık bağlama oranı yüzde 62, 2000-2008 Ekim ayları arası verilen aylık bağlama oranı yüzde 45, 2008 Ekim ayı ve sonrası için AKP hükümetinin verdiği aylık bağlama oranı ise 30.55.
 
Örneğin 9000 günle Bağ-Kur'dan emeklilikte de 2000 yılı öncesinin ABO'su yüzde 70, 20000-2008 Ekim arası ABO yüzde 65 ve 2008 Ekim ve sonrası için ABO yüzde 50 oluyor. 
 
Bu durumda özellikle düşük ücretle bildirilenler için hizmetin aylığı dönüşümü bakımından en verimsiz dönem olan 2008 sonrasındaki hizmet artıkça ortalama giderek kötüleştiğinden gün sayısı artıkça aylık düşüyor.
 

Halen ülkemizde asgari ücretle çalışan yüzde 25'lik kitle ile Maliye Bakanlığı verilerine göre daha yüksek ücretle çalıştıkları halde kayıtdışı olarak asgari ücretle çalışıyor gösterilen yüzde 20'lik kitle dikkate alındığında çalışan nüfusun yüzde 45'ini ilgilendiren önemli bir sorun bu ve bu sorunun müsebbibi de AKP iktidarının çıkarttığı 5510 sayılı Kanundur. 

EMEKLİYE ZAM MI YAPILDI?

Soru: Annemle birlikte toplamda 960 TL dul-yetim aylığı alıyoruz. Temmuz ayında aylığımız toplamda 1060 TL oldu.
 
SGK’ya gittim size seyyanen zam yok dediler. Bu konuda bilgi alabilir miyim? (Şadan Atasoy)
 
Cevap: Sayın Atasoy, verilen zam doğrudur. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında Temmuz 2015 ayında verilen 100 TL seyyanen zam dosya bazında verildiği için bir dosyadan aylık almakta olan hem dula ve hem de yetime ayrı ayrı 100 TL olarak uygulanmadı.
 
Bu nedenle eksik olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.
 
Yani yüzde 4.76'lık zammı aldınız, ama 100 TL zammı dul ve yetimler olarak paylaşarak aldınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi