Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

İskoç çöreği Scone

İskoç çöreği Scone

Bir tür İskoç çöreği olan scone, içine bir şey konulmadan pişiriliyor. Ardından ortasına kaymak ve çilek reçeli sürülerek sandviç gibi yeniyor. Ancak hamuruna çikolata, kuru üzüm, fındık, peynir katarak da hazırlamak mümkün

İki hafta önce başladığım hamurişi turuna sebep olan İskoç çöreği scone yapıyorum bugün. İlk kez İngiltere’ye gittiğimde elimde tuttuğum not defterinde ilk sıralarda “denenecek lezzetler” başlığının altında yer alıyordu. Onu asıl memleketinde, yerinde denemek için ise sabırsızlanıyordum. Denediğimde hayal kırıklığına uğratmadı beni. Sanırım oldukça iyi bir seçim yaparak Harrods mağazasının kafeteryasını seçmiştik. Çünkü zaman içinde İngiltere’nin ve elbette ana yurdu olan İskoçya’da bulunabilecek sconeların lezzetlerinde ufak tefek (hatta bazen daha fazla) farklılıklar olabildiğini gördüm. Ama genel olarak güzel bir hamurişi olduğuna karar vermiştim. O gerçek bir hamurişi, lezzetli bir çörekti ve uluslararası ününü bence hak ediyordu.

YAPIMI OLDUKÇA BASİT

İlk kez scone denediğinizde ya seversiniz ya da sevmezsiniz. Pek arası olacak türden değildir. İçinde iyi kalite un ve tereyağının kullanılması çok önemlidir. Yerken tereyağı kokusunu buram buram almalısınız. Bir adedi genellikle bir adet muffin ebadında olabilir ama istediği çapta sconelar hazırlamak aşçının kendi arzusuna kalmıştır. Ben hazırladığım sconeları muffinden daha küçük yapmayı seviyorum.

Yediğim ilk günden beri ise en sevdiğim hamurişlerinin içinde yer almıştır. Scone’u bu kadar beğenmemin sonucu olarak zaman içinde birkaç farklı tarifini bulup değişik sconelar yaptım. Ve en iyi ölçüleri keşfedip evimde sıklıkla yaptığım bir hamurişi haline geldi. İşte o ölçüleri bugün sizlerle paylaşacağım. Yapımı son derece basit. Umarım sizler de beğenerek yersiniz. Şimdiden afiyet olsun!

1.Bir kilo un, bir çay kaşığı karbonat, iki tatlı kaşığı kabartma tozu, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir tutam tuzu eleyerek derin bir kaba alıyorum. Üzerine yaklaşık 200 gram oda sıcaklığında bekletilmiş yumuşacık tereyağını koyup elimle malzemeyi birbirine yediriyorum.

2.Başka bir kapta iki su bardağı süt ve üç yumurtayı çırpıp un karışımına yavaşça yediriyorum. Sütlü yumurta karışımında çöreklerin üzerine sürülecek kadar az miktar ayırıp hamuru iyice yoğuruyorum.

Tezgahı unlayıp hamuru tezgaha

alıyorum ve birkaç dakika yoğuruyorum. Oklavayla iki parmak kalınlığında açıyorum ve küçük bir kalıpla (bardakta olabilir ama bombesiz ve düz olmasına dikkat edin) daireler kesiyorum.

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı sıralayıp üzerine kenara ayırdığım sütlü yumurta karışımını fırçayla sürüyorum. Fırında 200 derecede 15 dakika pişiriyorum.

Kaymak ve reçelle yenir

İNGİLTERE’DE hemen her kafede bulabileceğiniz ‘scone’ler günlük ve taptaze sunulur. Orijinalinin verdiğim tarifte olduğu gibi hamuru sadedir ve yatay olarak kesip sandviç gibi içine taze kaymak (bu İngiltere ünlü Devenshire kaymağıdır) ile çilek reçeli sürülerek yenir.

Devenshire kaymağı bizim bildiğimiz kaymaktan biraz farklı yapılır. Süt tadı yoğun, şekersiz ve kremamsı bir dokusu vardır. Bu yüzden yerine çırpılmış taze süt kreması ya da gerçek süt kaymağı kullanabilirsiniz. Reçel olarak çilek dışında arzu ettiğiniz çeşitlerle sunabilirsiniz.

Hamuruna mavi yemiş (blueberry), kuru üzüm, çikolata, fındık gibi malzemeler karıştırılarak da yapılır. Hatta kuru soğan, peynir ve çeşitli baharatlarla veya limon, portakal gibi meyve aromalarıyla da çeşitlendirilir.

Tuza, sigara muamelesi yapmak doğru mu?

SAĞLIK Bakanlığı “Lokanta, fast-food gibi yerlerdeki mönülerin incelenerek, tuz miktarlarındaki azaltma oranlarının saptanacağı ve tuz oranının kademeli olarak düşürüleceği; bu yerlerde tuzlukların yerine küçük poşetlerde iyotlu tuzların bulundurulmasının sağlanacağı”nı ifade ettiği bir taslak hazırladı. Burada ciddi bir yanılgı olabilir!

İçeriği saf sodyum klorür sadece tadı tuz olan marketlerdeki yapay tuz elbette zararlı. Ancak insan vücudunun gerçek tuza yani deniz tuzunun içeriğindeki birçok minerale ihtiyacı var. Deniz tuzu her gıda gibi yeteri kadar alındığında yararlı ve önemli.

Asıl mesele suni tuzun kullanımının restoran ve lokantalarda denetlenmesi hatta yasaklanması. Yani eğer sağlıksa konumuz, sofraya suni tuzları iyotlu da olsa poşete sokarak koymak değildir. Değirmende çevrilen deniz tuzlarının tüketiminin desteklenmesidir. Bunun altını çizmek ve farkında olmayanlara buradan bildirmek isterim.

Artık kefirin kapsülü de var

GENÇLİK iksiri olarak da bilinen kefir, içinde bulunan yararlı vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, flor ve fosfor gibi mineraller de içeriyor. Düzenli tüketildiğinde hücreleri yenileyerek yaşlanmayı geciktiriyor. Kefiri sıvı halde satın almak veya evde mayalayarak yapmak mümkün. Ancak kefir içmek kimileri için hiç de kolay değil. Bu kişiler için Türkiye’de ilk defa Farma Royal firması tarafından kefir kapsülü üretildi.

Balık sezonu devam ediyor

BALIK avlama yasağının sürdüğü şu günlerde KFC, müşterilerine     “Balık Ekmek Menü ve Balık Salata”da “1 alana 1 bedava “ uygulamasını başlattı. KFC Restoranları’nda, iki adet Balık     Ekmek Menü 12 TL, iki adet Balık salata 10 TL’den satışa sunuluyor.

Mini mini bir lezzet

SARAY’IN portakal jöleli yeni bisküvisi Peyk, ağızda dağılan bisküvi üzeri portakal jölesi ve kakao granülleriyle kaplı lezzetiyle hem çocuklar hem büyükler için bir lokmalık keyif anları yaratıyor. Canınız tatlı ve hafif bir atıştırmalık çektiğinde deneyebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi