Ali TEZEL

Ali TEZEL

Milletvekiline yüzde 10 memura yüzde 2.25 zam

Milletvekiline yüzde 10 memura yüzde 2.25 zam

Memur, işçi ve emekliler geçen yılın mağduruydu. Maalesef bu tablo bu yıl da değişmeyecek. 2014’ün ardından bu yıl da çalışanlar Memur-Sen’in basiretsizliğinin faturasını ödeyecek

AKP’nin her icraatına kayıtsız destek veren Memur- Sen geçen sene tarihin en kötü toplu iş sözleşmesine imza attı. Memur-Sen, enflasyonun tıpkı hükümetin öngördüğü gibi yüzde 5 olacağına inandı. Bu yüzden 123 liralık seyyanen zammı hiç düşünmeden kabul etti. Ancak 2014’te enflasyon yüzde 8.2 oldu. Yani binlerce memur, işçi ve emekli Memur- Sen sayesinde Cumhuriyet tarihinden ilk defa ENFLASYON karşısında ezildi.

Memurlar 2014 yılında seyyanen 175 lira (brüt) zam aldı. Bu rakamın neti ise yılın ilk aylarında (yüzde15’lik vergi diliminde) 148 lira ederken, yılın sonlarına doğru (yüzde 20’lik vergi diliminde) 140 liraya kadar düştü. Seyyanen zam erkek memur emeklilerine 131 lira olarak, kadın memur emeklilerine yüzde 122 lira olarak yansıdı.

2015 DAHA ZORLU OLACAK

Evet, Memur-Sen’in ekonomik gerçekleri gözardı eden, basiretsiz öngörüsü yüzünden çalışanlar ciddi anlamda mağdur oldu.

Görülen o ki, enflasyon karşısında ezilen memurlar için 2015 çok daha zor bir yıl olacak. Zira imzalanan toplu iş sözleşmesi gereği 2015 yılında memurlar sadece 3+3 oranında zam alacak. Ocak ve Temmuz ayında yapılacak zamlar kayıpları karşılamaya yetmeyecek. Çünkü bankacılar ve ekonomistlere göre enflasyon yine hükümetin öngördüğü seviyenin üstünde gerçekleşecek.

Memurları kayba uğratan Sendika Başkanını ödülünü önümüzdeki genel seçimde alır mı? Bekleyip göreceğiz.



CUMHURBAŞKANI BAŞBAKAN VE VEKİLE SÜPER KIYAK

Eskiden vekillerin emekli aylığı 5434 sayılı Kanun’a göre hesaplanıyordu. Yani memurların aylığı ne kadar artarsa vekillerin aylığı o kadar artardı. 2012 yılında bunu değiştirdiler. Maaşlar Cumhurbaşkanı aylığına endekslendi. 2012’den bu yana vekiller kendi emekli aylıkları artışını kendileri belirliyor artık.

Eskiden 5434 sayılı Kanun’a göre en yüksek devlet memuru olan başbakanlık müsteşarının maaşına (ve kurallarına) endeksli olan vekil emekli aylıkları, Cumhurbaşkanının emekli aylığına endekslendi. Yani vekiller, bakanlar, başbakanlar kendi belirledikleri Cumhurbaşkanı aylığına göre kendi emekli aylıklarını da her yıl belirleyecekler. Yani kendileri çalıp kendileri oynayacaklar.

MAAŞA SÜPER ZAM

Bütçe yasa tasarısıyla birlikte 2015 yılı Cumhurbaşkanı ödeneği ve bazı kamu görevlilerinin bu ödeneğe endeksli emekli aylıkları da belli oldu. Buna göre, Cumhurbaşkanı’nın aylık ödeneği brüt 39 bin 950 liradan 43 bin 750 liraya yükseldi. Vergi kesintileri düşüldükten sonra Cumhurbaşkanının aylık net ödeneği yaklaşık 29 bin lira olacak.

2015 yılı Bütçe Kanunu tasarısı ile belirlenen Cumhurbaşkanı aylık ödeneği: 525.000 ÷ 12 = 43.750 liradır. Buna göre Cumhurbaşkanının emekli aylığı: 43.750 x % 40 = 17 bin 500 liradır. Başbakan emekli aylığı ise Cumhurbaşkanı emekli aylığının yüzde 75’idir. Buna göre; 17.500 x % 75 = 13.125 TL'dir.

Milletvekili emekli maaşı ise; Cumhurbaşkanının emekli aylığının yüzde 45'si ise 17.500 x % 45 = 7.875 liradır.

15 YIL BORÇLANMA HAKKI

Kimseye yok ama sadece milletvekili olanlara 15 yıl borçlanma hakkı vardır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu durumu herkesin anlayamayacağı bir dil ile yazmış ve Tebliğ’e geçirmiştir. Milletvekili olunca hemen geriye doğru 15 yıl borçlanma hakkınız oluyor ve “Ben geçmişte 15 yıl serbest çalıştım, primini ödeyeceğim” diyorsunuz hemen kabul ediyorlar. Yaşınız uygunsa 15 yıllık borçlanma ile aynı gün milletvekili emeklisi olabiliyorsunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi