Ali TEZEL

Ali TEZEL

Oyunuzu seçim vaatlerini düşünerek atın

Oyunuzu seçim vaatlerini düşünerek atın

Seçimden önceki 2 ay boyunca siyasiler milletin ayağına gider, seçimden sonraki 4 yıl boyunca da millet seçtiklerinin ayağına Ankara’ya gider. Yani bu ‘değerli’ 2 ayların kıymetini iyi bilin. Siyasilerden bireysel değil ama toplumsal konularda ne talep ediyorsanız şimdi yapmalısınız…
 
Demokrasinin güzelliği diyebiliriz, her 4 yılda bir bizi, bizim adımıza yasa çıkaracak, yasama organı yani Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyelerini, seçeceğiz. TBMM üyeleri de aralarından bizi yönetecek yürütme organını yani hükümeti seçip, güvenoyu verecekler. Seçime girecek tüm siyasi partiler, kendi milletvekili aday adaylarını seçtirmek için sizlerin ayaklarına gelecekler. Kahvelerde, evlerde, meydanlarda, seçim bürolarında sizi başköşelerde ağırlayacaklar. Sizlerden dertlerinizi, sorunlarınızı, isteklerinizi öğrenecekler ve çözüm getireceklerini vaat edecekler veya seçimden önce çözmeye çalışacaklar.
 
ANKARA’YA SİZ BUYURUN
 
Seçim bitince 4 yıllık süre ile vekillerinizi seçtiniz ya işte artık onlar değil sizler işleriniz için Ankara yollarını aşındıracaksınız. İşleri de gerçekten yoğun olacağı için çoğu zaman görüşmek için günlerce, saatlerce bekleyeceksiniz. İşte bu sebeple seçim aylarının kıymetini iyi bilin. Bu sebeple siyasilerden ne istiyorsanız şimdi söyleyin ve isteyin.
 
İKİ İKRAMİYE CEPTE
 
Emekliler iktidardaki AKP seçim vaadi olarak 1.000 liradan az aylık alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine (memur emeklilerine bir şey vermedi) seyyanen 100 lira, 1.000 ila 1.100 lira arasında aylık alanlara da 1.100 liraya tamamlama sözü verdi ve TBMM'den de yasayı geçirdiğinden artık bu vaat cebinizde. CHP ise hem Ramazan hem de Kurban Bayramı’nda tüm emeklilere 2 defa birer emekli aylığı vaat etti, şimdi sandıkta kullanacağınız oy ile bir koyundan iki post çıkarma şansınız var. Sayınız da hiç de az değil. Bu arada memur emeklileri AKP size hiçbir şey vaat etmedi ve yasalaştırmadı ama CHP gelirse 2 ikramiyeniz cepte.
 
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan  yaklaşık 1.6 milyon taşeron işçisine iktidardaki AKP herhangi bir vaatte bulunmadı. Ama CHP hepsine kadro sözü verdi. Sandıkta buna göre oy verirseniz kadro isteme hakkınız olacak.
 
Her şeye kaynak var da sizlerin asgari ücretini muhalefet partileri 1.500 lira ila 1.800 liraya çıkarmayı vaat edince AKP kaynak sormaya başladı. Ama kaynak zaten milli gelirdir. Sadece milli gelirin sermayeye mi yoksa emeğe mi verilecek kararı partilerin, iktidarların kararıdır. Siz de bu vaatlere göre sandığa giderseniz asgari ücretinizi 2 katına kadar çıkarabileceksiniz.
 
ASGARİ ÜCRETLİLER DİKKAT!
 
AKP, seçim vaadi olarak “Seçin bizi kaldıralım kıdem tazminatını” dedi. Hadi seçin kaldırsınlar. Hayallerinizi ellerinizde alsınlar.
 
Ülkemiz işçileri, Avrupa ülkeleri arasında en düşük ücret seviyesine sahiptir ve AB'nin bizi almaktan korktuğu yönlerden biri de 20 milyonluk ucuz işgücünün Avrupa içine akın etmesi gerçeğidir. Düşük ücretli çalışanlarımızın en büyük hayali ise kıdem tazminatlarıdır. İşverenden alacakları bu toplu para ile ev, arsa, araba almak ya da oğluna iş yeri açma amacında olan işçilerimizin elinden şimdi bu HAYALLERİNİN de alınması gündemde. Asgari ücret ile açlık seviyesinde yaşayan işçilerin ellerinden hayallerini de alırsanız, çıkabilecek sosyal patlamaların önünde kimse duramaz. Unutmayın, hayal ve ümidi kalmayanların, kaybedecek bir şeyi olmaz. Hadi seçin AKP'yi hayalleriniz de gitsin.
 
Kısa adı EYT olan emeklilikte yaşa takılanlara tek vaat CHP'den geldi. “Seçimden sonra konuyu değerlendireceğiz” dediler. Diğer partilerden herhangi biri bu konuda tek bir vaat bile etmedi.
 
GSS BORÇLARI SİLİNECEK
 
Resmi adı Zorunlu Genel Sağlık Sigortası ama benim tabirimle işsizlik ve işsiz evlat vergisi olan GSS borçlusu 7 milyon kişi sandığa giderken iki kere düşünsün. Zira AKP “Aynen devam ettireceğim işsiz iseniz sizden her ay GSS parası isteyeceğim” dedi. CHP ise “GSS borçlarını sileceğim ortadan kaldıracağım” dedi.
 
Emekli olarak evde otursanız çalışmasanız emekli aylığını aynen alıyorsunuz ama hadi tecrübelerimi değerlendireyim diye iş yeri açıp, vergi mükellefi olup bir de işçi çalıştırırsanız devlet veya AKP hemen emekli aylığından yüzde 15 kesiyordu. AKP vaat etti ve oranı yüzde 15'den yüzde 10'a düşürdü. CHP ise bu haksız uygulamayı tamamen kaldıracağım dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi