Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Patatesle yapılacak en güzel 10 şey

Patatesle yapılacak en güzel 10 şey

Patates hangi yemeğe eklenirse eklensin bereketlendirir, lezzetlendirir, cazipleştirir. Peki ya ‘başrol’ sadece patatesin olursa...

Bence fastfood cazibesini önemli ölçüde yanında servis edilen kızarmış patatesten alır. Hamburger ve kızarmış piliç butların yanında tepeleme ikram edilen patateslere öyle bir alışılmıştır ki 40 senelik döner dürümlerin içine de hatta hamur oranı oldukça fazla olmasına karşın pizzaların yanına da uygun görülür. Elbette benim tercihim bu değil ama izlenimlerime göre böyle servis edildiğinde büyük bir memnuniyetle tüketilir.

Sokak tarafında durum bu! Evde ise tavuğa biraz sos ve patates eklersiniz dört kişilik yemek, bir anda sekiz kişilik olur. Üstelik çok da lezzetlidir, her türlü pişirilebilir. Uyuşmadığı malzeme sayısı azdır. Bu durum asla ve asla patatesin geçimsizliğinden de kaynaklanmaz. Bazı sebzelerde farklı bir tat vardır ve patatesi onlar sevmez. Zaten bu sebzeler genelde yalnız olmayı tercih eder; pancar gibi!

Mevsimi ilkbahar

Ben de bir patates tutkunuyum. Tabii, mümkün olduğunca nişasta oranını yükseltmeden, doğru cins patatesle ve uygun şekilde pişirerek tüketmek şartıyla...

Mevsiminde Pişti programını hazırlarken patates tarlasına gitmiştim. Ekimi ve hasadı konusunda çiftçilerle sohbet etmiş ve hatta traktörde toplanmasına yardım bile etmiştim. Bir hayli de bilgi edinmiştim. Nisan başından toplanmaya başlanan patatesler temmuz sonuna kadar devam edermiş meğer. Eminim mevsimi konusunda birçok kişi yanılgıya düşüyordur. Öyle ya bildik bileli patates 12 ay tezgahlarda satılır.

Bunun sebebi dayanıklı bir yumru kök olması. Ayrıca kimyasal çimlenme önleyicilerle depolarda saklandığından dayanıklılığı artıyor. O yüzden patatesin kabuğunu soyduktan sonra mutlaka soğuk suyun altında iyice yıkayın. Hakkında anlatabileceğim daha çok fazla şey var ama bugün biraz yemek yapalım diyorum. İşte size patatesle yapılabilecek en güzel 10 lezzet!

1. Kumpir

İrice patateslerin kabuklarını fırçalayarak, soğuk suyun altında yıkayıp kurulayın. Her birini folyo kağıda sarıp 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat pişirin. İçine arzu ettiğiniz malzemeleri koyup püre haline getirdiğinizde ev yapımı kumpiriniz hazır!

Aydan’ın önerisi: Sadece tereyağı, Ayvalık sepet peyniri ve bol taze kekikle deneyin, bayılacaksınız!

2. Hingel

Sivas bölgesinde patatesle yapılan bir mantı çeşidi. Cidden enfestir. Çok bilinmez ama ben ilk sıralarda olması gerektiğini düşündüm. Su, tuz ve unla sert bir mantı hamuru hazırlayıp büyük üçgenler kesip patatesli harcı içine koyuyorsunuz. Haşlayıp yoğurt ve tereyağıyla servis ediyorsunuz.

Aydan’ın önerisi: Patates harcına biraz kavrulmuş pırasa, kırmızı toz biber ve kaşar peyniri ekleyin.

3. Patates püresi 

Yemeklerin en önemli garnitürü! Bol nişasta içeren, rengi beyaz olan patatesleri tercih edin. Haşlarken tuzu az miktarda kullanmayı unutmayın. Blender olmaz! Mutlaka ezici kullanın. Bol süt ve tereyağıyla yaparsanız daha lezzetli olacaktır. 

Aydan’ın önerisi:  Patates püresini hazırlayıp krema torbasına alın. Tırtıklı uç kullanarak, bir borcama yan yana, toplar sıkın. Üzerine bolca kurutulmuş biberiye ve parmesan rendesi ekleyip fırının ızgara bölümünde üzerini 5-10 dakika kızartın.

4. Patates kızartması

Kolay gibi görünür ama lezzeti yakalamak beceri işidir, tıpkı tüm kızartmalar gibi...

Aydan’ın önerisi: Doğradıktan sonra patatesi soğuk suda bekletin. İyice kurulayın. Yağı fazla ısıtıp yakmayın ve ayçiçek yağında kızartın.

5. Fırında kremalı patates

Herkes damak tadına göre farklı farklı hazırlar. Kimi çiğden fırınlar, kimi önceden haşlar. Ancak ikisi de lezzetlidir.

Aydan’ın önerisi:  Patatesleri haşlayıp halka olarak doğrayıp üç-dört kat olacak şekilde küçük bir kaba dizin. Üzerine yumurta, ince kıyılmış taze baharatlar (tarhun, kekik, biberiye, dereotu gibi), krema, peynir rendesi ve tereyağını çırpıp dökün ve üzeri kızarana kadar fırınlayın.

6. Patatesli yumurta

Özellikle öğrencilerin en sevdiği lezzet! Hızlı ve pratik. Üstelik tok tutar.

Aydan’ın önerisi:  Patatesleri az zeytinyağında kavurarak pişirin. Yumurtaların tamamını bir kaba kırıp hepsini bir anda patateslerin üzerine dökün.

7. Patates köftesi

Nam-ı diğer kroket! Haşlanan patatesi, baharat ve biraz nişastayla yoğurup köfteler hazırlayın. Buzdolabında soğutun. Yumurta akı ve galeta ununa batırıp şekillerini düzeltip tekrar dolapta soğutun ve sıvıyağda kızartın.

Aydan’ın önerisi: Patatesi peynir ve patates nişastası kullanarak yoğurun. Bayat ekmeği maydanozla rondoda toz haline getirin ve yumurta akından sonra kroketleri bu karışıma batırıp fırınlayın.

8. Patatesli poğaça

Tam bir kalori bombası! Bir o kadar da lezzetli. Patatesli harcın, poğaça hamuruna daha da lezzet verdiği kesin!

Aydan’ın önerisi: Patatesli harca minik kesilmiş sucuk parçaları ilave edin. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra susam yerine kaşar peyniri rendesi serpiştirin.

9. Patates çorbası

Patates, kıvam arttırıcı özelliğiyle sos ve çorbalarda genellikle yan malzemedir ama bu çorbada elbette başrol onun!

Aydan’ın önerisi: Bol maydanoz kullanın. Çorbayı mutlaka blender’dan geçirip pürüzsüz hale getirin. İyi kalite, sızma zeytinyağıyla servis yapın.

10. Kıymalı patates

Bence müthiş lezzetli bir yemektir ama hakkı hep yenir. Çünkü içine bol su ilavesi yapılır ve bu da lezzetini öldürür.

Aydan’ın önerisi: Kıymayı tane kimyon, karabiber, kırmızı toz biber gibi baharatlarla iyice kavurun. Patatesi de önceden biraz kavurun ve bol domates püresiyle az su kullanarak pişirin. Davet sofrasına yakışır bambaşka bir lezzet olacak!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi